Höstrecept | |||||||||||
|
|||||||||||
1) Soppa | |||||||||||
Gazpachosoppa 6 koppar finhackade tomater 1 grön + 1 röd paprika, finhackade 1 tärnad gurka 1 riven morot 1 msk färsk basilika 2 kvistar selleri, skivad 2 msk citronjuice 2 tsk buljongpulver Blanda allt, tillsätt ev. lite vätska. Slät potatis och grönkålssoppa Potatis Grönkål Curry Gurkmeja Veg buljong Skrubba och dela potatisen (ekologisk, så klart!). Skär bort mittenstjälken på grönkålen. Koka potatis, buljong och kryddor Nästan klart under lock. När några minuter återstår, lägg i grönkålsbladen ovanpå potatisen. På med locket igen. Koka de sista minuterna. Mixa alltsammans. Servera med t.ex groddar, syrad gurka, persilja. Pumpasoppa 1 kg rotsaker ½ kg pumpa 1 lök 2 vitlöksklyftor 6 dl buljong 3-4 msk vegan creme fraiche Skrubba rotfrukterna och skala pumpan. Skär i bitar. Fräs lök och vitklök. Ta i rotfrukter och pumpa och fräs i 5 minuter. Häll på buljongen. Puttra i 20-30 minuter. Mixa soppa och servera med creme fraiche. Strö gärna över hackade färska örter. Kidneyssoppa 1 vitlöksklyfta 1 lök 1 tsk olivolja 1 liter veg buljong 1 paprika 1 bit broccoli 3 dl kidneybönor (kokta) Fräs vitlök i olja - tillsätt sedan bitar av paprika, fräs några minuter till. Ta i buljong och broccoli samt de kokta bönorna. Servera gärna med färska basilikablad. Potatis och blomkålssoppa 1 blomkål 4 potatisar 1 tsk spiskummin 1 knivsudd kajennpeppar 1 vitlöksklyfta 1 tsk färsk ingefära Fräs kryddorna i olivolja. Ta i bitar av blomkål och potatis - låt fräsa med. Häll på 1 liter buljong. Koka mjukt. Squashsoppa Squash, tärnad 1 gul lök, skuren i bitar 2 potatisar, tärnad 1 veg buljongtärning 1.5-2 lit vatten Svartpeppar Curry Skär grönsakerna medan vattnet kokar upp. Tillsätt alla ingredienserna, låt koka ca 15 min under lock. Vispa lite lätt för att få soppkonsistens. Krydda efter smak. Servera gärna med färska gröna blad. Till soppan kan man ta en god smörgås, t.ex grekiskt lantbröd med linspuré (Linspuré, se recept nedan, under "pålägg") |
|||||||||||
Tillbaka upp >> |
|||||||||||
2) Varmrätt o. Rawfood | |||||||||||
Råraka med färska lingon Potatis, rårivna Lingon, färska Majsmjöl Grovriv potatis och blanda den med lite majsmjöl. Fördela i stekpanna och fräs eller bred ut på en oljad plåt ch baka i ugn. Servera med färska, mosade lingon. Squashgratäng 1 squash 4-5 potatisar 2 tomater Veg. Buljong 2-3 dl sojamjölk Skiva squashen i 1/2 cm stora slantar. Täck botten på en form. Skala och skiva potatis. Lägg i formen som ett andra lager. Lägg ett nytt lager squash. Fortsätt tills formen är full. Täck med skivade tomater och häll på sojamjölken med buljongen utvispad. 225° i 20 min. Ugnsbakade palsternackor Palsternackor Tvätta palsternackorna. Gnid in dem med rapsolja. Sätt in i ugnen, 40 min i 200°. Ugnsbakade tomater 1 tomat per person. 1 pressad vitlöksklyfta Skorpsmulor Olivolja Skiva tomaterna och lägg på botten av ugnsfast form, strö över skorpsmulor. Droppa över olja och pressa vitlök. Baka i ugnen 225° i 5-10 min. Raw Linsbullar (recept: Enzymen/veganbladet 4/2005) 2½ dl linsgroddar 2½ dl alfalfagroddar 2 kvistar persilja 1 morot 1 tsk dillfrö/vallmofrö ½ dl linfrö som males 2 msk vatten Blanda allt utom linfrö och vatten. Kör i hackmaskin eller "köttkvarn". Mal linfröna. Tillsätt dessa + vattnet. Blanda väl och forma till bullar. Vild sojagryta, ca 4 port 150 gr torkade sojabitar, förvällda enligt förpackningen 10 små lökar, t.ex steklökar eller charlottenlök 3 morötter 3-4 dl vatten 2 msk grönsaksfond 2 lagerblad 2 tsk tork. krossade enbär 1½ tsk timjan 2 msk vetemjöl 1 dl havregrädde 1 tsk soja 1½ msk vinbärsgelé 1 msk rödvinsvinäger persilja, hackad Förväll sojabitarna. Skala lök och morötter. Skär i bitar. Bryn lök och morötter i olja i en gjutjärnsgryta. Häll på vatten, tillsätt grönsaksfond, sojabitar, lagerblad, enbär och timjan. Låt koka på låg värme ca 20 min. Rör ut mjölet i grädden. Blanda ner gräddblandningen i grytan. Koka 3-5 min. Smaka av med soja, gelé och vinäger. Salta. Peppra. Strö över persiljan. Servera med kokt potatis, rivna morötter, brytbönor, vinbärsgelé. Pastasås med linser & grönsaker, ca 4 port 2 dl röda linser 1 gul lök 1 vitlöksklyfta 1 liten zucchini 5 st champinjoner 1 morot 1 brk krossade tomater 1 msk basilika Rapsolja Salt o. Peppar Koka de röda linserna tills de mjuknat. Låt rinna av. Hacka löken. Dela zucchinin i halvmånar. Skiva champinjonerna. Skala och riv moroten. Fräs grönsaker och svamp med vitlök i lite olja. Häll på tomater och linser. Koka ihop en stund. Krydda. Servera med fullkornspasta. Aloo tikka - potatisbullar 450 gr kokade och mosade potatisar 2 msk hackad lök 1 hackad grön chilifrukt 1 msk hackad koriander/persilja ½ tsk salt Veg olja (att steka i) Blanda ingredienserna. Forma till små bollar och platta ut dem. Hetta upp olja och stek ett par minuter på varje sida tills de är guldgula. Bönor med Kombu (recept: Kung Markatta) 2 dl bönor, t.ex kikärtor, adukibönor, kidneybönor, vita bönor (helst från ekologiska odlingar) 3 cm kombu (alg) 4-6 dl vatten Att koka bönor tillsammans med Kombu gör dem mer lättsmälta. Kombuns mineralinnehåll ger god balans åt bönornas protein. Blötlägg bönorna i 8-10 tim tillsammans med kombun. Koka upp och låt sjuda på svag värme i ca 1½ tim. Efter ca 45 min kokning kan Du smaksätta med sojssås, Tamari eller Miso. Bondbönslåda Bondbönor i botten av ugnsfast form därpå lök + purjolök och överst en blandning av färsmix, buljong ca 5 dl. 225° i 25 min. Omelett 400 gr naturell tofu 1/4 dl bovetemjöl 1-1½ dl vatten Trocomare, eller valfritt örtsalt Mixa allt till slät konsistens, smaka av med örtsalt. Bred ut smeten på plåt. Grädda i 175°, 25 min. Dela omeletten i 3-4 bitar och servera dubbelvikta med t.ex champinjoner frästa i vitlök. Klipp gärna persilja över. Grönsaker i lergryta Lergrytan läggs i blöt i vatten 30 minuter. Olika rotsaker + potatis + lök + broccoli skärs i bitar. Lägg i grytan tillsammans med buljong, tofu eller bönor. 225° i ca 40 min. Ugnsbakad squash 2 squash, grovrivna 1 msk olivolja 1 dl blandade färska örter, finhackas Fräs squash i oljan. Krydda med örtsalt och blanda i de färska kryddorna. Tofu Bolognese (recept: Kung Markatta, veganbladet nr. 2-3/2005) 1 pkt Tofu Naturell (300 gr) 1 msk olivolja 1 gul lök 2-4 vitlöksklyftor 1 lagerblad 1 brk Kung Markatta krossade tomater 2-3 msk Kung Markatta tomatpuré 5 soltorkade tomater Japansk sojasås Basilika, Oregano, Peppar Finhacka löken och vitlöken och bryn dem lätt i olja. Tillsätt lagerblad och smula ned i tofun. Stek ett par minuter och tillsätt sedan krossad tomat och tomatpuré. Låt sjuda i ca 5 minuter. Skölj under tiden de soltorkade tomaterna, klipp dem i strimlor och lägg i grytan. Krydda med sojasås och örtkryddorna. Servera med fullkornsspagetti och blandad sallad (gärna med ruccula). |
|||||||||||
Tillbaka upp >> |
|||||||||||
3) Sallad | |||||||||||
Potatissallad Kokt kall potatis, Hackad dill, ev finhackad lök Dressing: 3 msk solrosolja, 1 pressad vitlöksklyfta, örtsalt. Skiva potatis och blanda allt. Slå över dressingen. Bönsallad 2 dl kokta vita bönor 1 finhackad röd lök 1 bit purjolök 2 dl kokta svarta bönor 2 dl fryst majs (obs, välj ekologiskt pga GMO) 1 bit paprika Dressing: Olja/vinäger Skär grönsakerna i små tärningar och blanda allt. Häll över dressing. Raw Groddsallad Linsgroddar (röda och/eller gröna) Munggroddar, alfalfa groddar, surkål Blanda alltsammans till en sallad. Raw: Grönkålssallad 3 kvistar rå grönkål 3 mjölksyrade gurkor 2 dl mungbönsgroddar 1 tsk anis Mal grönkålen. Finhacka gurkorna. Blanda alltsammans. |
|||||||||||
Tillbaka upp >> |
|||||||||||
4) Dressing, Röror o. Pålägg | |||||||||||
Nässelpulver & Nässelpasta (recept: Lilly Johansson) Nässelpulver: Mixa torkade nässlor till ett grönpulver. Förvara i glasburk. Använd till dressingar/soppor. 1 msk/person. (Ska Inte kokas!) Gör ett nyttigt pålägg - Nässelpasta: 1 mosad avocado + 1 msk nässelpulver, 1 dl vatten, 1 pressad vitlöksklyfta, 1 tsk veg olja. Smaksätt med veg. buljong. Turkiskt auberginepålägg/dip 2 auberginer 1 vitlöksklyfta 1 tsk mald kummin 1 nypa torkad mynta 1 msk sesampasta 1 skalad tomat 5 msk olivolja Örtsalt Pricka auberginen med en gaffel. Sätt in i ugnen, 200° i ca 30 min. Dra sedan bort skinnet. Mixa alla ingredienserna. Smaka av med kryddor och örtsalt. Tofudip med curry 300 gr fast tofu 3 små hackade lökar 1 tsk tamari 1 tsk olivolja 1 tsk curry Mixa allt och använd som dip till grönsaker eller chips. Hoummus special (recept: Kung Markatta) 4 dl kokta kikärtor (för kokning, se Bönor med kombu, recept under Varmrätter) 1-1½ dl kokvatten 1 dl sesamfrö 1-2 msk olivolja 2 pressade vitlöksklyftor saften av en pressad citron Mixa sesamfröna torra, mixa därefter 2 dl kikärtor åt gången. Tillsätt kokvatten lite i taget och mixa tills det blir en tjock puré. Blanda i övriga ingredienser. Utsökt som smörgåspålägg, dip- och salladssås samt i pitabröd. Raw Indisk Curryfavorit - Salladsdressing/dip (fritt från recept: Levande Föda Kur & Kursgård/Veganbladet 1/2006) 3 dl solroskärnor 1 msk agavesirap (eller annan "sötning") 2-3 tsk curry (medium) 1 tsk gurkmeja 1 msk Tamari/örtsalt 3 cm purjolök Vatten, för att det ska gå runt Grodda solroskärnorna i 1 dygn i kylskåp. Mixa först solroskärnorna, agavesirapen, alt en morot, curry, tamari och vattnet. När det blivit en jämn smet tillsätt purjolöken och mixa i några sekunder Använd som dip med gurk- och morotsstavar eller som salladsdressing. Raw Solrosfrösås (recept: Levande Föda Kur & Kursgård/Veganbladet 1/2006) 2 dl blötlagda solrosfrö, ev groddade 1,5 dl källvatten Citronjuice Sojasås Vitlök Mixa. Späd med vattnet till lagom konsistens. Linspuré (recept: mersmak nr 9/2005) 4 dl vatten 2½ dl röda linser 3-4 msk olivolja 2-3 msk pressad citron ev 1 pressad vitlöksklyfta 3-5 krm spiskummin 1-2 krm örtsalt Koka upp vatten, lägg i linserna och koka ca 3 min. Ta kastrullen från värmen och låt det dra under lock ca 10 min. Mixa linserna med olja, citron och ev. vitlök med matberedare eller mixerstav till en slät massa. Smaka av med spiskummin och örtsalt. (Anm: Om Du vill, ersätt en del av oljan med vatten.) |
|||||||||||
Tillbaka upp >> |
|||||||||||
5) Efterrätt | |||||||||||
Ugnsbakade äpplen 8 äpplen, finskivade 1 msk kanel 1 msk fruktsocker 1 dl hackade nötter Lägg äpplen i ugnsfast form. Strö över fruktsocker, kanel och nötter. Baka i ugn i 225° tills äpplena blir mjuka. Servera med Oatley vaniljsås eller Tofuglass. Raw: Frukttårta (recept: enzymen/veganbladet 2005) Botten: 250 gr dadlar, 250 gr hasselnötter. Fyllning: 1 kg bananer, ½ kg urkärnade och finrivna päron. "Grädden" ovanpå: Blötlagda, mixade sötmandlar. Mixa dadlar och hasselnötter. Tryck ut degen till en tjock botten på ett fat. Skiva bananerna. Finriv päronen. Mixa mandlarna tillsammans med vatten till lagom "gräddkonsistens" Lägg fyllningen på dadel/nötbotten och bred "grädden" ovanpå fyllningen. Fruktmos Plommon, äpplen, päron Skär plommon, äpplen, päron i bitar och förväll några minuter. Mixa allt i matberedaren till mos. Lägg i burkar. Frys in eller förvara i kylskåp. Hållbart ca 5 dagar. Chokladkaka (recept: Pillans Kokbok/Veganbladet 1/2006) 6 dl vetemjöl 2 dl råsocker 2 msk kakao 2 tsk vaniljsocker 4 tsk bakpulver 1 dl rapsolja 3 dl sojamjölk Mannagryn till formen Rör ihop de torra ingredienserna. Finfördela olja i blandning och blanda ihop. Tillsätt sojamjölken. Häll i bröad form. 200° i ugnen i 30 min. Karins Carobkräm (raw) 2 dl cashewnötter 2 dl solrosfrön Mixa torrt till mjöl. Tillsätt: Vatten 2 bananer 1 tsk lönnsirap lite citronjuice 1 dl russin 2 msk carobpulver lite äkta vanilj Mixa alltsammans till krämig konsistens. Aprikossmör (recept: Pillans Kokbok/Veganbladet 1/2006) 250 gr aprikoser 3 dl vatten 100 gr pinjekärnor 50 gr solrosfrön 3 msk solrosolja Skölj och blötlägg aprikoserna i 3-4 tim. Koka upp blötläggningsvattnet. Häll den heta vätska över aprikoserna och mixa med fröna. Torkade päron Päron Skär färska päron i tunna skivor. Torka på sil, tråd el.dyl. Förvara i glasburk. Ät som godis eller blötlägges till soppa. |
|||||||||||
Tillbaka upp >> |
|||||||||||
6) Dryck o. Bröd | |||||||||||
Bovetebröd från Föllinge (recept: Lilly Johansson) 3 råa potatisar, skalade 2 dl russin, hackade 5 dl ljummet vatten 25 gr jäst 1 msk kummin + anis 5 dl bovetemjöl Riv potatisen. Lös upp jästen i lite av vattnet. Blanda i potatis, russin och allt vatten. Tillsätt kryddor och mjöl. Degen blir ganska lös. Låt jäsa i 20 min. Arbeta ihop degen i bunken. Klicka ut den i plättstorlek på plåt. Grädda i 225° ca 12 min. De är godast nygräddade, men kan frysas eller sparas i påse några dagar. Te drink 1 Ditt Favorit te Citron, pressad Lönnsirap Stjärnanis ev. stött kummin Blanda direkt i koppen. Garnera med stjärnanis som läggs i drinken. Lägg några korn stött kummin i kannan när Du brygger teet, så får smaken en extra touch! Te drink 2 Ditt Favorit örtte alt. sojamjölk Kanelstång Kardemumma Värm te/sojamjölk tillsammans med kryddorna. Gröndrink-2 Värm te/sojamjölk tillsammans med kryddorna; tistel, nässla, maskros, daggkåpa, granskott, lönnsirap och päron. Man kan även ta i banan, jordgubbar och svartvinbärsblad. Gott, billigt och näringsrikt. Varm carob 1 dl sojamjölk 2 tsk carob (från johannesbrödsträdet, smakar som choklad, fast mildare.) ½ tsk lönnsirap Rör ut carob och lönnsirap i kall sojamjölk. Häll sedan på varm sojamjölk. Raw: Kerstins rönnbärsdricka (recept: enzymen/veganbladet nr. 2-3/2005) 1 dl rönnbär 7½ dl vatten 1 dl (knappt) koncentrerad apelsinjuice Repa och skölj rönnbären noga. Mixa dem med ca hälften av vattnet i 40 sek. Sila och tillsätt äppeljuicen och resten av vattnet. Denna härliga, besksöta dryck är mycket njutbar. Gröndrink med avocado 2 grönkålskvistar 1 bit alger 1 avocado 3-4 dl vatten Basilikablad Mixa allt. Slånbärsdrink Förbered slånbär genom att lägga dem i frysen. Slå sedan hett vatten på dem och låt dem stå ett dygn, sila av och upprepa processen genom att koka upp vätskan, slå över bären och låt stå ett dygn. Upprepa ytterligare en gång. Saften kan frysas in och användas som vitamindryck. 1 dl slånbärsdryck alt. 1 tsk Slånbärsextrakt (Weleda) 3 dl vatten Mixa och drick. Havtornsdrink 1 dl färska frysta havtorn alt. 1 tsk havtornsextrakt (finns bl.a från Weleda) 3 dl vatten Mixa och drick. Om Du använder färska havtorn bör Du sila bort kärnorna. Blåbärsdrink 2 dl blåbär, 3 dl soyayogurt. Mixa allt. Örttomatjuice 12 tomater 2 selleristjälkar Färsk basilika Koriander Gräslök Mixa allt.
Tillbaka upp >> |
7) Godis
|
Raw: Drömbollar |
4 dl kärnfria, finhackade dadlar, 2 mosade bananer, 2 dl hackade valnötter, 4 dl kokos. Blanda allt med 3 dl kokos. Forma till bollar som rullas i resten av kokosflingorna. Raw: Fikonbollar med nässlor 10 st fikon blötlagda i 30 min, 1 msk nässelpulver, 1 dl hackade nötter. Mal fikonen i kvarn. Blanda ner nässelpulvret och nötterna. Forma bollar. Raw: Nöt o fruktgodis 2 dl russin, 1 dl hasselnötter, 1/2 dl mandel, 1 dl grovhackad dadel, 1/2 dl cashewnöt. Blanda allt. Nötmix-1 Blanda dina favoritnötter t.ex cashewnötter, valnötter, mandlar, hasselnötter, valnötter, makadamianötter. Carobbollar 4 dl havregryn (finns även "glutenfria havregryn" från Semper) knappt 1 dl råsocker 2 msk carob 75 gr mjölkfritt smör (variant: testa avocado eller kokosfett) 2 msk vatten kokosflingor (kan uteslutas) Blanda allt och forma bollar som rullas i kokos.
Tillbaka upp >> |
8) Höst i trädgården (text: ulla troëng, veganbladet nr. 2-3/2005)
|
Fortfarande finns tid att skörda en del i trädgården. Salladen är grön och krispig, mangold, spenat och grönkål håller sig fint även om det blir kallare. Morötter står krispig i sina odlingslådor med sand. Persiljan och luftlöken klipper jag av varje dag för att blanda i salladen. I växthuset skördar jag varje dag tomater. Idag en 16 oktober, har jag skördat en stor bunke med körsbärstomater, röda och gula, gurka, paprika, chilifrukter och physalis. Jordärtskockorna blir till god, mild soppa. |
Frukt i lådor Det är dags att plocka ner de sista äpplena och de sena päronsorterna är goda att äta nu. Äpplen lagrar jag i lådor. En del kör jag till musteriet för att få tillbaka som underbart god äppelmust. Det blir härligt att njuta av till fest i vinter. Skörda i skogen Uppe i skogen finns fortfarande goda blåbär och lingon. Slånbär plockar jag och stoppar i frysen. Lite senare gör jag osötad slånbärsdricka av dem. Rönnbär plockas för att torkas. De kan blandas i mysli eller gröt. Maskrosblad finns fortfarande fräscha att hacka ner i sallad. Arbete i trädgården Dra upp ogräs och rotstockar ur jorden. Förbered gärna jorden för nästa odlingssäsong. Höstlöven kan krattas ihop till en lövkompost eller läggas in under buskar. Om man har en igelkott på tomten kan man skapa ett litet igelkottbo för övervintring om man inte bygger ett särskilt igelkotthus. Om Du tänker gödsla jorden, använd Algomin, som samtidigt kalkar. Om Du tänker plantera perenner, kan Du göra detbåde höst och vår, men enklast är på våren. Om Du har stora ruggar av gamla perenner kan Du dela på dem nu. Stoppa ner blomsterlökar i rabatter och gräsmatta så att de hinner etablera sig innan marken fryser. Vill Du ha vitlök till våren/sommaren, bör Du plantera vitlöksklyftorna innan det blir för kallt så att de hinner rota sig. Klipp och gallra ur vinbärsbuskar om de är för täta. Plocka upp fallfrukt som annars drar till sig mögel, rådjur och älgar. Borsta stammarn på fruktträden så att ohyra och skadedjur borstas bort. Annars kan Du få problem med sjukdomar och angrepp på frukten nästa år. Sätt upp gnagarskydd runt stammar på unga fruktträd. Ta in trädgårdsmöbler, tvätta av dem och olja in. Töm krukor och odlingslådor. Kanske gör Du i ordning en vinterkruka med barrkvistar, ljung, mossa och belysning i. Planera nästa odlingssäsong Under den tid Du njuter av allt Du odlat som finns i krukor, frys och burkar; är det dags att planera nästa odlingssäsong. Se över dina trädgårdsredskap, gör dem rena och olja in. Bygg en ny kompost. Satsa på en kompostkvarn som kan mala ner kvistar som kan läggas i kompost eller användas som täckmaterial. Gör rent växthuset. I februari brukar frökatalogerna komma. Kontakta gärna fröfirmor i förväg och beställ kataloger. Titta äver din karta över årets odlingar. Vad gick bra? Vad misslyckades? Varför? Gör en ny ritning och planera nästa års odlingar. Läs i böcker om odling för att hämta nya idéer. Lycka till! Förslag till läsning: "Trädgård för ovana", av Siv och Key Nilsson "Lättsam trädgård", av Ulla Hårde "Lättjans trädgård", av Siv och Key Nilsson "Hemträdgården", av Gustav Alm & Henning Segerros
Tillbaka upp >> |
9) Ta vara på Höstens skörd (text: ulla troëng, veganbladet nr. 2-3/2005)
|
Aronia/Svart Aronia |
Växer ofta som häck. Bären kan användas som saft och anses nyttiga vid förkalkningar och förhöjt blodtryck. Björnbär, Hallon, Jordgubbar Frys in som de är. Använd till efterrätter, gröt eller glass. Om Du gör glass - mixa bären med banan eller sojamjölk. Du kan även använda sojayoghurt eller Oatly havregrädde. Blåbär Frys in och ta fram för att använda till gröt eller pajer. Förr åts ofta råggröt med blåbär. Blåbärssoppa är bra för känsliga magar. Torkade blåbär kan användas vid diare. Blåbärsshake är gott, mixa t.ex blåbär, banan och sojamjölk. Enbär Plocka enbär (blåa) och torka. Använd vid syrning av kål eller som enbärsdricka, passar bra att dricka bara för att den smakar gott och festligt. Krossade enbär i hett vatten som te kan man använda som kur mot urinvägsinfektion. OBS! Får dock bara användas under en kort period ca. 1 vecka, inte längre. Enbärsdryck: Krossa bären och slå på hett vatten. Låt stå över natten, kan sedan drickas. Grönkål Om Du har grönkål i ditt trädgårdsland - se upp så att inte rådjur och harar äter upp den - Du kan bygga en bur av hönsnät omkring grönkålen. Du kan även gräva upp plantorna och flytta in dem i växthuset (om Du har ett) när alla andra växter där har plockats bort. Eller så kan Du skörda grönkålen genom att repa av alla blad och frysa in dem råa eller förvällda. Använd sedan till vinterns grönkålssoppor. Havtorn Innehåller stora mängder C-vitamin, bra i infektionsstider. Havtornsdryck: Mixa bären med vatten. Sila. Hjortron Fryses in som de är, om används till efterrätt/gröt. Lingon Lingon kan läggas in som vattenlingon: Häll bären på flaskor och häll på kokt, avkylt vatten. Stäng till. Håller sig länge. Morötter Dra upp dina morötter och lägg ner dem i hinkar eller lådor med sand. Se till att sanden är lätt fuktad. Du kan förvara morötterna i ett förråd eller på balkongen om Du täcker med en gammal matta. Nypon Nypon kan läggas på tork, gärna halverade för att användas till nyponsoppa eller te. De kan även malas till mjöl och användas till gröt eller mysli. Rönnbär Kan torkas på brickor och användas i gröt eller bröd. Till bröd: Mal 1 msk torkade rönnbär till en degsats. Bären kan användas hela, torkade. Rönnbärskakor: Mixa lika delar rönnbär och äpple till puré, bred ut tunnt på bakplåtspapper och torka. Sallad och Mangold Täck över sallad och mangold med fiberväv så klarar de den första frosten, då kan Du fortsätta att skörda av dem. Svarta vinbär Bären kan frysas in för att senare användas till sylt, saft eller som de är. Färsk sylt får man genom att mixa bären, gärna med lite apelsinjuice. Färsk dricka får man genom att mixa bären med vatten och sedan sila bort skalen. Bären kan användas i gröt eller till paj. Bladen kans användas till te - färska eller torkade. Man kan även torka bär för att sedanm lägga ner i te. Julglögg gjord på svartvinbärssaft är god. Koka saften med nejlika, ingefära och kanel. Söta efter behag. Vitlök Glöm inte att stoppa ner vitlöksklyftor i jorden som Du kan skörda nästa år! Så länge jorden inte är frusen kan Du stoppa ner dem.
|
Smaklig Måltid & Trevlig Höst - önskar Veganföreningen!
|
Tillbaka upp >> |
Tillbaka >> | ||
|
||
Copyright © anette. All rights reserved | Hör gärna av dig med kommentarer |