Sommarrecept |
![]() |
1) Förrätt |
Tomatsallad Tomater, lök, basilika. Dressing: Olivolja, vinäger. Skiva tomater. Finhacka lök (röd- eller silverlök) och färsk basilika. Färsk sparris Färsk sparris, vit eller grön. Skär bort den nedersta delen av stjälken som är träig. Förväll i kokande vatten i ca 2 min eller fräs i olivolja. Servera med olivolja med citron. Tabbouleh (4 pers) 2.5 dl bulgur (glutenfritt alt: gul och/eller röd quinoa. recept: se varmrätter/basrecept quinoa.) ca 100 gr persilja 1 1/4 dl finhackad mynta 3 st charlottenlökar alt. puljolök Dressing: Saften från 2-3 pressade citroner, 3 msk oliv- eller solrosolja, salt/örtsalt, mald svartpeppar (helst nymald), 3 tomater urkärnade och hackade. Till Servering: Salladsblad frå ett salladshuvud. Blötlägg bulguren i kallt vatten i ca 30-45 min. Häll av vattnet, låt bulguren rinna av ordentligt och krama lätt ur vattnet ur den. Lägg bulguren på en torr handduk, sprid ut kornen och låt dem torka. Finhacka persiljan. Blanda bulgurenmed persiljan, myntan och löken/purjolöken i en skål. Vispa ihop oljan och citronsaften, smaka av med salt och peppar, häll det över bulguren, blanda. Skölj salladsbladen, lägg dem på ett uppläggningsfat, blanda i tomaterna i bulguren. Lägg upp allt på salladsbladen och servera. Raw: Tomat- och Hasselfärs (recept: enzymen/veganbladet 2005) Tomater, purjolök, hasselnötter (blötlagda), tamari/sojasås, fibrer från juicade rotfrukter, dillkvist. Gröp ur tomaterna och mixa innehållet med damma eller lite mindre mängd blötlagda hasselnötter plus en gnutta purjolök samt tamari/sojasås och en dillkvist. Blanda med fibrer från juicade rotfrukter. Vegosill 1 msk senap, 2 tsk socker, 1 tsk vinäger, 3 msk rapsolja, 1 dl sojagrädde, 1 rödlök, 1 saltgurka/syrad gurka, 1 aubergine eller squash. Strimla auberginen/squashen. Förväll 1-2 min. Sila av. Häll på marinaden. |
Tillbaka upp >> |
2) Soppa |
Sommarsoppa 5-6 potatisar, 1 bit blomkål, 1 dl ärtor, 1 dl sockerärtor, 1 liten rödbeta, 1-2 späda morötter, 1 färsk lök, 1 dl bondbönor Finfördela alla grönsaker och koka några minuter i buljong. Slå på sojamjölk. Servera med finhackad persilja. Snabb nyponsoppa Nyponmjöl, banan, vatten eller juice. Kör allt i mixer. |
Tillbaka upp >> |
3) Varmrätt o. Rawfood |
Färdigkryddad Tofu Taifun (Biofood) har en mängd olika färdiga tofurätter, bl.a Tofu Rosso, Tofu Oliv, Tofu Basilika, Tofu Sesam. Du hittar dem i välsorterade hälsokostaffärer och dagligvaruhandel. Servera värmda eller som de är. Perfekt i sallad eller till grönsaksröra och pasta. Grönsaksröra 1 squash, 5 tomater, 1 lök, 1 grön paprika, 2 vitlöksklyftor, 3 msk tomatpuré. Tärna alla grönsaker och koka några minuter i lite vatten med buljong. Garnera med persilja. Servera med sallad. Enkelt basrecept quinoa (naturligt glutenfri) 2 dl quinoa, 4 dl veg. buljong Skölj quinoan ordentligt i en sil. Koka den i buljongen i ca 15 min tills allt vatten kokat in. Fluffa till quinoan med en gaffel. För mer "matig" quinoa, ta hälften/hälften av gul och röd quinoa. Används som ris. Enkel och god sommarsallad, blanda kokt quinoa med rucculasallad, körsbärstomater och andra grönsaker/kryddor efter smak. Chili- och vitlöksmarinerad tofu (recept: kung markatta, 2005) 4 skivor naturell tofu, ca 200 gr 3 små vårlökar 2 msk kapris 2 vitlöksklyftor salt/peppar saft från 1 citron 1 dl olivolja 2 små färska chili Skär chili, vitlök och lök. Rör samman med olja, kapris och citronsaft. Smaksätt med salt och peppar. Häll blandningen över tofuskivorna och låt dem marineras minst en timme, helst över natten. Servera med blandsallad på groddar och grovt, mättande bröd. Raw: Hasselnötsbollar (recept: enzymen/veganbladet 2005) 125 gr hasselnötter, 125 gr morötter (tvättade och rivna), 125 gr lök (skalad och hackad), 125 gr havregryn, 1 tsk salvia, 1 tsk timjan, 1 tsk fransk senap, 1 tsk solrosolja, 1 tsk solrosolja, ½ dl vatten. Mal hasselnötterna. Tillsätt övriga ingredienser. Blanda väl. Tillsätt så mycket vatten att blandningen precis håller ihop. Den stelnar när den får stå. Formas till bollar som rullas i sesamfrö. Rätten är rik på A-vitamin, E-vitamin, zink, magnesium, järn och folsyra. Raw: Valnötslimpa (recept: enzymen/veganbladet 2005) 1 ½ dl valnötter (tvättade och malda), 1 selleristjälk (finhackad), 1 morot (riven), ½ zucchini (finhackad), 1 liten purjolök (finhackad). Blanda med: 1 tsk tamari/sojasås, 1 tsk mald salvia, 1 tsk citronjuice, ½ tsk basilika. Forma alltsammans till en limpa. Tzai spett Färdigkryddade sojaspett, du hittar dem i välsorterade hälsokostaffärer. JätteGoda! Finns både på spett och i lösa bitar Värm i ugn i ca 10 min eller tills de fått färg. Lika perfekt för sommarmiddag som till picnic. Färggrann grönsakswok Paprika, röd/gul/orange Purjolök Broccoli Tomatkross Vitlök/chili Koriander Färsk ingefära Örtsalt Olivolja Skär paprika, purjolök och aubergine i lagom stora bitar. Stek grönsakerna i lite olivolja (blandas med vatten om du vill ha en "smalare" variant). Tillsätt tomatkross och kryddor (vitlök/chili, koriander, ingefära)... Låt småputtra medan du ångkokar broccolin i några cm vatten i kastrull med lock. Tar bara ett par minuter. Passa så att det inte bränns vid! Blanda ner broccolin med grönsakerna. Krydda efter smak. Servera med t.ex klyftpotatis och en god sallad. Tofuwok Naturell Tofu Marinad: sojasås, ingefära, vitlök. Salladskål, paprika, sockerärtor, morot, gröna bönor, champinjoner. Marinera tärnad tofu (eller använd någon av de färdigmarinerade tofuprodukterna som finns i butikerna). Finstrimla alla grönsakerna. Woka grönsakerna. Blanda i tofun på slutet, inklusive ingefära och vitlök. Servera på en gång. |
Tillbaka upp >> |
4) Grillat |
Grillad aubergine 1-2 auberginer, salt/örtsalt, ev kryddor, olivolja. Skiva auberginerna på längden, salta i snittytorna och låt dra i 30 min. Torka av saltet. Pensla med olja och grilla sedan på båda sidorna. Krydda efter smak. Grillad sparris med pasta Sparris, vit eller grön. Vitlök, färska basilika, olivolja, kryddor efter smak. Valfri pasta. Pensla sparrisen med olivolja. Grilla tills den får lite färg. Koka upp vatten och tillsätt pastan - koka enligt angiven tid på förpackningen. Fräs skivad vitlök i en stekpanna. Värm upp sparrisen och servera till pastan tillsammans med blad av färsk basilika. |
Tillbaka upp >> |
5) Sallad |
Potatissallad 10 kokta potatisar, 1 lök, 2 mjölksyrade grönsaker, 2 msk Plamil, sojamajonäs, 1 dl sojamjölk Blanda allt. Servera varm, ljummen eller kall. Vildsallad Groblad, salladsblad, maskrosblad, målla, finhackad gurka, ev. finhackad rädisa. Dressing: Olivolja/vinäger. Blanda allt. Riv eller skär i lagom storlek. Garnera med ringblommeblad eller maskrosblommor. Blandsallad Isbergs- eller grönsallad, gurka, sockerärtor, färsk spenat, tomater, valnötter. Sojadressing (finns färdigblandad bl.a i hälsokosthandeln) Blanda allt. Riv eller skär i lagom storlek. Grekisk Potatissallad 4-5 potatisar, 4 morötter, 1 squash, 4 färska rödbetor, färsk lök eller salladslök. Dressing: 1 citron, ½ dl olivolja. Koka grönsakerna hela. Skala dem sedan och skiva ner i en skål. Skiva ner salladslök och häll över dressingen. Nässelsallad (recept: Lilly Johansson) 2 dl malda eller finhackade nässlor, 2 dl hackade blandade mjölksyrade grönsaker, 2 dl sönderplockade salladsblad. Dressing: 1 tsk veg olja, ½ dl vatten, saften av en halv citron, ev lite veg buljong. Blanda ihop salladen. Blanda ihop dressingen. Häll den över salladen. Potatissallad med soltorkade tomater Potatis, kokt i bitar Soltorkade tomater Olivolja Rucculasallad Gräslök, även de lila blommorna Späda vilda örter, som t.ex daggkåpa, maskrosblad, nate, målla Kryddor: Chilipeppar, Gurkmeja, Norikrydda (grön) Marinad till soltorkade tomater: Sojasås, olivolja. Lägg soltorkade tomater i blöt tills de blir mjuka. Häll av vattnet, klipp eller skär dem i mindre bitar. Lägg dem i skål med lock, tillsätt olivolja och sojasås. Skaka/rör runt så att tomaterna marineras ordentligt i marinaden. Koka potatis, behåll gärna skalen på (för visst använder du ekologisk potatis!) skär potatisen i mindre bitar. Låt kallna. Tillsätt olivolja, rucculasallad riven i mindre bitar, gräslök, kryddorna. Blanda ner de soltorkade tomaterna/marinaden. Slutligen, blanda ner de vilda örterna. Servera t.ex tillsammans med något gott från grillen, eller tzayspett värmda i ugn.(se ovan) |
Tillbaka upp >> |
6) Dressing, Dip o. Röror |
Svart råris med tofu och salsa rosso Tofu: Pressa ur vätskan ur tofun, tärna den sedan. Svart råris: Koka riset enligt instruktionen på förpackningen. Salsa Rosso: 1 röd pepparfrukt, 1 vitlöksklyfta, 1 bit chili, 2 tomater, oregano, örtsalt, peppar, ev broccoli. Grilla pepparfrukten och dra av skinnet. Fräs den hackade vitlöksklyftan tillsammans med tärnad tomat och kryddor i ca 5 min. Mixa alla ingredienser. Om du vill ha en "grövre" salsa, hoppa över mixningen. Serveras till ris eller pasta, eller som dip till färska grönsaker eller majschips. Raw Nötdressing (recept: enzymen/veganbladet nr. 2-3/2005) 1 dl cashewnötter (blötlagda), 1 dl solrosfrö (blötlagda). Mixas med vatten eller Rejuvelac. Smaksättes enligt följande: a) dragon, tamari/sojasås, citron b) senap, tamari/sojasås, receptsenap c) tomat, vitlök, tamari/sojasås Guacamole - avocadoröra ½ avocado, tomat, vitlök (kan uteslutas), finhackad lök, ev 1 bit chili. Mosa avocadon. FIntärna tomat och vitlök. Krydda. Raw "Kikärtsost" (recept: enzymen/veganbladet 2005) 1 kopp kikärter, groddade 2 dagar 1 kopp vatten 1/4 kopp färskpressad citron Smaksättning: 1-2 msk finhackad vitlök, 2-3 msk finhackad paprika, ½ tsk kelp, 1/8 tsk cayennepeppar Mixa kikärtorna med vattnet. Tillsätt cirton och en av smaksättarna. Mixa till tjock konsistens. Marinerade soltorkade tomater Soltorkade tomater Olivolja, sojasås/chilikrydda Lägg tomaterna i blöt tills de är mjuka. Lägg dem sedan tillsammans med olja och kryddor i burk med tättslutande lock. Vänd då och då, så att marinaden täcker tomaterna. Servera hela, klipp dem i bitar eller mixa. Silken tofu dip Silken tofu 1 vitlöksklyfta Färska finhackade kryddörter, t.ex basilika, slätbladig persilja, gräslök... Mixa alla ingredienser. Använd till dip eller salladsdressing. |
Tillbaka upp >> |
7) Efterrätt |
Sojagräddglass Jordgubbar, banan, sojagrädde. Mixa jordgubbar och banan. Häll allt i en glassmaskin tillsammans med sojagrädde. Kör i ca 25 min. Servera med färsk citronmeliss. Alternativ: Köp färdig Tofuline- eller Tofuttiglass. Servera med färsk frukt/bär och citronmeliss. Sojaglass x 3 Grunden är färdig sojaglass (t.ex TofuLine, Tofutti, Loveice) i valfri smak; vanilj, jordgubb... 1) Valfri glass. Servera med frukt el. bär: hallon, blåbär, jordgubbar, ananas, mango... Mixa kiwi/citron till sås. Ringla över konc apelsinjuice. Garnera med färsk citronmeliss. 2) Valfri glass. Servera med frukt/bärsås: Mixa valfria frukter/bär till sås. Garnera med färsk citronmeliss. 3) Choklad eller Vaniljglass. Servera med bitar av choklad/carob, grovhackade nötter. Strö över carob/kakaopulver. Krydda t.ex med kanel, ingefära, kardemumma. Raw Frukttårta (recept: enzymen/veganbladet 2005) Botten: 250 gr dadlar, 250 gr hasselnötter. Fyllning: 1 kg bananer, ½ kg urkärnade och finrivna päron. "Grädden" ovanpå: Blötlagda, mixade sötmandlar. Mixa dadlar och hasselnötter. Tryck ut degen till en tjock botten på ett fat. Skiva bananerna. Finriv päronen. Mixa mandlarna tillsammans med vatten till lagom "gräddkonsistens" Lägg fyllningen på dadel/nötbotten och bred "grädden" ovanpå fyllningen. Fruktsallad Äpple, banan, kiwi, cashewnötter, finhackade dadlar (blötlägges dagen före), kanel Eller, ta de frukter och bär Du har hemma eller i trädgården. Bara fantasin sätter sätter gränsen! Skär frukt i bitar, ev dela nötterna grovt. Strö över dadlar och kanel. (Kan användas som frukost, servera i så fall med mandelmjölk.) Raw Bananglass (recept: enzymen/veganbladet 2005) 8-10 bananer. Skala bananerna och frys 24 timmar. Låt tina något och kör i matberedaren. Variation: Tillsätt ½ dl russin eller 3 msk carob. Raw Cashew-äppelkräm (recept: enzymen/veganbladet 2005) 2 dl cashewnötter, 2 stora söta äpplen, ca 2 dl vatten. Blötlägg nötterna. Mixa dem med vatten och tillsätt äpplena. Servera med glass eller fruktsallad. |
Tillbaka upp >> |
8) Dryck o. Bröd |
Bovetebröd 1 ½ dl hirs 7 dl vatten 2 dl vatten 50 gr jäst 2 tsk kummin ca 7 dl bovetemjöl Koka hirs i 30 min, låt svalna till 37°. Lös upp jästen och rör ihop allt. Klicka ut på smord plåt till små bullar. Låt jäsa i 20-30 min. Baka i 225° i 10-15 min. Tunnbröd 4 dl bovetemjöl Örtsalt ev. brödkryddor 5-6 dl vatten Blanda mjöl, örtsalt och ev brödkryddor. Vispa ner vattnet lite i taget till en jämn smet, något tjockare än pannkakssmet. Smörj en stekpanna med lite olivolja och stek brödkakorna på svag värme, som när du steker pannkakor. Fruktdrink-1 2-3 dl äppeljuice, 1 banan, 1 persimon eller persika. Kör allt i mixer. Servera på en gång! Fruktdrink-2 (1 glas) 1 dl morotsjuice, 1 ½ dl apelsinjuice, 1 st apelsin/limeklyfta, citronmeliss. Blanda juicerna och pressa i en citronklyfta. Dekorera gärna med en lime/apelsinklyfta, citronmeliss. Servera med isbitar. Smaksatt vatten Vatten i en tillbringare + din favorit frukt/grönsak. Häll vatten i en tillbringare i glas (undvik plast) dessutom finare när man "ser" vad som serveras. Skiva t.ex citron, apelsin, vattenmelon, gurka i tunna skivor (Såklart Ekologiskt!) Mängden väljer Du själv, räcker med 5-6 skivor. Lägg dem i tillbringaren, låt dem dra för mer smak. Det går också att pressa/droppa i lite av frukten för ännu Mer smak. Mynta som är mortlad är också gott som dryck. Servera med eller utan isbitar. Fläderbubbel, 1 glas 2-3 cl Flädersaft, outspädd Amé, valfri smak. Häll i flädersaften, fyll resten av glaset med Amé. Servera med isbitar. Amé (Kung Markatta) Läskande och stärkande socker- och alkoholfri fruktdryck, gjord bl.a på olika fruktjuicer, källvatten och olika naturliga örtextrakt (schizandra, jasmin, gentiana, limeblomma). Lätt kolsyrad. Innehåller inga sötnings- eller konstgjorda aromer. Finns i flera olika smaker. Du hittar dem lättast i hälsokosthandeln. Svalkande bål 1 liter druvjuice, 1 flaska Ramlösa citron, 5 jordgubbar, 1 kiwi. Skiva frukterna. Blanda juicen med Amé, Ramlösa eller liknande. Lägg i frukten. Servera Genast! Melonbål 1 nätmelon, 1.5 lit Amé, jordgubbar (delade), isbitar. Dela melonen, tag bort kärnorna och gröp ur fruktköttet. Kör fruktköttet i mixer. Häll det i en bålskål. Tillsätt Amé, jordgubbar och isbitar. Servera Genast! Rismjölkshake (recept: kung markatta, 2005) 5 dl Ricedream (rismjölk), 1 mogen banan, 1 tsk mandelpasta. Mixa allsammans. Bärdrink 1 dl blåbär, 1 banan, 1 msk mandelpasta, 2 dl sojamjölk. Mixa allt. Drick på en gång! Gröndrink med bär 1 msk grönpulver (finns flera på marknaden), 1 tsk nässla, 2 dl bär, 1 banan. Mixa allt. Raw Gröndrink (fritt från recept: enzymen/veganbladet 2005) Maskros, Nässla, Svart vinbärsblad (späda), ev tistel/daggkåpa. Det bladgröna mixas med vatten. Söta med päron, agavesirap, banan, jordgubbar eller färska hallon. Bubbel med jordgubbar, 1 glas 1½ dl Amé, 3 st jordgubbar, 1 st physalis, 2 st isbitar. Varför krångla till det - mousserande och frukt blir aldrig fel! Lägg två isbitar och jorgubbar i ett glas. Häll på iskall Amé och dekorera med physalis. |
Tillbaka upp >> |
9) Godis |
Drömbollar 4 dl kärnfria, finhackade dadlar, 2 mosade bananer, 2 dl hackade valnötter, 4 dl kokos. Blanda allt med 3 dl kokos. Forma till bollar som rullas i resten av kokosflingorna. Fikonbollar m nässlor 10 fikon blötlagda i 30 min, 1 msk nässelpulver, 1 dl hackade nötter. Mal fikonen i kvarn. Blanda ner nässelpulvret och nötterna. Forma bollar. Carobbollar 4 dl havregryn (finns även "glutenfria havregryn" från Semper) knappt 1 dl råsocker 2 msk carob 75 gr mjölkfritt smör (variant: testa avocado eller kokosfett) 2 msk vatten kokosflingor (kan uteslutas) Blanda allt och forma bollar som rullas i kokos. Rostade nötter Valfria nötter, gärna ekologiska, såå mycket godare smak!! Rosta i torr panna. Tar bara ett par minuter. Rör med trägaffel hela tiden, lätt att det bränns vid! Nötblandning Cashewnötter, hasselnötter, pecannötter, russin, gojibär, mullbär. Blanda allt. Frukt och Bär ÄR godis! Njut av säsongens frukt och bär, i alla former. Ät dem som de är, som fruktsallad, som frukost, som mellanmål, tillsammans med glass... Skivade, tärnade, mixa till smoothies eller gör juice... Bara fantasin sätter gränser :- ) |
Smaklig Måltid o. Glad Sommar - önskar Veganföreningen! |
Tillbaka upp >> |
Tillbaka >> | ||
|
||
Copyright © anette. All rights reserved | Hör gärna av dig med kommentarer |