• • •   Nyårsrecept   • • •
  Förrätt: Avokado med tomat- och rödlökshack
  Skivad avocado, finhackad röd lök och tomat.
  Droppa över citronsaft. Dekorera med koriander.
  GlattNyttÅr!
     Give Peas a chance

  Potatis- och grönkålssoppa
  Potatis, grönkål, curry, gurkmeja, sichuanpeppar, färsk eller torkad ingefära, veg. buljong.

  Skölj grönkålen, skär bort mittenstjälken (kan sparas till juice om du har en råsaftcentrifug).
  Riv grönkålen i mindre bitar. Så små som du vill äta den, men ska soppan ändå slätmixas
  är det inte lika noga.
  Borsta och dela potatisen. Koka potatisen (under lock) tills den är Nästan är klar.
  Tillsätt grönkål, buljong och kryddor när det bara är några minuter kvar. Låt koka klart.
  Mosa potatisen grovt, t.ex med en visp (vill du ha slät konsistens, använd stavmixer).
  Servera med finhackad persilja eller koriander.


  Varmrätt - Färgglad grönsaksröra, tofu eller tzayspett och quinoa:
  • Quinoa (4 pers) 2 dl gul quinoa, 2 dl röd quinoa, ca 1 liter vatten
  Häll quinoan i vattnet, koka upp under lock. Låt koka någon minut, sätt sedan ner värmen.
  Låt koka ca 15-20 min under lock, eller tills den är klar.

  • Tzay spett
  Färdigkryddade sojaspett, värm i ugn ca 10 min. Finns som spett eller som lösa bitar.

  • Tofu Strimlor
  Färdigkryddade sojastrimlor. Värm i ugn ca 10 min i 175°.
  Alternativ: Marinerad tofu, marinera själv eller köp färdigmarinerad, finns Många sorter.

  • Färgglad Grönsaksröra
  3 paprikor - röd/gul/orange, purjolök, broccoli, tomatkross, olivolja, dina favoritkryddor.

  Skär paprikorna i lagom stora strimlor.
  Skär purjolöken i cm-stora skivor (såklart använder du Hela purjon).
  Dela broccolin i lagom stora buketter.
  Häll olja i stekpanna, när den är varm, tillsätt dina favoritkryddor, t.ex buljongkrydda,
  färsk gurkmeja, färsk ingefära, sichuanpeppar, koriander, spiskummin, tamari,
  (ev färsk chili) eller varför inte testa dig fram, använd din lust och fantasi!
  Låt kryddorna puttra någon minut, tillsätt sedan alla grönsakerna. När de Nästan är klara,
  tillsätt tomatkross. Låt det puttra på längre värme några minuter till.


  Bladgrön sallad:
  Romansallad, rucculasallad, frissésallad, grönkålssallad (massera grönkål riven i bitar med
  lite olivolja/citron/himalyasalt tills de är mjuka - på köpet får du babymjuka händer), gurka,
  tomat, avocado, morot, ev mjölksyrad gurka eller färdigblandade mjölksyrade grönsaker.

  Riv salladen i lagom bitar. Skär gurka, tomat och avokado som du tycker passar bäst.
  Använd potatisskalaren och strimla moroten tunnt. Extra snyggt med morötter i fler färger.
  Blanda alltsammans. Olivolja/vinäger-dressing. Välj om du vill blanda i eller ha separat.

  Dryck - Amé (Kung Markatta):
  Läskande och stärkande socker- och alkoholfri fruktdryck, gjord bl.a på olika fruktjuicer,
  källvatten och olika naturliga örtextrakt. Lätt kolsyrad. Innehåller inga sötnings- eller
  konstgjorda aromer. Finns i flera olika smaker.
  Alternativ: Friskt Härligt Vatten, låt stå till rumstemperatur (vatten direkt från kranen är
  ingen höjdare). Lägg i tunna skivor av t.ex gurka eller citron. Låt dra för att få smak.

  Dessert - Sojaglass x 3:
  Grunden är färdig veganglass i valfri smak/form, t.ex vanilj, choklad eller färdig blandning...

  1) Servera vaniljglass med frukt el. bär (el. frysta eko-bär): hallon, blåbär, mango, lingon.
      Mixa kiwi eller ananas tillsammans med citron till sås. Garnera med färsk citronmeliss.

  2) Servera med frukt/bärsås: Mixa valfria frukter/bär. Garnera med färsk citronmeliss.

  3) Servera chokladglass och/eller vaniljglass med bitar av choklad/carob, raw kakaonibs,
      grovhackade nötter. Sprinkla över lite raw carob- och/eller kakaopulver.
      Krydda t.ex med kanel, ingefära, kardemumma.


  • • • Välj KlimatSmart och Ekologiskt när du handlar, bättre för miljön och hälsan.

  
Smaklig Måltid & Gott Nytt År - önskar Veganföreningen!



Tillbaka >>

Copyright © anette. All rights reserved Hör gärna av dig med kommentarer