Tips för en grön påsk

 • Härligt gröna Påskrecept hittar Du här >>
Förrätt: Vegosill | Amarantkaviar
Varmrätt: Grönsaker med quinoa | Nötfärs | Morotsbiffar | Frästa morötter
Sallad: Potatissallad | Ruccula- och spenatsallad | Sallad med nötter
Dip/Dressing: Avocadoröra | Kikärtsdip | Solrosdressing
Efterrätt: Levande Föda tårta
Dryck/Bröd: Amé | Ingefärsdryck
Godis: Carobbollar | Drömbollar

      GrönPåsk!

 Påskris (såklart) utan fjädrar >>


 TänkGRÖNT&Hållbart!

Håll i, håll ut och håll avstånd - Ta hand om varandra & visa hänsyn!
På grund av det rådande coronaläget är det Viktigt att följa utvecklingen och givna rekommendationer för att undvika att sprida smitta eller att själv bli smittad.

• Känner du av symptom på luftvägsinfektion, även lindriga? Stanna hemma!
• Tvätta händer, håll avstånd - håll i och håll ut för att bromsa smittan.

Se info: SVT.se >> Folkhälsomyndigheten >> Krisinformation.se >>.


 • • •  • • •  • • •  • • •  • • •  • • •  • • •  • • •  • • •  • • •  • • •  • • •  • • •  • • •

• LäsTips:
  Inför odlingssäsongen, läs "Odlingstid i trädgården" >>
  Inför pollensäsongen, läs "Pollentider" >>

• Vegopodden: Mattias Kristiansson träffar Ulla Troëng, 2017-07-07 >>

• Vegopodden: Veganodling: Vi besöker Ullas fina & ätbara trädgård 2017-07-10 >>

• Läs om VEGANODLING: Veganodling-gröngödsling.pdf >>

  Ulla odlingstips:
  Odlingstid i trädgården | Höst i trädgården | Ta vara på höstskörden | Vinterträdgården

  Mer om veganodling och självförsörjning:
  Vem vill ta över en producerande skogsträdgård med runt 100 frukt- och nötträd,
  150 bärbuskar och perenna grönsaker? Kontakta Eric via fb-länken ovan.

 • • •  • • •  • • •  • • •  • • •  • • •  • • •  • • •  • • •  • • •  • • •  • • •  • • •  • • •

 •  Årets mässor 2021: Inga för tillfället.

 • • •  • • •  • • •  • • •  • • •  • • •  • • •  • • •  • • •  • • •  • • •  • • •  • • •  • • •

Nu börjar det Äntligen våras!
I tider av förändring ser vi fram emot våren och efterlängtad grönska.
Så Härligt att dagarna sakta men säkert blir Ljusare och Varmare.
För att minska trötthet och pigga upp dig – passa på att vara ute när det är som ljusast – tag en promenad, återupptäck naturen, lek i solen eller bara helt enkelt - NJUT av sol och värme...

Vårrecept hittar du här >>
Värm dig med en rykande varm grönsaksgryta. Eller varför inte en mustig gazpachosoppa tillsammans med en god och grön sallad. Lägg Gärna i olika slags groddar, de kryllar av enzymer och vitaminer!

Fyll på med färsk grön energi och näring – färsk frukt och grönsaker, rotfrukter, groddar, skott, nötter, frön, vilda örter...

Hemmaodla kan Du göra året runt – då blir det Närodlat på Riktigt!
Även under höst och vinter kan Du som inte har egen balkong eller trädgård få tillgång till levande grön energi och näring. grodda och brickodla i köket för en Riktigt levande föda. Grodda i "groddpåse" är ett lätt och smidigt sätt att få färskt grönt även på semestern. Att grodda är lätt, även för dig om Du är nybörjare. Grodda gröna linser, mungbönor, alfalfa. Eller odla solros-, bovete- eller ärtskott. Då får Du tillgång till färskt grönt och närande klorofyll även mitt i vintern.
Har du tillgång till uteplats, balkong eller trädgård öppnar sig ännu fler möjligheter till att Veganodla - dvs. att slippa använda animalisk jord/kompost i odlingen.
Läs på hur du återanvänder och komposterar dina grönsaksrester. Ett snabbare sätt är att kökskompostera med Bokashi.

KlimatSmarta Tips året runt:
Förutom att välja ekologiskt när du handlar, använd Alla delar av grönsakerna. Ger både mer näring och är bra för plånboken & miljön.
– Alltså, använd t.ex även stammen på broccolin (blir toppen i en smoothie).
– Använd Hela purjolöken (den mer smakrika delen Är den gröna delen, släng den inte!).
– Använd blasten från t.ex rödbeta, rättika (blir toppen i sallad, paj eller smoothie).
– Ekologisk potatis och rotfrukter kan skrubbas istället för att skalas.
– Ekologisk vattenmelon - skölj/skrubba skalet - juicas med skal, kärnor och allt till en
   läskande och svalkande sommardryck. Prova även att lägga en bit av skalet i en
   tillbringare med vatten för en svalkande dryck.
– Boosta din sallad, smoothie eller måltid lite Extra med det Vilda gröna och annat
   näringsrikt, t.ex grönkål, svartkål, nässla, kirs, groddar.
– Toppa din sallad med egenodlade ringblommor, gräslöksblommor, ramslöksblommor,
   gurkörtsblommor eller andra ätbara blommor.
   (Tänk på att köpta blommor - om de inte är eko - är hårt besprutade och inte ska ätas.)
   Läs på vilka blommor som är ätbara, strö dem över salladen eller blanda ner dem
   försiktigt precis innan servering.

Såklart väljer Du helst Ekologiskt och Närodlat när Du handlar!

Kalendarium – Foton – Vegomässor/event >>
  17.04.01-02 Harmoniexpo/Solna hallen, Stockholm >>
  16.09.03 Vegomässan/Nacka strand, Stockholm >>
  16.04.23-16.04.24 Vegofesten/Hågaby, Uppsala >>
  16.03.05 Vegoforum/ABF, Stockholm >>
  15.12.12 Vegomässan/Solnahallen, Stockholm >>
  14.11.13 Nordic Organic food fair/Malmö (fackmässa) >>

Lyssna på Matens pris från P1, Sverigesradio.se
  Matens pris – alla avsnitt bl.a om sockerindustrin, vattnet och nötterna, näringen och
  grönsakerna, dieten som skadar planeten...


• • •  • • •  • • •  • • •  • • •  • • •  • • •  • • •  • • •  • • •  • • •  • • •  • • •  • • •

Varje förändring börjar med Ett steg...
Är Du nybörjare, börja med En GRÖN dag. Prova En dag till, ytterligare En dag... ... Testa En hel GRÖN vecka. Eller välj att ha en grön dag i veckan.
Hitta dina gröna favoriter - välj och vraka bland mängder av gröna recept: Recept & sånt
Välj Ekologiskt/Kravodlat när Du handlar, hälsa för Dig & Miljön.

3 goda råd för vana och nybörjare:
• För bättre matsmältning: Tugga - Tugga - Tugga...
• Trassla inte till det, laga "enkla" rätter, känn de olika smakerna...
• Laga mat från grunden - och, välj ekologiskt nästa gång Du handlar...

Köksodla kan Du göra hemma, då får Du tillgång till färskt levande och närodlat grönt hela året. Det är lätt att grodda t.ex gröna linser, mungbönor, alfalfa. Eller brickodla t.ex solros-, bovete- och ärtskott.

Att grodda är lätt
Nybörjare och vana groddare väljer t.ex gröna linser/mungbönor/alfalfa.
Du behöver ingen avancerad utrustning, bara en glasburk, nätduk och en kraftig gummisnodd, samt tillgång till vatten. Du kan grodda även när du är på landet, på båten, eller är ute och reser. Groddburkar och groddpåsar finns att köpa i välsorterade hälsobutiker, eller på nätet.
Läs hur Du groddar (Recept & sånt/produkter/4.groddar)

Vill Du hellre brickodla
Prova att odla solros- ärt- eller boveteskott. Boveteskott är goda, men ömtåliga. Ekologiska frön med skal kan finnas hos välsorterade hälsokostbutiker bl.a från Biofood.
Ekologiska solrosfrön med skal går att få tag på, men inte lika lätt. Hittar Du inte några Med skal går det rätt bra att använda ekologiska frön utan skal, finns bl.a från Biofood och Saltå kvarn.

OBS! Använda Inte solrosfrön med skal som är till för fåglar, de är inte lämpliga som "människoföda"!

Njut av en Grön smoothie
Mixa färska gröna blad, olika groddar, äpple och avocado.
Tips: grönkål, spenat, broccoli (även stammen), mungbönsgroddar.
Eller, använd helt enkelt vad Du gillar eller vad Du har i kylen!

Mixa en grön och god smoothie, av det Du gillar, ur varje grupp:
• Färska gröna blad: Spenat/Sallad/Mangold/Grönkål/Svartkål...
• Grönsaker: En bit broccoli (även stammen), Avocado...
• Groddar: Gröna linsgroddar/Mungbönsgroddar/Alfalfa...
• Skott: Solrosskott/Ärtskott/Boveteskott...
• Frukt: Äpple/Banan/Päron...
• Vilda örter: Färsk nässla/Kirskål/Maskrosblad/Daggkåpa...

Det är Bara Du och din fantasi som sätter gränser :- )

• • •  • • •  • • •  • • •  • • •  • • •  • • •  • • •  • • •  • • •  • • •  • • •  • • •  • • •

 • Här hittar Du Recept & sånt för alla tillfällen, t.ex:
   Recept | Näringslära | Menyförslag | Produkter

 • Hjälp oss att fylla vår receptsida, Maila in dina favoritrecept


Goda gröna Påskrecept
 • • •   fler recept    • • • 

 Förrätt: Vegosill,
 Avokado, lök & tomat,
 Tomat- och löksallad

 Soppa: Morotssoppa,
 Potatis- & purjosoppa

 Sallad: Potatissallad,
 Rucculasallad,
 Spenatsallad,
 Blandad bladsallad

 Dressing o. Dip:
 Avokadoröra, Kikärtsdip,
 Solrosdressing

 Varmrätt: Bönfräs,
 Färgglad grönsaksröra,
 Potatisklyftor i ugn,,
 Morotsbiffar, Nötfärs,
 Rostad sötpotatis, Falafel,
 Potatissallad, Tzayspett,
 Frästa morötter, Quinoa

 Efterrätt: Fruktsallad,
 Levande föda tårta,
 Veganglass x 3,
 Ugnsbakade äpplen
 Bananglass m. hallonsås

 Dryck: Ingefäradryck

 Bröd: Ristunnbröd

 Godis: Drömbollar,
 Egen mandelmassa,
 Nötmix, Rostade mandlar,
 Fikonbollar m. nässlor,
 Carobbollar, Äppelchips

 Frukt ÄR (såklart) också  Gooodis

 • • •     • • •    • • •    • • •    

 Läs om:
Odlingstid i trädgården
PåskRis Utan fjädrar!
Pollentider
Höst i trädgården
Ta vara på höstskörden
Vinterträdgården
Grön jul utan skinka
Snabbt, smått och gott    till julbordet

 Hur gör Du för att hålla
 dig frisk i vinter?

 Maila dina bästa tips!

 • • •     • • •    • • •    • • •    

 Har du en favoriträtt?  Maila dina bästa recept

   VeganKraft!

 • Ge bort ett
 medlemsskap

 till dig själv, eller till någon
 annan som present.
 Bli medlem Nu >>

 • Stöd de veganska
 idéerna
 för att trycka broschyrer,
 hålla kurser och föredrag,
 informera om vegankost...
 Stödfonden >>




 • Glad VEGANdag 1 nov: Fler tips >>
  Bjud dig själv och dina vänner på en middag eller något annat gott!

 • Välj en köttfri måndag, och en tisdag, en onsdag, en torsdag... ...
  www.supportmfm.org   |   www.kottfrimandag.se

BliMedlemNU



Stöd ViS arbete - Bli medlem Du oxå!!!

Copyright © anette. All rights reserved. Hör gärna av dig med kommentarer