Blandade kanelrecept på Kanelbullens dag 4 okt

Varför bara kanelbullar, vi går ett steg längre.
Kanel till frukost, lunch, middag och såklart till efterrätt!


• En Glutenfri Matvåffla
(Fritt efter orig. recept: Franzon, "Hjälp, vad ska jag äta - handbok för överkänsliga")

4 msk valfritt mjöl, t.ex bovete, hirs, ris, amarant, teft...
½ tsk olja
1 nypa (havs/ört)salt
mindre än 1 dl kokhett vatten (mängden beroende på mjölet som används)
variera smaken med olika kryddor (kanel, kardemumma, färska/torkade örtkryddor...

Blanda väl. Det ska bli en tjock "klump" (inte rinnigt).
Lägg den direkt på medelvarmt våffeljärn (är det för varmt är det lätt att den bränns vid) och "pressa" ner locket. Låt våfflan grädda tills ångan från våffeljärnet avtar.

Servera med valfritt pålägg, till frukost (istället för en smörgås), som lunch eller efterrätt.


• Våffla som EFTERrätt, serveringstips:
- Valfri veganglass, färska bär/frukter. Krydda med kanel och/eller kardemumma
- Veganyoghurt (naturell), toppa med din favoritsylt; blåbär, lingon, hallon, färska bär/frukter.
Krydda med kanel, ingefära, kardemumma. Dekorera med färsk citronmeliss.


Amaranth (naturligt glutenfritt)
Amaranth passar bäst till gröt - krydda den då förslagsvis med kanel, ingefära, kardemumma och ät gröten med fruktmos - eller använd kokt amaranth i pålägg eller i biffar. Näringsrika och proteinrika frön. Enkelt att tillaga.

2 dl amaranth, 5 dl vatten

Skölj amaranth i en finmaskig sil, koka den i ca 20 min tills allt vatten kokat in, rör emellanåt i gröten när den kokar.


Veganglass x 3

Vaniljglass med frukt el. bär: hallon, blåbär, jordgubbar, ananas, mango...
Skär frukten i lagom bitar. Droppa över limejuice. Servera glassen dekorerad med kokosflingor och färsk citronmeliss.

Vaniljglass med frukt/bärsås:
Mixa valfria frukter/bär ordentligt. Häll fruktsåsen över glassen (såsen kan serveras varm eller kall). Garnera med strödadlar, cashewnötter.

Choklad/Vaniljglass med carob/choklad:
Servera glassen med bitar av choklad/carob, grovhackade nötter, strö över carob/kakaopulver, krydda ev. med finmalen kanel, ingefära, kardemumma.


Fruktsallad
Äpple, banan, kiwi, cashewnötter, finhackade dadlar (blötlägges dagen före), kanel
Eller, ta de frukter/bär Du har hemma eller i trädgården. Bara fantasin sätter sätter gränsen!

Skär frukt i bitar, ev dela nötterna grovt.
Strö över dadlar och kanel. (Kan användas som frukost, servera i så fall med mandelmjölk.)


Ugnsbakade äpplen
8 st äpplen, 1 msk kanel, 1 msk fruktsocker/råsocker, 1 dl hackade nötter

Skiva öpplena fint (utan kärnor). Lägg i ugnsfast form. Strö över socker, kanel och nötter. Baka i ugn med 225° tills äpplena blir mjuka.
Servera med vaniljsås (t.ex Oatley) eller valfri veganglass.


Äppelsås
6 st söta äpplen, citron, kanel.

Mixa äpplena med vatten, tillsätt citron (för att slippa missfärgning av äpplena). Krydda med kanel.


Kryddig chai
3 dl vatten/ditt favorit te
½ kanelstång
½ tsk kardemummafrön
Hela kryddor, t.ex ingefära, stjärnanis, svartpeppar
1 ½ dl sojamjölk
8 hela nejlikor

Koka upp vattnet tillsammans med kryddorna. Låt dra 10 min. Häll i sojamjölken och värm igen. Tillsätt teet. Låt dra några minuter. Sila. Servera.


Te drink 2
Ditt Favorit örtte alt. sojamjölk
Kanelstång
Kardemumma

Värm te/sojamjölk tillsammans med kryddorna.


Indisk grönsakscurry, 4 pers
2 lökar (1 hackad, 1 skivad)
2 dl kokos
2 dl korianderfrön
10 pepparkorn
1/3 tsk kumminfrö
1 lagerblad
500 gr blandade grönsaker, t.ex morot, potatis, bönor
2 msk olja
1 chilifrukt
4 kryddnejlikor
5 cm kanelstång
1/4 tsk gurkmeja
Saft av ½ citron

Fräs kokos i olja. Fräs övriga kryddor 2 min. Mixa allt tillsammans med kokos och den skivade löken. Fräs den hackade löken tillsammans med grönsakerna 2 min. Häll på 6 dl vatten och mixet. Koka ca 10 min. Krydda med citronen.


Hirsgröt
1 dl hirs
5 st aprikoser i bitar
3-4 dl vatten

 Häll hett vatten på hirsen och skölj. Koka sedan hirs med aprikoser i 20 min.
Servera med sojamjölk eller mandelmjölk och bär, sylt eller färsk frukt i bitar och en mandel. Krydda med t.ex kanel eller ingefära.


Sötpotatisgryta
300 gr sötpotatis, 1 squash, limejuice, färsk koriander, soja/rismjölk, 1 dl vatten, 1 lök, gurkmeja, 1 knivsudd kanel, 1 krm kardemumma, 4 vitlöksklyftor, 1 röd chili, 3 cm ingefära.

Finhacka eller pressa chili, vitlök och ingefära. Fräs tillsammans med lök. Ta i övriga kryddor. Fräs ca 1 minut. Tärna sötpotatis och squash. Fräs tillsammans med kryddorna och häll på vatten. Koka ca. 5 min och tillsätt sedan soja/rismjölk. När sätpotatisen är mjuk tillsätts lime och koriander. Servera till ris och en sallad.


Aprikossås
125 gr torkade aprikoser, 1 dl russin, 9 dl äppeljuice, 1 bit kanelstång, 1 tsk agar-agar, ev citron.

Skölj aprikoserna. Lägg aprikoser och russin i blöt i lite juice några timmar. Koka mjuka tillsammans med kanel. Ta bort kanelen.
Mixa allt. Rör ut lite agar-agar i vätskan och tillsätt. Smaka ev av med lite färskpressad citron. Servera t.ex till valfri veganglass eller fruktsallad.


RAW: Levande föda tårta

200 gr hasselnötter, 250 gr dadlar, 50 gr carobpulver
• Nötterna blötläggs över natten. Lägg allt i matberedare, mal till en deg.
Kavla ut degen o lägg i en pajbotten.

Fyllning: Päron, banan, äpple, kiwi, jordgubbe mm.
• Allt skivas, tärnas. Lägg det i pajformen.

Grädde: 150 gr nötter t.ex cashewnötter
• Mixa till mjöl, tillsätt sedan vatten mycket försiktigt tills det blir en slät grädde.
Sötning kan göras med t.ex lönnsirap och 1 tsk vaniljpulver.
Häll grädden över fruktfyllningen.

Garnera:
• Använd bananskivor, kiwi, jordgubbar, björnbär för att dekorera tårtan innan den serveras.

Välj Ekologiskt när du handlar.



Tillbaka upp >>
Tillbaka >>

Copyright © anette. All rights reserved Hör gärna av dig med kommentarer