Raw: Vild & Grön sallad med grönkål och groddar
Rucculasallad, romansallad, spenat, squash, bladselleri, grönkål, persilja, fänkål, gurka,
tomat, gul paprika och morot. Olivolja, citron och himalyasalt.
Soltorkad tomat i bitar. Groddar av gröna linser och mungbönor.
Maskrosblad, späd kirskål, vitplister, våtarv.
Skär bort "mittnerven" på grönkålen. Riv grönkålsbladen i mindre bitar. Massera med lite
olivolja, pressad citronjuice och salt tills de är mjuka.
Skär tunna morotsstrimlor med en skalare.
Skär övriga grönsaker i lagom bitar. Riv sallad och vilda örter i mindre bitar. Blanda allt.
 Raw: Spenatsallad med nötter
Färsk spenat, tomat, röd paprika, valnötter, rödlök, olivolja/vinäger dressing.
Grovriv spenaten. Skär övriga ingredienser i lagom bitar. Tillsätt dressing. Blanda allt.
 Raw: Solrosdressing (ca 3-4 pers)
2 dl solrosfrö, 1 tomat, tamari (sojasås), citron, röd lök, färsk dill, örtkryddor.
Blötlägg solrosfrö 12 tim. Skölj noga, häll av vattnet. Grodda i kylen ett dygn.
Mixa solrosfrö, 1 st tomat, tamari, citron, örtkrydda. Tillsätt rödlök och dill, mixa igen.
 Raw: Avokadoröra - Guacamole (ca 3-4 pers)
4 avokado, 1 st tomat, 1 st rödlök, ½ eko-citron, tamari (sojasås), gurka, ev vitlök
Mixa allt. Smaka av. Späd ev. med vatten för tunnare konsistens.
 Groddad hummosröra (ca 3-4 pers)
2½ dl kikärtor, 2 msk tahin, saft av ½ citron, färsk koriander, tamari, olivolja, vitlök
Blötlägg kikärtor 12 tim. Slå bort vattnet. Grodda 1-2 dgr (Groddning förkortar koktiden),
Koka ½-1 tim. Mixa allt. Vid behöv, späd med vatten. Smaka av.
 Vegosill
1 st squash. Marinad: 1 msk senap, 2 tsk socker, 1 tsk vinäger, 3 msk rapsolja, 1 st rödök,
1 dl sojagrädde, 1 mjölksyrad gurka.
Mixa allt. Smaka av.
 Frästa morötter
Morötter, purjolök, färsk ingefära, vitlök, örtsalt, olivolja.
Skiva mörötter och purjolök, stek i olivolja tillsammans med kryddorna.
 Kronärtskockor med dillig dip
Kronärtskockor. Dip: olivolja, citron, tamari, färsk finhackad dill.
Skär av stjälkarna, ta bort ev taggar och nedre bladen. Skölj väl.
 Lägg kronärtskockorna i en stor kastrull. täck med vatten. Koka tills de är mjuka och bladen
släpper, tar ca 30 min beroende på storlek. Låt rinna av upp och ner.
Dip: Blanda alla ingredienserna i en liten skål, vispa ihop dem med en gaffel.
 Dra av bladen, doppa nederkanten i dippen och "gnag" av den "köttiga" delen :-)
 Dippa och Njut av bladen och till sist den Ännu godare botten (tag bort "skägget").
 Ugnsrostade rotfrukter och svamp
Palsternacka, morötter, fänkål, blandad svamp (t.ex trattkantareller, karl johan, ostron-
skivling, champinjon), vitlök, färsk rosmarin, färsk timjan, olivolja, örtsalt.
Sätt ugnen på 225°. Skala (kan räcka att skrubba ordentligt om du väljer eko) och skär allt
i lagom klyftor/bitar. Skala och skiva vitlöken. Lägg allt i ugnsfast form, ringla över olivolja
och vänd runt. Krydda. Rosta i ugnen ca 25 min eller tills de blivit mjuka och fått färg.
 Tzayspett, ca 3-4 st/person
Färdigkryddade sojaspett, finns både som spett eller lösa bitar.
Värm i ugn, ca. 10 min eller tills de fått färg.
 Hasselnötsbollar
3 dl råris, 200gr malda hasselnötter, 2 kokta potatisar, 1 dl färdig veg. buljong, örtsalt,
svartpeppar, 1 dl färska örtkryddor, rapsolja.
Koka riset efter anvisningar på paketet. Låt svalna.
Mixa ris, malda nötter och potatis till en smet. Tillsätt buljong till lagom konsistens. Blanda i
kryddorna. Rulla till bollar. Stek i olja.
 Anettes Ogräspaj (glutenfri)
Pajskal - räcker till paj med ca. 24cm diam:
3 dl glutenfritt mjöl, 1 krm örtsalt, 100gr kokosfett kallpressad, 2 kokta kalla potatisar (ca.
150gr), buljongpulver (t.ex från Biofood/utan jäst och socker), 1-2msk vatten.
Fyllning:
1 pkt silken tofu (eko), 2-3 dl hackade nässlor, kirskål. löktrav, ramslök, färsk spenat,
hackade pekannötter, örtkryddor efter smak.
Pajskal: Hacka samman mjöl. salt och kokosfett. Pressa eller mosa potatisen med en
gaffel och tillsätt den i mjölblandningen. Tillsätt vatten. Tryck ut degen direkt i pajformen.
Förgrädda skalet 10-15 min i 225°.
Fyllning: Blanda ihop alltsammans. Häll i pajskalet. Grädda i 225° 10-15-20 min, tills klar.
 Raw: Fröbröd (glutenfritt)
Ca. 2 dl nötrester/nötpulpa* (se nedan), 2 dl skalat sesamfrö, 2 dl gult linfrö, 1 st tomat,
tamari, 1-2 msk pumpafrön, 1-2 msk gojibär, mald kardekumma.
Blötlägg linfröna över natten. Mixa sönder tomaten. Blanda ihop med övriga ingredienser.
Bred ut tunt på bakplåtspapper. Lägg det på på ugnsgaller. Skär i lagom bitar, behöver inte
få tvärs igenom. Låt torka i ugn (eller torkugn om du har det) 42° eller 50° om det är lägsta
möjliga temperatur. Låt ugnsluckan stå lite på glänt. Torka över natten.
 Raw: Godaste fruktsnacksen torkar du själv
Du behöver: Din favoritfrukt (lätt att torka är bl.a kiwi, äpple, banan, sharonfrukt, mango,
ananas. Bär kan du mixa och torka, blanda med banan för segare snacks)
Skiva frukten tunt, lägg dem separat på gallerplåt med bakplåtspapper. Torka dem i 42°
om du vill ha rawfoodkvalitet med bevarad smak och näringsämnen.
Ha ugnsluckan lite på glänt (Om 50° är lägsta temperatur, öppna ugnsluckan lite mer).
För lite kortare torktid, vänd på frukten i halvtid. Torka över natten, beroende på ugn och
tjocklek på fruktskivorna, ca. 6 tim.
 Raw: Nötmjölk med Chufa-mix/nötmjölkspåse (finns att köpa på nätet)*
2 dl hasselnötter, 4-5 dl vatten.
Lägg nötterna i Chufamixen, tillsätt vatten. Mixa 1 min. Pressa ut vätskan. Klart!
Använd mjölken t.ex till rawchokladmousse/tårta. Spar nötrester/pulpa till fröbröd o. tårta.*
 Raw: Chokladmousse eller Tårta
Mousse: 4 st avokado, 2 dl nötmjölk*, 2 msk tahin, 100 gr kokosolja, 4 msk raw carob,
2 msk raw akao, ca 7-8 msk agavesirap, kardemumma, eko vaniljpulver.
Tårta: Blanda i 1-1½ dl ljusa mullbär i smeten. Lite salt förhöjer chokladsmaken!
Botten: 10 st blötlagda dadlar, 2 msk tahin, 1-2 msk agavesirap, 2 msk kallpressad
kokosolja, 1-2 msk kakaonibs, 3 msk raw carobpulver, 1 msk raw kakaopulver, ca 8-10 msk
nötpulpa* (t.ex från hasselnöt, mandel, solrosfrö eller din favoritsort)
Mousse: Mixa allt. Smaka av med kryddor Tillsätt mer sötning eller kakao om det behövs.
Servera direkt, eller bred ut och frys till chokladkaka. Vill du göra en hel tårta - se nedan...
Botten: Mixa alla ingredienser till botten i matberedare. Pressa ut i form med löstagbara
kanter. Blanda ihop moussen enligt receptet ovan. Blanda i mullbären. Rör om. Häll sedan
smeten på tårtbottnen. Dofta över carob/kakaopulver som dekoration.
Ställ i frysen 2-3 tim innan servering.
Tips: Experimentera med andra smaker/kryddor, t.ex mortlad kardemumma. fänkål... :-)
Välj Ekologiskt när du handlar.
|