Julrecept |
|
Välj Ekologiskt när du handlar |
|
1) Rararberglögg (recept: torfolk gård) 1 liter drickfärdig rabarbersaft (kravgodkänd rabarbersaft från torfolk gård, för mer info/recept: www.torfolk.se) 2 kanelstänger 3 hela nejlikor 3 stjärnanis 1 pomeransskal Värm allt i kastrull, servera i glas med russin och hel stjärnanis. |
|
2) Rödbetsallad 3 dl kokta tärnade rödbetor 3 dl kokt tärnad potatis 3 dl finhackad mjölksyrad gurka 1 finhackad gul lök 1 dl finhackad dill 1 dl finhackad persilja Dressing: 1/2 msk solrosolja 2 msk pressad citron 2 msk vatten 1/2 tsk Vitam Körnig 1 pressad vitlöksklyfta Allt blandas till dressingen och hälls över salladen. |
|
3) Vitkålssallad 2 delar strimlad vitkål 1 del riven morot 1 del majskolv Dressing: 1 msk solrosolja 2 msk pressad citron 2 msk vatten 1 tsk Örtsalt 1 pressad vitlöksklyfta hackad persilja Varva vitkål, morot och majskorn i en skål. Slå dressingen över salladen. Strö över persiljan. |
|
Tillbaka upp >> |
|
4) Orustsallad 1 dl kokt avorioris 1 dl skivade champinjoner, färska 1 dl gröna ärtor 1 dl majskorn 1 liten hackad lök 3 klyftor tomat 1 hackad röd paprika 1/2 tärnad färsk gurka Dressing: 2 msk solrosolja 2 msk pressad citron 2 msk vatten 1 tsk Örtsalt Blanda allt. Häll dressingen över salladen. |
|
5) Potatissallad 1 1/2 lit hackad kokt potatis 4 st finhackade mjölksyrade gurkor dill och gräslök Dressing: 1 msk solrosolja 1 stor pressad vitlöksklyfta 1-2 dl gurkspad Vitam Körnig Blanda allt. Ställ kallt före servering. |
|
Tillbaka upp >> |
|
6) Bönsallad 125 gr kokta vita bönor 125 gr kokta kidneybönor 125 gr kokta pintobönor rivet skal av en citron 1 vitlöksklyfta 1 liten hackad lök 2 tsk paprikapulver 2 msk citronsaft 2 msk solrosolja Blanda de kokta bönorna i en skål. Stöt löken till ms med paprikapulvret och blanda i citronsaft och rivet skal. Rör ner vitlöken. Rör i oljan lite i taget. Häll dressingen över bönorna och blanda väl. Kyl salladen väl före servering. |
|
7) Kjell-Eriks nöt- & fröpasta 1 dl sesamfrö, oskalade 1 dl hasselnötter 1 dl solrosfrön 1 dl vatten 1 tsk Plantaforce 1 tsk oregano 1/2 tsk basilika 1/2-1 msk pepparrot 2 dl tomatjuice 1 dl dill Mixa de torra nötterna och fröna. Tillsätt vatten och buljongpasta. Riv pepparrot och tillsätt den och kryddorna. Häll på tomatjuice, mixa. Tillsätt dillen. Smaka av. Gott till råkost, till potatis eller på smörgås. |
|
Tillbaka upp >> |
|
8) Cashewsås (4-6 port) 2 hg cashewkärnor 5 dl vatten 1 gul lök 3-4 tsk shoyu (sojasås) 0.5 dl silken Tofu el. mjuk naturell tofu veg. buljongtärning Bred ut cashewkärnorna i en långpanna och rosta dem i 150° tills de fått fin färg, det tar ungefär 8 minuter. Skaka om dem ibland och låt dem inte bli alltför mörka. Låt svalna. Skala och hacka löken. Fräs den mjuk i sojasåsen. Mixa cashewkärnor och tillsätt lök och sojaröra. Fortsätt att mixa tills allt blandats ordentligt. Koka upp vatten och vispa ner mixet och buljongtärningen. Låt koka och tjockna under omrörning på svag värme 3-4 minuter. Den underbara smaken framträder allra bäst mot slutet om man rör ner tofun. |
|
9) Minirösti - potatiskaka (4-6 port) 200 gr potatis 200 gr kålrot 1 tsk örtsalt 2 krm svartpeppar veg. olja till stekning Skala och grovriv potatis och kålrötter. Lägg dem i durkslag och pressa ut lite vätska. Krydda och stek små rösti antingen i plättlägg eller forma dem i stekpanna. Stek dem på båda sidor så att de får fin färg. Kan gräddas i förväg och värmas igen i stekpanna. Servera potatiskakorna tillsammans med cashewsås och någon grönsak som t.ex haricots verts, brysselkål eller broccoli. |
|
Tillbaka upp >> |
|
10) Ris á la Malta (4-6 port) 2 dl avorioris 5 dl vatten 10 blötlagda ljusa aprikoser 1 msk lönnsirap 1.5 dl mandelgrädde 2 kiwi Skölj ock koka riset i 20 min på svag värme tills allt vatten kokat in. Låt svalna. Skär aprikoser i skivor. Blanda ris och aprikoser, lönnsirap och mandelgrädde. Fördela desserten i glas och dekorera med skivad kiwi. Serveras kall. |
|
11) Hirsgröt 1 dl hirs 5 st aprikoser i bitar 3-4 dl vatten Häll hett vatten på hirsen och skölj. Koka sedan hirs med aprikoser i 20 min. Servera med sojamjölk eller mandelmjölk och bär, sylt eller färsk frukt i bitar och en mandel. Krydda med t.ex kanel eller ingefära. |
|
12) Carobfrosting 1 pkt silken tofu 2 msk carob 1 msk sojasås Lönnsirap Skal från 1 citron Kör allt i mixer. Kan användas utanpå en tårta.
Tillbaka upp >> |
|
13) Vegosill 1 msk senap 2 tsk socker 1 tsk vinäger 3 msk rapsolja 1 dl sojagrädde 1 rödlök 1 saltgurka/syrad gurka 1 aubergine eller squash Strimla auberginen/squashen. Förväll 1-2 min. Sila av. Häll på marinaden. |
|
14) Nötfärs, 4-5 pers 3 dl kokta kikärtor (= ca dl okokta) 2 dl russin 2 dl hasselnötter 3 st potatisar 1 st gul lök 2 msk olja 1 tsk örtsalt ev. persilja Blötlägg kikärtor över natten (alt. låt även grodda några dagar. koktiden blir då kortare). Skölj och koka dem ca 1 tim (kortare om även groddade) eller tills de är lagom mjuka. Låt rinna av och kallna. Blötlägg russinen 2-3 timmar. Låt rinna av. Skala potatis och lök. Mal kikärtor, russin, nötter, potatis och lök. Blanda det malda med olja och salt. Olja en form, bröa med t.ex bovetemjöl. Lägg i färsen i formen och slå formen mot skärbrädan för att färsen ska jämna till sig i formen. Grädda i 200° 30 min. Stjälp upp färsen och garnera ev med persiljekvistar. |
|
15) Morotsbiffar, 4 pers (recept: örtagården, 2005) 500 gr morötter 1 gul lök 1 msk hasselnötter 1 ½ dl sojamjöl 2 msk potatismjöl Riv mörötterna fint. Hacka löken och låt den "svettas" i olja i en stekpanna. Mal hasselnötterna. Blanda alla ingredienserna till en färs. Forma små biffar och stek på medelhög värme. Servera gärna med champinjonsås och kokt brysselkål. |
|
16) Ugnsrostad palsternacka och potatis i klyftor Palsternacka, potatis, olivolja, örtsalt och kryddor (färska eller torkade) Sätt ugnen på 225°. Skala och skär palsternacka och potatis i klyftor (anm: Om de är ekologiska kan det räcka med att skrubba dem ordentligt). Lägg klyftorna i en ugnsform, ringla över lite olivolja och vänd runt. Krydda. Rosta i ugnen ca 25 min eller tills rotsakerna blivit mjuka och fått lite färg.
Tillbaka upp >> |
|
17) Bönfräs 1 lök, 5 dl kidneybönor, paprika, vitlök. Kryddor: chili, basilika, lime, cayenne. Hacka lök och paprika. Fräs allt i olja. Ta i bönorna. |
|
18) Hasselnötsbollar 3 dl råris, 200 gr malda hasselnötter, 2 kokta potatisar, 1 dl veg buljong, Örtsalt/peppar, 1 dl örtkryddor färska/frysta/torkade. Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen. Låt svalna. Mixa ris, malda nötter och potatis till en smet. Tillsätt buljong till en lagom konsistens. Tillsätt kryddorna. Rulla till bollar och stek i rapsolja. |
|
19) Falafel 3 dl kikärtor blötläggs över natten (kan ev groddar några dagar), mals sedan i matberedare. Blanda: 2 gula lökar finhackade, 2 pressade vitlöksklyftor (kan uteslutas), 1 dl finhackad persilja, 1 tsk kummin, 1 tsk gurkmeja. Forma till bollar. Fritera i olja. |
|
20) Guacamole - avocadoröra ½ avocado, tomat, vitlök (kan uteslutas), finhackad lök, ev 1 bit chili. Mosa avocadon. FIntärna tomat och vitlök. Krydda.
Tillbaka upp >> |
|
21) Kikärtsdip 2-3 dl kokta kikärtor 2 msk vegansk creme fraiche 1 krossad vitlöksklyfta örtsalt och peppar Mixa allt och servera med majschips eller bitar av skurna råa grönsaker, t.ex stavar av gurka, morot, selleri... |
|
22) Ugnsbakade äpplen 8 st äpplen, 1 msk kanel, 1 msk fruktsocker/råsocker, 1 dl hackade nötter Skiva öpplena fint (utan kärnor). Lägg i ugnsfast form. Strö över socker, kanel och nötter. Baka i ugn med 225° tills äpplena blir mjuka. Servera med vaniljsås (bl a Oatley) eller TofuLine glass. |
|
23) "Levande" Frukttårta 200 gr hasselnötter, 250 gr dadlar, 50 gr carobpulver Nötterna blötläggs över natten. Lägg allt i matberedare, mal till en deg. Kavla ut degen o lägg i en pajbotten. Fyllning: Päron, banan, äpple, kiwi, jordgubbe mm. Allt skivas, tärnas. Lägg det i pajformen. Grädde: 150 gr nötter t.ex cashewnötter Mixa till mjöl, tillsätt sedan vatten mycket försiktigt tills det blir en slät grädde. Sötning kan göras med t.ex lönnsirap och 1 tsk vaniljpulver. Häll grädden över fruktfyllningen. Garnera: Använd bananskivor, kiwi, jordgubbar, björnbär för att dekorera tårtan innan den serveras. |
|
24) Ambrosia Strö hackade hasselnötter och kokosflingor över skivade apelsiner. Servera.
Tillbaka upp >> |
|
25) Drömbollar 4 dl kärnfria, finhackade dadlar, 2 mosade bananer, 2 dl hackade valnötter, 4 dl kokos. Blanda allt med 3 dl kokos. Forma till bollar som rullas i resten av kokosflingorna. |
|
26) Fikonbollar m nässlor 8 st äpplen, 1 msk kanel, 1 msk fruktsocker/råsocker, 1 dl hackade nötter 10 fikon blötlagda i 30 min, 1 msk nässelpulver, 1 dl hackade nötter. Mal fikonen i kvarn. Blanda ner nässelpulvret och nötterna. Forma bollar. |
|
27) Carobbollar 4 dl havregryn (finns även "glutenfria havregryn" från Semper) knappt 1 dl råsocker 2 msk carob 75 gr mjölkfritt smör (variant: testa avocado eller kokosfett) 2 msk vatten kokosflingor (kan uteslutas) Blanda allt och forma bollar som rullas i kokos. |
|
28) Nötmix Blanda dina favoritnötter t.ex cashewnötter, valnötter, mandlar, hasselnötter, valnötter, makadamianötter...
Tillbaka upp >> |
|
29) Rostade Mandlar, Kikärtor, Solrosfrön, Kastanjer Mandel: Lägg mandeln (med eller utan skal, det bestämmer du själv) på en plåt och sätt ugnen på 225°, tillsätt lite olja och ev. örtsalt. Rosta i ugn 5-10 min. Kikärtor: Kikärtorna (kokta) rostas i lite olja i stekpanna. Eller. Rosta kikärtorna i en långpanna i 200° ca 20 min. Krydda med t.ex paprika, chili, curry eller din favoritkrydda. Solrosfrön: Rör om solrosfrön i en torr stekpanna på spisen tills de får lite färg. Droppa ev. över några droppar sojasås. Kastanjer: (Obs, Hästkastanjer, som är vanligast i Sverige är inte ätliga!) Äkta kastanjer finns i de flesta butiker ca 250 gr kastanjer (ca 2 port), grovt salt Sätt ugnen på 225°. Skär ett kryss i toppen av varje kastanj. Häll salt i en långpanna eller ugnsfast form. Ställ kastanjerna i grovt salt. Rosta dem i mitten av ugnen i ca 25 min. Skala kastanjerna vid bordet, ät dem som de är, eller med mjölkfritt smör o. örtsalt. |
|
30) Nöt o fruktgodis 2 dl russin, 1 dl hasselnötter, 1/2 dl mandel, 1 dl grovhackad dadel, 1/2 dl cashewnöt. Blanda allt. |
|
31) Nötfärs 4 dl riven morot 2 dl sötmandel 1 tsk salladskrydda ½ tsk Vitam (buljong) 1 dl finhackad lök 2 dl cashewnötter 2 tsk Kelpamare (örtsalt) ½ tsk Tamari (sojasås) Mixa mandel och nötter. Blanda allt väl och smaksätt. Forma till en limpa. Servera med råkost el. smörgåstårta. |
|
32) Olivfrestelse 5 potatisar 1 hackad rödlök 1 vitlöksklyfta 200 gr svarta oliver 5 marinerade soltorkade tomater 2½ dl sojagrädde 2 msk chilisås 1 dl buljong 2-3 msk ströbröd Skala och riv potatisen grovt. Dela oliverna i halvor. Blanda potatis, rödlök, oliver och pressad vitlök. Lägg i en ugnssäker form. Blanda grädde, chilisås och buljong. Strö över ströbrödet och häll på vätskan. Grädda i ugnen på 225° ca 50 min.
Tillbaka upp >> |
|
33) Raw: Rödbetslimpa 4 dl malda solroskärnor 4 st rödbetor Gör rödbetsjuice av rödbetorna i råsaftcentrifug. Blanda rödbetsfiber och rödbetsjuice och kör i mixer, speciellt de större rödbetsbitarna. Ta dock inte alla fiber. Blanda allt. Tillsätt: 4 msk Tamari och ev 2 rivna morötter. Kan fermenteras ett dygn om Du vill. Låt då stå framme i rumstemperatur med gladpack över. |
|
34) Turkiskt auberginepålägg 2 auberginer 1 vitlöksklyfta 1 tsk mald kummin 1 nypa torkad mynta 1 msk sesampasta 1 skalad tomat 5 msk olivolja Pricka auberginerna med en gaffel. Sätt in i ugnen, 200° i 30 min. Dra sedan av skinnet. Mixa alla ingredienser och smaka av röran med kryddor och örtsalt. |
|
35) Kryddig chai 3 dl vatten/ditt favorit te ½ kanelstång ½ tsk kardemummafrön Hela kryddor, t.ex ingefära, stjärnanis, svartpeppar 1 ½ dl sojamjölk 8 hela nejlikor Koka upp vattnet tillsammans med kryddorna. Låt dra 10 min. Häll i sojamjölken och värm igen. Tillsätt teet. Låt dra några minuter. Sila. Servera. |
|
36) Glögg drink Glögg med svarta vinbär (t.ex Tillmans, krav) 10 nejlikor 2 bitar kanel 1 tsk kardemummakärnor russin, mandel och nötter Sjud kryddorna i glöggen (ska inte koka). Sila bort kryddorn och servera glöggen direkt med t.ex nötblandning. |
|
37) Marsipan 1 dl varm sojamjölk, 1 dl lönnsirap, 1 dl vetemjöl, 4 dl skållad mandel, 4 finmalda bittermandlar Mandelmjölk: 1 dl mandel + 5 dl vatten Lös upp lönnsirap i mandelmjölken. Rör ner mjölkblandningen. Koka tills den släpper ifrån botten. Låt stå 15 min. Låt svalna. Forma figurer. Massan kan frysas.
Tillbaka upp >> |
|
38) Grönsaker i lergryta Lergrytan läggs i blöt i vatten 30 minuter. Olika rotsaker + potatis + lök + broccoli skärs i bitar. Lägg i grytan tillsammans med buljong, tofu eller bönor. 225° i ca 40 min. |
|
39) Raw: Grönkålssallad 3 kvistar rå grönkål 3 mjölksyrade gurkor 2 dl mungbönsgroddar 1 tsk anis Mal grönkålen. Finhacka gurkorna. Blanda alltsammans. |
|
40) Chokladkaka (recept: Pillans Kokbok/Veganbladet 1/2006) 6 dl vetemjöl 2 dl råsocker 2 msk kakao 2 tsk vaniljsocker 4 tsk bakpulver 1 dl rapsolja 3 dl sojamjölk Mannagryn till formen Rör ihop de torra ingredienserna. Finfördela olja i blandning och blanda ihop. Tillsätt sojamjölken. Häll i bröad form. 200° i ugnen i 30 min. |
|
41) Bovetebröd från Föllinge (recept: Lilly Johansson) 3 råa potatisar, skalade 2 dl russin, hackade 5 dl ljummet vatten 25 gr jäst 1 msk kummin + anis 5 dl bovetemjöl Riv potatisen. Lös upp jästen i lite av vattnet. Blanda i potatis, russin och allt vatten. Tillsätt kryddor och mjöl. Degen blir ganska lös. Låt jäsa i 20 min. Arbeta ihop degen i bunken. Klicka ut den i plättstorlek på plåt. Grädda i 225° ca 12 min. De är godast nygräddade, men kan frysas eller sparas i påse några dagar.
Tillbaka upp >> |
|
42) Varm carob 1 dl sojamjölk 2 tsk carob (från johannesbrödsträdet, smakar som choklad, fast mildare.) ½ tsk lönnsirap Rör ut carob och lönnsirap i kall sojamjölk. Häll sedan på varm sojamjölk. |
|
43) Rödbetsbiffar (recept: Restaurang Örtagården, 2005) 500 gr rödbetor, 1 gul lök, 1 tsk curry, 1 krossad vitlöksklyfta, 1 msk olivolja, 2 dl kokt ris, 2 msk kapris, 1 dl sojamjöl, 1 tsk örtsalt efter smak, 1 msk potatismjöl. Skal och riv rödbetorna grovt och mosa potatisarna. Hacka löken och fräs den tillsammans med curryblandningen och vitlöken och vitlöken i lite olja. Blanda alla ingredienser till en färs. Forma till små biffar och stek dem på låg värme, annars blir rödbetorna lätt svartbrända! |
|
44) Rödbetssallad 5 dl finhackade kokta rödbetor, 1 finhackad gul lök, 2 l finhackad mjölksyrad gurka. Blanda grönsakerna. Häll över dressingen, blanda. |
|
45) Tahindressing 5 msk tahin (sesampasta), 1 kopp vatten, 2 msk citronjuice, 1 pressad vitlök, 1 finhackad lök, 1 msk sojasås. Mixa Allt.
Tillbaka upp >> |
|
46) Marinerade soltorkade tomater Soltorkade tomater, olivolja, sojasås, chilikrydda. Lägg tomaterna i blöt tills de är mjuka. Lägg dem tillsammans med olja och kryddoor i burk med tättslutande lock. Vänd den då och då så marinaden täcker. Servera hela, klipp dem i bitar eller mixa. |
|
47) Hummos 2½ dl kikärtor, 2 msk tahin (sesampasta), saften av ½ citron, 1 tsk kummin, 1 tsk sojasås, 1 pressad vitlöksklyfta. Blötlägg kikärtorna över natten. Slå bort vattnet och koka dem i nytt vatten i ca 1 tim. Mixa kikärtorna tillsammans med tahin, sojasås, citron och kryddor. Späd vid behov med ca 1 dl spad. Servera som pålägg eller tillbehör till varmrätt eller sallad. |
|
48) Fruktsallad med mandelgrädde 1 dl blåbär, 1 dl hallon, 1 banan i bitar, 1 päron i bitar. ½ dl mandel, 1 tsk lönnsirap/agavesirap, lite vatten. Blanda banan och päron med bären. Mixa mandel till mjöl. Häll på lönnsirap och lite vatten till gräddkonsistens. Häll mandelgrädden över fruktsalladen. |
|
49) Tunna Nässelbröd 2 dl bovete mixas till mjöl, ½ dl nässelpulver, 2 dl speltmjöl, vatten (lös konsistens). Klicka ut på en smord plåt, platta till med skeden. Baka i 225° ca 6 min.
Tillbaka upp >> |
|
50) Ingefäradryck 1 liter vatten, 2 msk färskriven ingefära, 1 tsk lönnsirap/agavesirap, 1 knivsudd svartpeppar, 2 pressade citroner, 2 myntablad. Koka vatten och ingefära i 10 min. Tillsätt resten. Servera varm eller kall. |
|
51) Nötkakor 25 gr mjölkfritt margarin (alt. kokosfett, eller avocado), 2 msk lönnsirap/agavesirap, 1 dl finrivna morätter, 1 dl hackade hasselnötter, 1 dl mjöl, ev hasselnötter. Rör ihop fett och lönnsirap. Tillsätt resten. Forma kulor och lägg på smord plåt. Tryck ev fast en hasselnöt i varje kaka. Baka i 175° ugn i ca 15 min. |
|
52) Selleribiffar, 4 pers (recept: Restaurang Örtagården, 2005) 2 sellerirötter, 1 dl råris, 3 potatisar, 2 msk bovetemjöl, 1 krm mald koriander, 1 krm mald kummin, salt och peppar efter smak, ca 1 dl vatten. Koka rotselleri. råris och potatis. Rosta hasselnötterna ca 20 min i 175 ° ugn. Kör rotselleri och potatis i matberedare. Hacka nötterna fint. Blanda ihop alla ingredienser. Tillsätt vatten till en ganska lös smet. Forma biffarna och stek på medelhög värme.
Tillbaka upp >> |
|
53) CashewSnöbollar (recept: Levande Föda Kur & Kursgård, Väddö 2006) 2 dl cashewnötter, 1½ dl russin, 1½ dl dadlar, 1 dl riven kokos. Blötlägg nötterna i en skål; russin och daldar i en annan skål i 8 tim. Mixa hälften av nötterna och dadlarna till tjock kräm (använd blötläggningsvattnet från frukterna). Hacka resten av nötterna, blanda i krämen tillsammans med russinen. Forma till bollar och rulla i kokos. Kan frysas. |
|
54) Raw: Hasselnötsbollar (recept: enzymen/veganbladet 2005) 125 gr hasselnötter, 125 gr morötter (tvättade och rivna), 125 gr lök (skalad och hackad), 125 gr havregryn, 1 tsk salvia, 1 tsk timjan, 1 tsk fransk senap, 1 tsk solrosolja, 1 tsk solrosolja, ½ dl vatten. Mal hasselnötterna. Tillsätt övriga ingredienser. Blanda väl. Tillsätt så mycket vatten att blandningen precis håller ihop. Den stelnar när den får stå. Formas till bollar som rullas i sesamfrö. Rätten är rik på A-vitamin, E-vitamin, zink, magnesium, järn och folsyra. |
|
55) Tunnbröd 4 dl bovetemjöl Örtsalt ev. brödkryddor 5-6 dl vatten Blanda mjöl, örtsalt och ev brödkryddor. Vispa ner vattnet lite i taget till en jämn smet, något tjockare än pannkakssmet. Smörj en stekpanna med lite olivolja och stek brödkakorna på svag värme, som när du steker pannkakor. |
|
56) Krämig morotssoppa (4-6 port) 500 gr morötter 1 palsternacka (ca. 50 gr) 2 medelstora potatisar (ca. 150 gr) 1 bit purjolök, ca. 15 cm 1 tsk curry 1 lit vatten 1 veg. buljongtärning 1 tsk veg. olja 1 tsk dragon 1 tsk örtsalt 1 dl silken Tofu el. mjuk naturell tofu Dekoration: Persilja och kokta morotsstrimlor* Skala morötter, palsternacka och potatis. Skär allt i mindre bitar. Skölj och strimla purjon. Häll olja i en gryta och tillsätt purjo och curry. Rör om och låt purjon mjukna utan att ta färg. Häll i vatten och buljongtärning. Koka upp och tillsätt de skurna rotsakerna, krydda med dragon, rör om och koka på svag värme 15-20 minuter eller tills morötterna känns riktigt mjuka. Häll av spadet men spara det. Mixa soppan och tillsätt så mycket spad att soppan blir finfördelad och krämig. Häll tillbaka soppan i grytan. Späd soppan till önskad tjocklek med resterande spad. Smaka av med örtkrydda. Vispa ner tofun och värm till lagom ättemperatur. Strö över persilja och garnera med koka morotsstrimlor. Morotsstrimlor* Skala en ganska lång morot. Skär tunna strimlor på längden med en osthyvel. Koka dem några minuter med lite vatten och några droppar olja. Tag upp dem och forma efter behag. |
|
Tillbaka upp >> |
|
57) Rotsaksgratäng med banan o. jordnötter (10 port) 2 palsternackor (400 gr) 1 rotselleri (400 gr) 4 morötter (400 gr) 5-6 dl vatten 1 brk Tartex (115 gr) 2.5 dl kokspad 1 tsk örtsalt 1 tsk smulad dragon 1 dl sesamgrädde 3 bananer 3 msk kokosflingor 2 tsk veg.buljongpulver 100 gr rostade jordnötskärnor Skala och skär rötterna i så tunna bitar eller skivor. Koka dem 5 minuter i vattnet. Sila av vattnet och spar det. Häll 2.5 dl av spadet i en kastrull. Tillsätt pastejen och låt den smälta tillsammans med kokspad och sesamgrädde. Smaka av med kryddor. Lägg rotsakerna i en smord eldfast form. Häll över redningen. Skala och skiva bananerna. Fördela dem över rotsakerna. Blanda kokos och allkrydda. Fördela dem och jordnötter över gratängen. Gratinera i 200 grader ca 25 minuter eller tills gratängen fått fin färg. |
|
58) Rödbetssalsa 2 rödbetor- grovrivna 1 liten finhackad rödlök 2 tsk finriven pepparrot 2 dl naturell sojayoghurt Salt och peppar Blanda allt och smaka av med salt och peppar. |
|
Tillbaka upp >> |
|
59) Chokladtoppar 150 gr choklad 3 dl corn flakes eller mysli eller nötter Smält chokladen och rör ner 3 dl av valfri blandning. Klicka ut på bakplåtspapper. Låt stelna. |
|
60) Saffranskaka 3 dl vetemjöl 2 dl socker 2 tsk bakpulver 2 tsk vaniljsocker 1/2 paket saffran 1/2 dl flytande margarin 2 dl vatten eller havremjölk< Rör ihop allt och häll i smord och bröad form. Baka i 175 grader i 30 minuter. |
|
Tillbaka upp >> |
|
61) Apelsinris 5 dl kokt risgrynsgröt(kokt på havre- eller sojamjölk) 1 ask GoGreen vispgrädde 3 apelsiner i bitar ev lite vaniljsocker Blanda allt. |
|
62) Wokade kardemummaäpplen 5 äpplen i klyftor(ta bort kärnorna) 2 msk rapsolja 2 msk sirap 1 tsk kardemumma 2 msk pressad citron+ 3 msk vatten< Hetta upp woken och tillsätt olja. Fräs äppelskivorna och tillsätt citron, vatten, sirap. Krydda med kardemumma. Servera med vaniljglass eller vaniljsås. |
|
Tillbaka upp >> |
|
63) Röd potatissallad 5-6 rödskaliga potatisar- kokta 1/2 dl rödvinsvinäger 1 dl olivolja 1 msk senap 1 msk finhackad dill Skär potatisen i bitar. Blanda övriga ingredienser till en dressing som slås över potatisen. |
|
64) Potatisgratäng (10 port) 2 lökar 2 vitlöksklyftor 2 msk Granovitapastej 5 dl havre-eller sojagrädde 1 dl hackade oliver Skiva potatis och lök eller skär i tunna stavar. Hacka vitlöken. Varva i form med oliverna. Smält pastejen i havregrädden och smaka av med kryddor. Häll över grönsakerna. 225 grader i 45 minuter. |
|
Tillbaka upp >> |
|
65) Sötpotatis med spenat 500 gr sötpotatis i tärningar 200-300 gram spenat 1 vitlök- finhackad 1 rödlök i skivor 1 tsk spiskummin Förväll sötpotatisen i 10-15 minuter. Häll bort vattnet. Fräs vitlök och lök + spiskummin i en wokpanna. Tillsätt sötpotatisen och därefter spenaten. Smaka av med salt och peppar. |
|
66) Kryddig rödkål 2 rödlökar cirka 400 g rödkål 2 msk rapsolja 1 1/2 dl grönsaksbuljong 2 msk koncentrerad svartvinbärssaft 1 tsk sambal oelek 2 msk pressad citron 1/2 tsk kanel 1 tsk salt Skiva lök och rödkål. Fräs sedan i olja. Tillsätt resten och låt puttra i 10 minuter. Serveras varm eller kall. |
|
Tillbaka upp >> |
|
67) Ullas Grönkålssallad 6-7 kvistar grönkål 1 röd paprika 3 tomater Dressing: 1 del färskpressad citron alt. äppelcidervinäger och 2 delar olivolja. Krydda med örtsalt, timjan, basilika. Repa av grönkålsbladen och riv i mindre bitar, massera in dressingen. Skiva paprika och tomater och rör ner i salladen. |
|
68) Ullas Rödbetssallad 4 kokta rödbetor, skalade och tärnade 1 mjölksyrad gurka, tärnad 1/2 liten fintärnad rödlök 1 dl vegansk majonäs Blanda ner grönsakerna i majonäsen |
|
Tillbaka upp >> |
|
69) Kanelfrön Blötlägg pumpafrön över natten. Häll av vattnet och strö över kanel. Till 2 dl frön kan du använda 1/2-1 tsk kanel (ceylonkanel). Bred ut på plåt och torka i max 40 grader i 8 timmar. |
|
70) Julglögg 1 liter äppeljuice eller osötad slånbörsdricka 1 kanelstång 5 nejlikor 1 cm färsk ingefära i skivor Några klyftor apelsin med skal Värm försiktigt och servera med mandel och russin. |
|
Tillbaka upp >> |
|
71) Chokladbollar med lingon 3 dl mandel 3 dl kokosflingor Mixas tillsammans Ta sedan i: 10 dadlar 1,5 dl kakao 3 msk agave 1 nypa salt Mixa ihop allt. Om du har färska lingon i frysen kan du mixa med några msk lingon. Gör bollar av smeten. Har du lingonpulver kan du blanda 1 msk lingonpulver med några msk kokosflingor och rulla bollarna i det. Förvara bollarna i kylen. |
|
72) Pepparkaksgröt Butternutpunpa Pepparkakskryddor Mandelmjölk Kör bitar av butternutpumpa i matberedaren och blanda sedan i pepparkakskryddor och lite mandelmjölk och kör igen tills du får ett finmalt kross. Ät tillsammans med mandelmjölk. |
|
Tillbaka upp >> |
|
73) Snabbt, Smått och Gott till Julbordet Mjölksyrad gurka, skivad. Fräscht komplement, och, bra för magen. Surkål eller Mjölksyrad rödkål, bra för magen. Egen eller köpt rödkål. Sallad, grön eller i färgglad mix. Soltorkade tomater, gott att blanda i t.ex sallad. Avocado, som den är, eller som "jul-guacamole". Oliver, olika sorter. Tips, trä upp på pinnar. Potatis: Som gratäng, sallad, pressad, ugnsgratinerad... Tzay: färdigkryddade sojabitar, finns som spett o. lösa bitar. 10 min i ugn, goda! Tofu Poesta: färdigkryddade sojastrimlor, behövs bara värmas. Också jättegoda! Tofu Rosso, Basilika, Sesam/mandel: Servera som de är. Kryddigt Smakrika! Falafel, istället för "kött-bullar". Vegansk sojakorv, funkar alltid. Vegansk "JulRumpa" (Astrid och Aporna) Julknäckebröd doftar gott, gör själv eller köp färdigt. Granovitapastej eller Tartex, gott pålägg. Nuttolene, som pålägg eller i salladen. Frukter, t.ex apelsin, ananas, clementiner... Fikon och dadlar, traditionellt. Nötter (välj ekologiskt!) mix eller som de är, doppade i choklad, mix med russin. Mörk choklad, ren choklad eller fylld. Mandelmassa, doppad i choklad eller carob (lite mildare än choklad). |
|
74) Grön jul utan skinka artikel ur Tidningen Folket 20 dec 2001
Gott med magert |
|
75) Ulla tipsar om julbuffé, Text: Ulla Troëng, 6 dec 2016
Vi är ju ett stort gäng som äter mat tillsammans så där finns många smakinriktningar. |
Glad Jul & Gott Nytt År - önskar veganföreningen! |
Tillbaka upp >> |
Tillbaka >> | ||
|
||
Copyright © anette. All rights reserved | Hör gärna av dig med kommentarer |