Glada o. Gröna Vårrecept |
|
1) Förrätt |
Potatiskaka 3/4 kopp sojamjölk, ½ kopp tofu, 3 msk mjöl, 1 tsk mjöl, 1 tsk lökpulver, 2 potatisar, 1 liten bit lök. Kör tofun i mixer med sojamjölk. Riv potatisen grovt. Finhacka löken. Blanda allt. Fräs till en stor kaka i stekpannan. Skär i lagom bitar. Servera med t.ex en klick sojayoghurt blandad med finhackad tomat och finhackad dill, krydda efter smak. |
Tillbaka upp >> |
2) Soppa |
Gazpacho 1 brk tomatkross, 1 charlottenlök, ½ gurka, 2 tomater, 1 grön paprika, ½ röd chilifrukt, 1-2 vitlöksklyftor, saft av ½ citron, örtsalt, peppar, 1 msk olivolja, 5 droppar grön tabasco. Mixa allt. Servera. Tomatsoppa 2 msk olivolja, 1 gul lök, 2 selleristjälkar, 2 vitlöksklyftor, 2 dl buljong, 2 brk tomatkross, 1 tsk tomatpuré, 1 lagerblad.. Fräs lök, selleri och vitlök i oljan tills de är mjuka. Tillsätt resten och sjud under lock i 20 min. Låt svalna lite. Ta bort lagerbladet och mixa soppan. Servera med en hög alfalfagroddar. Potatis- och purjolökssoppa Potatis, veg buljong, purjolök, örtkryddor. Skrubba och skär potatisen (ekologisk, såklart) i lagom bitar. Skär purjolöken i bitar. Koka tillsammans med örtkryddor och buljong till potatisen är mjuk. Mosa eller vispa ihop soppan till önskad konsistens. Servera med t.ex groddar, tomat, gurka... |
Tillbaka upp >> |
3) Varmrätt |
Fyllda paprikor 4 delade paprikor, 2 brk tomatkross, 10 små champinjoner, 1 sotr gul lök, olivolja, 1 msk sojasås, 1 grönsaksbuljongtärning, basilika, örtsalt, peppar, 1-2 krm persilja. Tvätta grönsakerna. Ta bort kärnorna i paprikorna. Olja en form och sätt in paprikorna i ugnen på 175°. När paprikorna blir bruna i skinnet, ta ut dem och ta bort skinnet. Fräs lök och svamp i olivolja. Lägg i buljongtärningen och tomatpurén när grönsakerna nästan är helt mjuka. Tillsätt de krossade tomterna. Låt allt toka ihop. Krydda med sojasås, salt, peppar och basilika. Fyll paprikorna med tomatfyllningen och låt stå i 225° mitt i ugnen ca 20 min eller tills de fått färg. Marinerad Tofu 400 gr naturell eko tofu, 250 gr färsk spenat, 5 finhackade salladslökar, 2 vitlöksklyftor, 1 chilifrukt, 1 msk ingefära, 5 msk rostade sesamfrön. Marinad: ½ dl sojasås, 2 skivade vitlöksklyftor, ½ finhackad chili, 1½ msk finhackade ingefära, 2 msk pressad apelsin, 2 msk citronsaft, ½ dl sesamolja.< Tärna tofu och lägg i marinaden. Skiva övriga ingredienser och woka tillsammans med den marinerade tofun. Wokade grönsaker med tofu 1 paket tofu, strimlad eller tärnad (eko). Marinera i sojasås. Grönsaker: morot, purjolök, vitkäl, paprika, svamp. Strimla grönsakerna, fräs i olja. Sila först bort sojasåsen, fräs sedan tofubitarna. Blanda allt. Servera med ris och sallad. Gryta med röda linser 5 dl vatten, 3 dl röda linser, 1 hackad lök, 2 msk olja, 1 stor morot, 1 bit rotselleri, 2 paprikor, 1 squash, 2 msk hackad persilja, 1 brk tomatkross, veg buljong. Koka linserna i 10 min. Fräs löken och övriga skivade grönsaker. Ta i allt, puttra i 8 min. Ta i linserna. Koka upp. Krydda, strö över persilja. Servera med ris, potatis eller quinoa. Hirsröra (recept: pillans vegankokbok, ur veganbladet nr. 1/2006) 2 dl hirs, ½ purjo, 1 röd paprika, 1-2 tsk curry, 1 tsk gurkmeja, 1 vitlöksklyfta, salt, peppar. Hirsen kokas i vatten. När hirsen är mjuk blanda de fintärnade grönsakerna i några minuter. Serveras varm eller kall. Rödbetsbiffar (recept: Restaurang Örtagården, 2005) 500 gr rödbetor, 1 gul lök, 1 tsk curry, 1 krossad vitlöksklyfta, 1 msk olivolja, 2 dl kokt ris, 2 msk kapris, 1 dl sojamjöl, 1 tsk örtsalt efter smak, 1 msk potatismjöl. Skal och riv rödbetorna grovt och mosa potatisarna. Hacka löken och fräs den tillsammans med curryblandningen och vitlöken och vitlöken i lite olja. Blanda alla ingredienser till en färs. Forma till små biffar och stek dem på låg värme, annars blir rödbetorna lätt svartbrända! Quinoa - grundrecept: 1 del quinoa, 2 delar vatten. Koka upp, dra ner värmen. Låt koka i ca 15 min under lock. QuinoaTips: Blanda gul och röd quinoa, t.ex hälften av varje. blir matigare än med bara gul quinoa. Quinoa - basrecept: 2 dl quinoa, 4 dl grönsaksbuljong. Skölj quinoan ordentligt i en sil, koka den i buljongen i ca 15 min under lock (eller tills vattnet kokat in) fluffa till quinoan med en gaffel. Quinotto, 3-4 port: 3 dl quinoa, 2 msk olivolja, 1 gul lök skalad och skivad, 6 dl grönsaksbuljong smakrik (tärning eller granulat), 1 röd paprika hackad, 1 gul paprika hackad, 2 dl gröna ärtor, salt och peppar, rostade pinjenötter rostade. Skölj quinoan i en sil och låt den rinna av. Fräs den skivade löken i några minuter, tillsätt quinoan och fräs ytterligare några minuter tills löken är mjuk. Tillsätt grönsaksbuljongen och låt det koka upp, låt koka i ca 15 min tills allt vatten kokat in. Under tiden: Fräs den röda och gula paprikan i olja tills den är mjuk, tillsätt ärtorna så de blir varma, smaka av med salt och peppar. Fluffa till den kokta quinoan med en gaffel. Garnera quinoan med paprikan och de gröna ärtorna. Rosta pinjenötter snabbt i stekpanna eller i ugnen. Strö dem över rätten när den precis ska serveras. Servera med t.ex quacamole och en sallad. Sötpotatisgryta 300 gr sötpotatis, 1 squash, limejuice, färsk koriander, soja/rismjölk, 1 dl vatten, 1 lök, gurkmeja, 1 knivsudd kanel, 1 krm kardemumma, 4 vitlöksklyftor, 1 röd chili, 3 cm ingefära. Finhacka eller pressa chili, vitlök och ingefära. Fräs tillsammans med lök. Ta i övriga kryddor. Fräs ca 1 minut. Tärna sötpotatis och squash. Fräs tillsammans med kryddorna och häll på vatten. Koka ca. 5 min och tillsätt sedan soja/rismjölk. När sätpotatisen är mjuk tillsätts lime och koriander. Servera till ris och en sallad. Grönsaker i lergryta Lergrytan läggs i blöt i vatten 30 min. Olika rotsaker + potatis + lök + broccoli skärs i bitar. Lägg i grytan tillsammans med buljong, tofu eller bönor. 225° ca 40 min. |
Tillbaka upp >> |
4) Sallad |
Vild sallad Sallad eller salladskål, 10-20 maskrosblad, rödkläverblad, groblad, nässlor, målla. Finhacka örterna (extra viktigt med nässlan, en persiljekvarn kan t.ex användas) och blanda med salladen. Linssallad 3 dl groddade/koka linser, 2 tomater, 1 lök, ½ gurka (alt. mjölksyrad gurka), 1 knippe dill. Tärna tomaterna, gurkan samt finhacka löken. Blanda allt och slå över en dressing. Potatissallad Skalkokt potatis (använd ekopotatis), sojamajonäs, persilja eller kapris. Koka potatis. Skala och tärna. Häll över sojamajonäs medan potatisen är varm. Smaksätt med persilja eller. kapris. Salladen kan förvaras i kylskåp i flera dagar. Rödbetsallad 5 dl finhackade kokta rödbetor, 1 finhackad gul lök, 2 l finhackad mjölksyrad gurka. Blanda grönsakerna. Häll över dressingen, blanda. |
Tillbaka upp >> |
5) Dressing, Dip o. Röror |
Tahindressing 5 msk tahin (sesampasta), 1 kopp vatten, 2 msk citronjuice, 1 pressad vitlök, 1 finhackad lök, 1 msk sojasås. Mixa Allt. Marinerade soltorkade tomater Soltorkade tomater, olivolja, sojasås, chilikrydda. Lägg tomaterna i blöt tills de är mjuka. Lägg dem tillsammans med olja och kryddoor i burk med tättslutande lock. Vänd den då och då så marinaden täcker. Servera hela, klipp dem i bitar eller mixa. Hummos 2½ dl kikärtor, 2 msk tahin (sesampasta), saften av ½ citron, 1 tsk kummin, 1 tsk sojasås, 1 pressad vitlöksklyfta. Blötlägg kikärtorna över natten. Slå bort vattnet och koka dem i nytt vatten i ca 1 tim. Mixa kikärtorna tillsammans med tahin, sojasås, citron och kryddor. Späd vid behov med ca 1 dl spad. Servera som pålägg eller tillbehör till varmrätt eller sallad. Pesto 1 kruka färsk basilika, 2 vitlöksklyftor, 2 msk pinjenötter, 2 krm salt, 1 dl olivolja. Mixa allt utom oljan i mixer/matberedare. Tillsätt oljan lite i taget. Servera till pasta eller som pålägg. Inlagd ingefära 100 gr ingefära Skala och skiva tunnt. Lägg i skål. Häll över 3 dl kokande vatten. Låt stå 20 min, häll bort vattnet. Värm 1½ dl risvinäger, 2 msk rårörsocker, ½ tsk salt i en kastrull. Låt svalna, häll i burk. Lägg i ingefäran. Låt stå kallt. |
Tillbaka upp >> |
6) Efterrätt |
Fruktsallad med mandelgrädde 1 dl blåbär, 1 dl hallon, 1 banan i bitar, 1 päron i bitar. ½ dl mandel, 1 tsk lönnsirap/agavesirap, lite vatten. Blanda banan och päron med bären. Mixa mandel till mjöl. Häll på lönnsirap och lite vatten till gräddkonsistens. Häll mandelgrädden över fruktsalladen. Tofupassion Mixa: 1 kopp tofu, 1 kopp blåbär, 2 msk lönnsirap/agavesirap. Carob-Tofuglass ½ pkt silken tofu, 2 frusna bananer, 2 msk carob, 2 msk lönnsirap/agavesirap. Kör allt i en matberedare. Ställ kallt i frysen i ca 2 tim. Aprikossås 125 gr torkade aprikoser, 1 dl russin, 9 dl äppeljuice, 1 bit kanelstång, 1 tsk agar-agar, ev citron. Skölj aprikoserna. Lägg aprikoser och russin i blöt i lite juice några timmar. Koka mjuka tillsammans med kanel. Ta bort kanelen. Mixa allt. Rör ut lite agar-agar i vätskan och tillsätt. Smaka ev av med lite färskpressad citron. Servera t.ex till Tofulineglass, annan glass eller fruktsallad. |
Tillbaka upp >> |
7) Dryck o. Bröd |
Ingefäradryck 1 liter vatten, 2 msk färskriven ingefära, 1 tsk lönnsirap/agavesirap, 1 knivsudd svartpeppar, 2 pressade citroner, 2 myntablad. Koka vatten och ingefära i 10 min. Tillsätt resten. Servera varm eller kall. Tunna Nässelbröd 2 dl bovete mixas till mjöl, ½ dl nässelpulver, 2 dl speltmjöl, vatten (lös konsistens). Klicka ut på en smord plåt, platta till med skeden. Baka i 225° ca 6 min. Spirulinadrink 2 dl färsk morotssaft 1 msk spirulina 1/2 pressad citron Kör allt i mixer och servera genast. |
Tillbaka upp >> |
8) Godis o. Kakor |
Dadelkakor 3 dl strödadlar, 3 dl mjöl, 1 dl råsocker, 2 tsk bakpulver, 200 gr mjölkfritt margarin (alt. kokosfett, eller avocado). Blanda allt torrt. Ta i fettet. Rulla till fyra längder. Platta till lite. Baka i 225° ugn i ca 15 min. Nötkakor 25 gr mjölkfritt margarin (alt. kokosfett, eller avocado), 2 msk lönnsirap/agavesirap, 1 dl finrivna morätter, 1 dl hackade hasselnötter, 1 dl mjöl, ev hasselnötter. Rör ihop fett och lönnsirap. Tillsätt resten. Forma kulor och lägg på smord plåt. Tryck ev fast en hasselnöt i varje kaka. Baka i 175° ugn i ca 15 min. Chokladdoppade valnötter 20-25 Valnötter, choklad. Sätt ugnen på 200° och rosta valnötterna tills de får lite färg, ca 3-5 min. Rör om några gånger under tiden. Smält 2/3 av chokladen i en skål över vattenbad. Ställ skålen ät sidan och bryt ner resten av chokladen i den redan smälta chokladen. Rör om försiktigt så att allt blandas och smälter. Doppa valnötterna, en och en, i chokladen och lägg dem på ett galler. Låt dem stelna i kylskåpet. (Såklart kan du använda andra nötter!). |
Tillbaka upp >> |
9) Odlingstid i trädgården (text: ulla troëng, veganbladet nr 1/2006) |
Våren blev väldigt kall och försenad i år. Därmed försköts allt och odlingen har kommit igång senare för alla i landet. Men, det har i alla fall gått att förodla inomhus och i växthus. Tomatplantorna kräver omplantering i flera omgångar. Om de blivit långa och skranliga på fönsterbrädan, kan man gräva ner dem extra djupt i nya krukan. På så sätt bildas kraftigare rötter och plantan blir robustare. Pröva gärna olika sorters tomater. Byt fröer med dina vänner. Hämta inspiration i t.ex Truedssons tomatbok. Gurkfrön är känsliga för kyla liksom själva plantorna. Se till så att de har det varmt och ombonat. Gödsla med antingen gräs eller Algomin. Du kan även lägga nässlor i blöt i en hink och låta stå i en vecka. Det luktar Riktigt läskigt efter ett tag, men är mums för växterna. Sparris har jag skördat ett bra tag. Varje år sätter jag fler plantor. Det är gott med parris och de sköter sig själva så bra. Morötter, sallad och lök är inte känsliga för kyla så de kan man så tidigt. I år har jag prövat lila morötter som ska innehålla mycket antioxidanter. Ska bli spännande att pröva. Potatisen sätter jag numera i sandbädd och täcker med gräsklipp runt plantorna när de tittar fram. Det är helt fantastiskt att plocka fram rena, välformade potatisar ur sanden. Sallad vill jag odla många olika sorter. Det smakar gott och ser även vackert ut med gröna blad i olika nyanser. Förra året frös blommorna på mina fruktträd så det blev väldigt lite frukt. I år står träden i magnifik blom. Hae de någonsin varit så vackra och så blommande?! Jag hoppas på fin skörd i år. |
Tillbaka upp >> |
10) Pollentider... (text: ulla troëng, veganbladet nr 1/2006) |
Vad kan Du själv göra för att minska pollenproblemet? För det första är det viktigt att följa en strikt vegansk diet. Men även som vegan kan man ha problem. Ökat vitaminintag rekommenderas både före och under pollenperioden. Den finske läkaren Matti Tollonen rekommenderar ökat intag av B-vitaminer samt C-vitamin. Många prövar även homeopatiska tillskott, men då är det viktigt att kolla att Verkligen är veganska. Undvik att vistas utomhus under värsta pollenperioden. Tälta eller sitt inte inte i gräs om det är gräspollen Du inte tål. Använd en nässköljare (neti, se t.ex www.yoga.se) för att spola näsan fri från pollen. Sov inte för öppen fönster Häng inte ut tvätten på tork utomhus. Vädra inte sängkläderna! OBS, detta gäller under pollenperioden. Annan tid på året rekommenderas vädring av sängkläderna. Ytterligare en lösning kan vara att resa bort under pollenperioden, med se upp om Du reser i Sverige så att Du inte åker till ett pollenområde. Till exempel Skåne när det är som värst där, sedan hamnar mellansverige när pollenet yr och slutligen hälsar på moster i Norrland när det blir pollenperiod där. Res "tvärtom" eller utomlands! |
En Glad och Grön Vår önskar Veganföreningen! |
Tillbaka upp >> |
Tillbaka >> | ||
|
||
Copyright © anette. All rights reserved | Hör gärna av dig med kommentarer |