Vinterrecept
  1. Soppa
  2. Varmrätt o. Rawfood
  3. Sallad
  4. Dressing, Dip o. Röror
  5. Efterrätt
  6. Dryck o. Bröd
  7. Godis

  8. Vinterträdgården

     Välj Ekologiskt när du handlar.


Ko


1) Soppa
Broccolisoppa

Förväll broccoli i några minuter, ställ åt sidan.
Koka 5 potatisar och 2 lökar i bitar i broccolispadet i 10 min. Kör alltsammans i mixer tillsammans med 2 tsk buljong och 1 liter vatten. Spara några broccolikvistar för garneringen.
Servera tillsammans med surdegsbröd med sesampasta och alfalfagroddar.



Grönkålssoppa
5 kvistar grönkål
1 potatis
1 lök
1 morot
1 liter vatten
1 buljongtärning

Tärna alla grönsaker och repa grönkålsblasten från kvistarna. Koka allt i 10 min. Mixa allt.
Servera med vegan creme fraiche eller tofutärningar.



Rotsakssoppa
1 liter vatten
1 buljongtärning
2 potatisar
2 morötter
1 stor palsternacka
1 vitlöksklyfta
½ purjolök
1 msk nässla, torkad

Tärna alla grönsaker. Koka ca 10 min.



Linssoppa
1 dl röda linser
1 dl bruna linser
1 liter vatten
1 bit purjolök
1 morot
1 liten blomkål
½ tsk spiskummin
1 vitlöksklyfta
1 bit chili

Finfördela grönsakerna medan vattnet kokar upp. Lägg i linserna och koka ca 10 min.
Lägg i grönsakerna. Koka 10 minuter till. Strö över persilja. Servera.



Slät potatis och grönkålssoppa
Potatis
Grönkål
Curry
Gurkmeja
Veg buljong

Skrubba och dela potatisen (ekologisk, så klart!).
Skär bort mittenstjälken på grönkålen. Koka potatis, buljong och kryddor Nästan klart under lock. När några minuter återstår, lägg i grönkålsbladen ovanpå potatisen. På med locket igen. Koka de sista minuterna.
Mixa alltsammans.
Servera med t.ex groddar, syrad gurka, persilja.



Potatis och purjolökssoppa
Potatis
Purjolök
Veg buljong
Örtkryddor

Skrubba och skär potatisen (ekologisk) i lagom bitar.
Skär purjolöken i bitar. Koka tillsammans med örtkryddorna och grönsaksbuljongen tills potattisen är mjuk. Mosa eller vispa ihop.
Servera med t.ex groddar, tomat, gurka...



Potatis och broccolisoppa

Som ovan ("potatis och purjolökssoppa") - men använd broccoli istället för purjolök.
Tillbaka upp >>
2) Varmrätt o. Rawfood
RaW: Nötfärs
4 dl riven morot
2 dl sötmandel
1 tsk salladskrydda
½ tsk Vitam (buljong)
1 dl finhackad lök
2 dl cashewnötter
2 tsk Kelpamare (örtsalt)
½ tsk Tamari (sojasås)

Mixa mandel och nötter. Blanda allt väl och smaksätt. Forma till en limpa.
Servera med råkost el. smörgåstårta.



Bönpaté
2 dl blötlagda kikärtor
2 dl blötlagda linser
2 dl solrosfrön
2 finhackade lökar
1 tsk buljong
1 vitlök
2 msk Tamari

Kör allt i matberedare till det blir en smet. Fördela i en smord och bröad form.
Baka i ugnen 175° 1½ tim.



Rödbetsvegetter
4 kokta rödbetor
2 kokta potatisar
1 lök
1 dl sojamjöl

Mal allt, forma till biffar. Smaka av med örtsalt. Stek.



Olivfrestelse
5 potatisar
1 hackad rödlök
1 vitlöksklyfta
200 gr svarta oliver
5 marinerade soltorkade tomater
2½ dl sojagrädde
2 msk chilisås
1 dl buljong
2-3 msk ströbröd

Skala och riv potatisen grovt. Dela oliverna i halvor. Blanda potatis, rödlök, oliver och pressad vitlök. Lägg i en ugnssäker form.
Blanda grädde, chilisås och buljong. Strö över ströbrödet och häll på vätskan.
Grädda i ugnen på 225° ca 50 min.



Tofubollar
300 gr fast Tofu
2 dl kokt ris
½ vetegroddar
2 selleristjälkar
1 finhackad morot
2 tsk Tamari
½ dl mald mandel
½ dl rostade solrosfrön
½ knivsudd var av: koriander, ingefära, surry och peppar

Blanda alla ingredienser i mixer/matberedare. Forma bollar. Stek i olja.



Ugnsrostad palsternacka och potatis
Palsternacka i klyftor
Potatis i klyftor
Olivolja
Örtsalt
Kryddor, färska eller torkade

Sätt ugnen på 225°. Skala och skär palsternacka och potatis i klyftor (om eko: tvätta noga, behöver ej skalas). Lägg klyftorna i en ugnsform, ringla över lite olivolja och vänd runt. Krydda. Rosta i ugnen ca 25 min eller tills de fått lite färg och är mjuka.



Raw: Hasselnötsbollar (recept: enzymen/veganbladet 2005)
125 gr hasselnötter, 125 gr morötter (tvättade och rivna), 125 gr lök (skalad och hackad), 125 gr havregryn, 1 tsk salvia, 1 tsk timjan, 1 tsk fransk senap, 1 tsk solrosolja, 1 tsk solrosolja, ½ dl vatten.

Mal hasselnötterna. Tillsätt övriga ingredienser. Blanda väl. Tillsätt så mycket vatten att blandningen precis håller ihop. Den stelnar när den får stå. Formas till bollar som rullas i sesamfrö.

Rätten är rik på A-vitamin, E-vitamin, zink, magnesium, järn och folsyra.



Raw: Tomat- och Hasselfärs (recept: enzymen/veganbladet 2005)
Tomater, purjolök, hasselnötter (blötlagda), tamari/sojasås, fibrer från juicade rotfrukter, dillkvist.

Gröp ur tomaterna och mixa innehållet med damma eller lite mindre mängd blötlagda hasselnötter plus en gnutta purjolök samt tamari/sojasås och en dillkvist.
Blanda med fibrer från juicade rotfrukter.


Raw: Valnötslimpa (recept: enzymen/veganbladet 2005)
1 ½ dl valnötter (tvättade och malda), 1 selleristjälk (finhackad), 1 morot (riven), ½ zucchini (finhackad), 1 liten purjolök (finhackad).
Blanda med: 1 tsk tamari/sojasås, 1 tsk mald salvia, 1 tsk citronjuice, ½ tsk basilika.

Forma alltsammans till en limpa.



Indisk grönsakscurry, 4 pers
2 lökar (1 hackad, 1 skivad)
2 dl kokos
2 dl korianderfrön
10 pepparkorn
1/3 tsk kumminfrö
1 lagerblad
500 gr blandade grönsaker, t.ex morot, potatis, bönor
2 msk olja
1 chilifrukt
4 kryddnejlikor
5 cm kanelstång
1/4 tsk gurkmeja
Saft av ½ citron

Fräs kokos i olja. Fräs övriga kryddor 2 min. Mixa allt tillsammans med kokos och den skivade löken. Fräs den hackade löken tillsammans med grönsakerna 2 min. Häll på 6 dl vatten och mixet. Koka ca 10 min. Krydda med citronen.



Kikärtsgryta
1 purjolök
1 paprika
1 vitlöksklyfta
3 dl kokta kikärtor
1 chilifrukt
2 dl tomatkross
1 liten squash
Basilika, örtsalt

Strimla purjon, hacka vitlöken och chilin. Tärna squash och paprika.
Fräs allt i en gryta i 5 min. Tillsätt tomatkross och kikärtor. Behövs mer vätska, ta gärna i lite apelsinjuice. Smaka av och servera med finklippt persilja.



Hirslåda
2 dl hirs, 2 dl purjolök, 2 dl broccoli - överst ca 6 dl buljong. Basilika som krydda.

I ugn 250° i 25 min.



VeganSushi
Sushiris
Avocado
Nori ark
Morotsstrimlor
ev Kaviart (vegan kaviar)

Bred ut det kokta riset i 1 cm tjockt lager på noriark. Lägg en rad med avocadostrimlor eller lätt förvällda morotsstrimlor på riset. Man kan även dekorera med Kaviart.
Rulla sedan ihop risrullen som en "rulltårta". Skär till små stubbar.
Passar till fest och matsäck.



Raw: Rödbetslimpa
4 dl malda solroskärnor
4 st rödbetor

Gör rödbetsjuice av rödbetorna i råsaftcentrifug. Blanda rödbetsfiber och rödbetsjuice och kör i mixer, speciellt de större rödbetsbitarna. Ta dock inte alla fiber. Blanda allt.

Tillsätt: 4 msk Tamari och ev 2 rivna morötter.
Kan fermenteras ett dygn om Du vill. Låt då stå framme i rumstemperatur med gladpack över.



Indisk kikärtsgryta
3 dl kokta kikärtor
1 röd paprika
1 gul lök
1 grön paprika
1 liten blomkål
1 msk neutral olja
1-2 droppar rostad sesamolja
1 msk garam masala krydda
1 dl vatten
2½ dl sojagrädde

Blötlägg en påse (ca 500 gr) kikärtor över natten, byt vattnet och koka dem sedan mjuka på mycket svag värme. Frys in de kikärtor som Du inte använder på en gång.
Hacka lök, paprika och blomkål. Stek några minuter tillsammans med kryddan i olja och sesamolja. Tillsätt kikärtorna och sojagrädden, låt koka upp och koka i 4-5 min.
Servera med ris, sallad och gärna en sås på sojayogurt med koriander och mynta.



Raw: Nöt-mandel paté, 6 pers
2 hg nötter
2 hg mandel
3-4 morötter
3 små charlottenlökar
Lite vatten
Krydda om ni vill

Blötlägg nötter och mandel över natten.
Kör allt i en matberedare till en tjock smet.
Lägg upp på ett fat och dekorera med grönkål eller persilja.



Raw: Röda rutan paté, 12 pers
1 kg morötter
5 dl sesamfrö
5 msk riven pepparrot

Blötlägg sesamfrö över natten.
Finriv rödbetorna och lägg ut på ett fat.
Mixa sesamfrön, pepparrot och lite vatten till en kräm. Stryk krämen ovanpå.
Tillbaka upp >>
3) Sallad
Potatissallad
Kokt kall potatis, Hackad dill, ev finhackad lök.
Dressing: 3 msk solrosolja, 1 pressad vitlöksklyfta, örtsalt.

Skiva potatis och blanda allt. Slå över dressingen.



Sweet and Sour vitkål, 2-3 personer (recept: dee bush-bailey, veganbladet nr. 2-3/2005)
½ purjolök, eller rödlök
1/4 vitkålshuvud
1 dl vatten
1 dl apelsinjuice
1 tsk kumminfrö
8 st aprikoser, finstrimlade (osvavlade)
1 dl russin (kravmärkta)
1 tsk veg buljong

Strimla purjolök/rödlök och vitkålshuvudet ganska fint. Fräs i lite olja i 5 min. Tillsätt vatten, apelsinjuice och buljong. Låt småputtra i 15 min. Tillsätt russin och torkade aprikoser, plus kumminfrö. Låt småputtra i ca 15 min tills all vätska är inkokt.

Kan ätas t.ex med ugnsbakade palsternackor med cashewnötter, rostade solrosfrön och skalkokt potatis. Ett jättegott alternativ till råriven vitkål.

Om man vill hetta upp vitkålen lite kan man tillsätta Ajvar Relish eller finstrimlad chili, men då förlorar man lite sötma.



Bönsallad
2 dl kokta vita bönor
1 finhackad röd lök
1 bit purjolök
2 dl kokta svarta bönor
2 dl fryst majs (obs, välj ekologiskt pga GMO)
1 bit paprika
Dressing: Olja/vinäger.

Skär grönsakerna i små tärningar och blanda allt. Häll över dressing.



Raw: Morotsallad (recept: enzymen/veganbladet nr. 2-3/2005)
3 medelstora morötter
1 salladshuvud
2 mjölksyrade gurkor
1 liten purjolök

Borsta och riv morötterna. Plocka sönder salladen. Finhacka purjolöken och gurkan.
Alltsammans blandas väl i en skål.



Raw: Kålrotssallad (recept: enzymen/veganbladet nr. 2-3/2005)
1 medelstor kålrot
1 bunt persilja
2 dl majskorn
1 gul lök
Valfri dressing

Riv kålroten, hacka löken och persiljan. Blanda alltsammans.



Tofusallad

Blanda förvälld broccoli, tärnad tofu, strimlade grönsaker; t.ex sallad, tomat, paprika.
Häll på dressing. Toppa med bitar av avocado.



Raw Grönkålssallad och dressing
½ lit grönkål
2 råa potatisar
2 mjölksyrade gurkor
1 bunt gräslök

Dressing:
2 msk citronsaft
1 pressad vitlöksklyfta
½ dl vatten

Finhacka allt. Blanda med dressingen.
Tillbaka upp >>
4) Dressing, Dip o. Röror
Het salsa
6 tomater
1 fänkål
2 charlottenlök, hackad
1 röd chilifrukt, skivad
4 vitlöksklyftor, skivade
1 kruka basilika
½ dl olivolja
2 msk citronsaft
Örtsalt

Halva tomaterna och fänkål. Kärna ur chilifrukten. Fräs tomaterna, sedan fänkålen och löken. Blanda sedan i allt, fräs med lite vätska i 2 min. Servera till pasta.



Smarrig olivpasta
2 dl urkärnade svarta eller gröna oliver, 1 msk olivolja

Låt oliverna rinna av. Mixa oliverna med olivoljan.



Turkiskt auberginepålägg - passar även som dipp
2 auberginer
1 vitlöksklyfta
1 tsk mald kummin
1 nypa torkad mynta
1 msk sesampasta
1 skalad tomat
5 msk olivolja

Pricka auberginerna med en gaffel. Sätt in i ugnen, 200° i 30 min. Dra sedan av skinnet.
Mixa alla ingredienser och smaka av röran med kryddor och örtsalt.



Raw: Nötdressing (recept: enzymen/veganbladet nr. 2-3/2005)
1 dl cashewnötter (blötlagda), 1 dl solrosfrö (blötlagda).

Mixas med vatten eller Rejuvelac. Smaksättes enligt följande:
    a) dragon, tamari/sojasås, citron
    b) senap, tamari/sojasås, receptsenap
    c) tomat, vitlök, tamari/sojasås



Raw: Pastej på blandade frön
50 gr pumpafrön
50 gr sesamfrö
50 gr solrosfrön
2 selleristjälkar, ansade och skurna i tärningar
1/4 tsk kummin
1/4 tsk gurkmeja
4 tsk pressad citron

Garnering: 3-4 msk finhackad persilja

Mal fröna noga i en matberedare eller mandelkvarn. Tillsätt selleri, kryddor, citronsaft och krydda efter smak. Rör blandningen i en matberedare eller mixer till den håller ihop.
Forma till bollar och vänd dem i färsk persilja. Serveras med sallad, dill och gurkskivor.

Rätten är särskilt rik på C-vitamin, E-vitamin, magnesium och zink.



Kjell Eriks pasta (recept: veganbladet 1991)
1 dl sesamfrö, oskalade
1 dl solrosfrö
1 dl hasselnötter
1 dl vatten
1 tsk Plantaforce (buljong)
1 tsk oregano
½ tsk basilika
½-1 msk pepparrot
2 dl tomatjuice
1 dl dill

Mixa de torra nötterna och fröna. Riv pepparrot och tillsätt den och kryddorna. Häll på tomatjuice. Mixa. Tillsätt dillen. Smaka av. Gott till råkost, potatis, smörgås.
Tillbaka upp >>
5) Efterrätt
Ris och Saffransdessert (6 port)
1 msk olja, eller annat fett
3 dl vatten
1 dl sojagrädde
socker/lönnsirap
2 dl rundkornigt grötris
6 dl sojamjölk
½ tsk salt

Till desserten:
1½ dl sojagrädde
0.5-1 gr saffran
1 dl russin/hackade aprikoser
1 dl mald/finhackad mandel
3 msk maizena
2 krm mald kardemumma

Till serveringen: Sojagrädde eller sojaglass och en god sylt.

Börja med gröten, häll i fettet i en kastrull, lägg i riset, rör runt och häll i vatten och salt, koka upp och låt allt koka i ca 10 min.

Tillsätt mjölken och grädden, rör om, låt det koka upp igen, koka sedan på låg värme i ca 30 min. När gröten är kokt söta den efter smak med socker eller förslagsvis lönnsirap. Låt gröten svalna.
Stöt saffran i mortel.
Blanda sojagrädde, maizena och saffran till en slät sås och rör ner det i gröten, blanda också i russin, mandlar och kardemumma.

Smaka på smeten så den är lagom söt annars tillsätt ytterligare lite socker eller lönnsirap. Häll smeten i en smord ugnssäker form eller långpanna, smeten skall vara ca 2 cm hög. Grädda i ca 30 min i 200°.

Låt desserten kallna, servera den i skurna bitar med grädde eller glass; och en god sylt.



Bananglass med äppelsås
3 st mogna djupfrysta bananer
1 avocado
mandelmjölk

Tina bananerna ca tio minuter, mixa dem tillsammans med övriga ingredienser till lagom konsistens.

äppelsås:
6 st söta äpplen
Citron
Kanel

Mixa äpplena med vatten, tillsätt citron (annars lätt att äpplena missfärgas). Krydda med kanel.



Raw: Frukttårta (recept: enzymen/veganbladet nr. 2-3/2005)
Botten: 250 gr dadlar, 250 gr hasselnötter.
Fyllning: 1 kg bananer, ½ kg urkärnade och finrivna päron.
"grädden" ovanpå: Blötlagda, mixade sötmandlar.

Mixa dadlar och hasselnötter. Tryck ut degen till en tjock botten på ett fat.
Skiva bananerna. Finriv päronen.
Mixa mandlarna tillsammans med vatten till lagom "gräddkonsistens"

Lägg fyllningen på dadel/nötbotten och bred "grädden" ovanpå fyllningen.



Raw: Bananglass (recept: enzymen/veganbladet nr. 2-3/2005)
8-10 bananer.

Skala bananerna och frys 24 timmar. Låt tina något och kör i matberedaren.
Variation: Tillsätt ½ dl russin eller 3 msk carob.



Cashewgrädde

Mixa 1 dl cashewnötter till "mjöl", tillsätt ½ dl vatten.



Gustavs chokladkaka (recept: Veganbladet 1994)
100 gr margarin
1 dl råsocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vanilj
3 msk kakao eller ½ dl carob
1 1/4 dl Sojadream

Rör margarin och råsocker. Blanda mjöl, bakpulver, vanilj och kakso/carob. Blanda allt och ta i Sojadream. Häll i smord form. Baka i 175° i 50 min.



Ananassorbet
Blötlägg över natten: 1.5 dl russin, 3 dl apelsinjuice

1 ananas
2 bananer

Kör allt i mixer. Frys in och rör om då och då.



Raw: Anitas fruktsallad med hallonsås (recept: Veganbladet nr. 4/2005)
2 st bananer
1 st mango
1 st päron
2 st kiwi
Blå druvor

Tärna och skiva efter önskemål.

hallonsås
1 st avocado
3 dl hallon
½ citron, saften därav
lönnsirap

Mixa alltsammans till sås.
Tillbaka upp >>
6) Dryck o. Bröd
Mamma Brittas småfranska - av dinkelmjöl (20 st)
5 dl ljummet vatten
½ dl solroskärnor
1 msk sirap
2 morötter, rivna
13-14 dl Dinkel fullkornsmjöl
½ pkt jäst
½ msk salt
1 msk olivolja
ca 2 msk solroskärnor gör garnering

Värm vattnet till ljummen temperatur och lös upp jästen i vattnet. Blanda ner alla ingredienser utom mjölet i en degbunke och rör om, tillsätt ca 12 dl av mjölet i omgångar och arbeta degen tills den är fast och smidig, spara resten av mjölet till själva utbakningen.
Låt degen jäsa under handduk i ca 40 min.
Häll ut degen på mjölat bakbord och tillsätt resten av mjölet om det behövs. Knåda degen smidig och forma den till en rulle, dela upp rullen i ca 20 bitar och rulla dessa till bullar.

Låt bröden jäsa på plåt med bakplåtspapper och under handduk i ca 30 min, under tiden de jäser sätt ugnen på 225°.
När bröden är färdigjästa pensla dem med vatten och strö över solroskärnor.
Grädda bröden i ca 10-12 min.

Njut gärna av dessa småfranska nybakade, med ett gott pålägg. Bröden kan frysas.



Örttomatjuice
12 tomater
2 selleristjälkar
Färsk basilika
Koriander
Gräslök

Mixa allt.



Bovetebröd
1.5 dl hirs
2 dl vatten
2 tsk kummin
7 dl vatten/fruktspad
50 gr jäst
ca 7 dl bovetemjöl

Koka hirs i 30 min (Låt koka upp, skölj hirsen tills vattnet är klart, då är bitterämnet borta och hirsen smakar sötare. häll på rätt mängd vatten och koka klart). Låt svalna till 37°.
Lös upp jästen och rör ihop allt. Klicka ut på smord form till små bullar.
Jäs i 20-30 min. Baka i 225° i 10-15 min.



Kryddig chai
3 dl vatten/ditt favorit te
½ kanelstång
½ tsk kardemummafrön
Hela kryddor, t.ex ingefära, stjärnanis, svartpeppar
1 ½ dl sojamjölk
8 hela nejlikor

Koka upp vattnet tillsammans med kryddorna. Låt dra 10 min. Häll i sojamjölken och värm igen. Tillsätt teet. Låt dra några minuter. Sila. Servera.



Glögg drink
Glögg med svarta vinbär (t.ex Tillmans, krav)
10 nejlikor
2 bitar kanel
1 tsk kardemummakärnor
russin, mandel och nötter

Sjud kryddorna i glöggen (ska inte koka). Sila bort kryddorn och servera glöggen direkt med t.ex nötblandning.



Tofusmothie
1 banan
2-3 dl juice
2 dl bär
100 gr tofu

Mixa allt. Servera i vackra glas. Garnera med t.ex färsk citronmeliss.



Raw: Kerstins rönnbärsdricka (recept: enzymen/veganbladet nr. 2-3/2005)
1 dl rönnbär
7½ dl vatten
1 dl (knappt) koncentrerad apelsinjuice

Repa och skölj rönnbären noga. Mixa dem med ca hälften av vattnet i 40 sek.
Sila och tillsätt äppeljuicen och resten av vattnet.
Denna härliga, besksöta dryck är mycket njutbar.



Persiljedrink
1 bunt persilja
1 bit färsk ingefära
4-5 dl vatten

Mixa allt och sila bort stjälkdelar.



Bullar med Tofu

Mixa 100-200 gr Tofu tillsammans med 5 dl sojamjölk.
Följ för övrigt ett veganskt bullrecept.
Bullarna blir mycket saftiga och Du kan minska mängden fett i receptet.



Grönkålsdrink
5 blad grönkål, 100 gr alfalfagroddar, ½ avocado

Mixa allt.
Tillbaka upp >>
7) Godis
Chokladdoppade valnötter
20-25 Valnötter, choklad.

Sätt ugnen på 200° och rosta valnötterna tills de får lite färg, ca 3-5 min. Rör om några gånger under tiden.
Smält 2/3 av chokladen i en skål över vattenbad. Ställ skålen ät sidan och bryt ner resten av chokladen i den redan smälta chokladen. Rör om försiktigt så att allt blandas och smälter.
Doppa valnötterna, en och en, i chokladen och lägg dem på ett galler. Låt dem stelna i kylskåpet. (Såklart kan du använda andra nötter!).



Marsipan
1 dl varm sojamjölk, 1 dl lönnsirap, 1 dl vetemjöl, 4 dl skållad mandel, 4 finmalda bittermandlar

Mandelmjölk: 1 dl mandel + 5 dl vatten

Lös upp lönnsirap i mandelmjölken. Rör ner mjölkblandningen. Koka tills den släpper ifrån botten. Låt stå 15 min. Låt svalna. Forma figurer. Massan kan frysas.



Egen mandelmassa
Mandel, lönnsirap (alt agavesirap)

Skålla mandel. Mixa. Tillsätt sötningsmedel. Mixa tills massan blir tillräckligt tjock.
Färga med t.ex spirulina (grön), rödbeta (gul), saffran/gurkmeja (gul)...



Nöt o fruktgodis
2 dl russin, 1 dl hasselnötter, 1/2 dl mandel, 1 dl grovhackad dadel, 1/2 dl cashewnöt.

Blanda allt.



Nötmix-1

Blanda dina favoritnötter t.ex cashewnötter, valnötter, mandlar, hasselnötter, valnötter, makadamianötter...



Nötmix-2

Blanda nötterna med t.ex torkade aroniabär, gojibär, mullbär (finns både vita och svarta)... Alla fyllda med antioxidanter.



Rostade mandlar, kikärtor, solrosfrön, kastanjer

Mandel:
Lägg mandeln (med eller utan skal, det bestämmer du själv) på en plåt och sätt ugnen på 225°, tillsätt lite olja och ev. örtsalt. Rosta i ugn 5-10 min.

Kikärtor:
Kikärtorna (kokta) rostas i lite olja i stekpanna.
Eller. Rosta kikärtorna i en långpanna i 200° ca 20 min.
Krydda med t.ex paprika, chili, curry eller din favoritkrydda.

Solrosfrön:
Rör om solrosfrön i en torr stekpanna på spisen tills de får lite färg. Droppa ev. över några droppar sojasås.

Kastanjer:
Äkta kastanjer finns i de flesta butiker (Hästkastanjer, som är vanligast i Sverige är inte ätliga!). ca 250 gr kastanjer (ca 2 port), grovt salt.

Sätt ugnen på 225°. Skär ett kryss i toppen av varje kastanj. Häll salt i en långpanna eller ugnsfast form. Ställ kastanjerna i grovt salt. Rosta dem i mitten av ugnen i ca 25 min.
Skala kastanjerna vid bordet, ät dem som de är, eller med mjölkfritt smör och örtsalt.
Tillbaka upp >>
8) Vinterträdgården   (text: Ulla Troëng, veganbladet nr. 4/2005)
Vintertid i trädgården är framförallt en period man kan ägna sig åt återhämtning, reflexion och kontemplation. Passa på att göra det Du med. Det mesta ligger och vilar och väntar på en ny odlingssäsong. Blicka ut över din trädgård och njut av skönheten. Kanske har frosten tagit den i sitt grepp? Eller är allt översnöat? Fundera över hur odlingsåret blev. Vad gick bra - vad gick dåligt? Prövade Du nya fröer och växter? Passade de i din trädgård? Var det för kallt eller för varmt?

Gör en ritning för nästa sommar och planlägg vad Du ska odla. Skicka efter frökataloger och fröer. Titta på fröfirmornas hemsidor, där finns odlingstips och presentation av nya fröer. Snart är det dags att fröså och driva upp plantor.


Arbeta utomhus
Om Du längtar ut i din trädgård kan Du gå ut och beskära buskar och fruktträd. Om Du har missat att rengöra växthuset kan Du passa på att göra det. Se även över växthusets tak de dagar det är mycket snö. Se upp så att tyngden inte blir för stor och att snön trycker in taket. Dra bort snön med borste eller kratta.
Har Du grönkål kvar därute - passa på att skörda och njut innan harar och rådjur tar den. Täck känsliga växter om Du inte har gjort det.

Arbeta inomhus
Du kan snickra en kallbänk som Du sätter ut redan i februari-mars. Titta efter ritning i bygghandledningsböcker på biblioteket eller fråga på brädgården. Du kan bygga spaljéer och rosenbågar och annat som Du vill att dina växter ska växa på i sommmar. Se över dina trädgårdsredskap. Gör rent spadar, olja in träskaft och handtag. Gör rent utemöbler och olja in dem.
Sätt upp en belysning i trädgården som glädjer dig under den mörka tiden. Sätt även ut extra mat till småfåglarna när det är som kallast, t.ex solrosfrö, hela korn, frukt.


Vill Du läsa mer:
"Höst och vinter i trädgården", Bradley
"Året runt floran", Holmberg
"Gröna balkonger", Eiworth
"Cityodling", Israelsson

Välj Ekologiskt när du handlar.

Smaklig Måltid & Trevlig Höst - önskar Veganföreningen!

Tillbaka upp >>
Tillbaka >>

Copyright © anette. All rights reserved Hör gärna av dig med kommentarer