(F)requently (A)sked (Q)uestions
  1. Får man i sig tillräckligt med näring?
  2. Vilka receptböcker finns det för veganer?
  3. Hur kan man ersätta mjölk, ost och ägg?
  4. Finns det glass för veganer?
  5. Hur gör man när man ska äta ute?
  6. Hur gör man när man är är ute och reser?
  7. Vad gör man med oförstående vänner & släktingar?
  8. Vad gör man när man inte får veganmat i skolan?
  9. Finns det godis för veganer?
  10. Kan man äta kanelbullar som vegan?
  11. Vad har man på fötterna som vegan?
  12. Var hittar man information?


1) Får man i sig tillräckligt med näring?
Det är en fråga man kanske ställer själv - annars brukar en orolig omgivning ställa den...
Under förutsättning att man inte hoppar över några måltider, utan äter ordentligt, finns det ingen anledning att oroa sig. Det finns tillräckligt med näring i maten.

Protein finns inte bara i bönor, ärtor, linser osv. utan också i vanliga sädeslag.
Det kan vara bröd, gröt, mysli, pasta, ris osv. Det finns också protein i grönsaker, nötter och frön. När Du äter en måltid med t.ex ris + tofu + broccoli och sallad får Du i dig tillräckligt med protein. Om Du dessutom äter en smörgås med vegetabilisk pastej eller nötpasta (t.ex jord-
nötssmör) och dricker sojamjölk till, blir måltiden ännu bättre. Du kanske tycker bättre om potatis med vita bönor, eller cous-cous med kikärtsgryta. Eller är Du en soppälskare och äter ärtsoppa med pannkaka. Variationerna är oändliga!
Skaffa dig några bra receptböcker för att få matidéer.

Tillbaka upp >>

2) Vilka receptböcker finns det för veganer?
Inga-Britta Sundqvists Vegetariska kokboken är inte bara en veganbok, men den passar ändå bra för nybörjaren.
Rent veganska recept har Elisabeth JohanssonsVegetarisk fest året om, Maud Anderbergs Vegetarisk smalmat, Folke Sandbergs Hopkok till kokbok samt böcker av Lily Johansson. Elisabeth Karlix bok Läcker vegankost passar den som även vill äta glutenfritt.
Snabblagat vegetariskt av Eva Strand innehåller också många bra recept.

Tillbaka upp >>

3) Hur kan man ersätta mjölk, ost och ägg?
Istället för komjölk kan man göra mjölk av mandel, sesam och andra nötter och frön. Man kan också köpa färdig soja-, havre- och rismjölk. Den är dyrare, men praktisk!
Soja- och rismjölk finns även kalkberikad.
Det finns också sojayogurt och sojadessert. Sojaost finns både fast (att hyvla), mjuk (bredbar) och smältbar. Andra alternativ till ost är Nutolene och tofu i tunna skivor.

Det finns också många vegetariska pastejer att välja på förutom alla nötpastor. Du kan själv göra olika pålägg av bönor (hummos) eller avocado (guacamole).
Istället för ägg kan man använda sojamjölk, sojamjöl eller tofu - det beror på vad man ska laga till. Vill man t.ex göra "omelett" kan man använda silken-tofu.

Tillbaka upp >>

4) Finns det glass för veganer?
Det finns olika sorters sojaglass i affärerna, t.ex Tofuline, Tofutti, Loveice. Det finns även risglass i välsorterade butiker.
Själv kan Du göra sojaglass i en glassmaskin eller enklast, mixa frusna bär och banan.

Tillbaka upp >>

5) Hur gör man när man ska äta ute?
Är du osäker, ring till restaurangen i förväg och fråga, eller beställ vad du vill äta i förväg. Speciellt om du inte äter på en vegetarisk restaurang. Förklara noga och be gärna att få tala direkt med kocken som ska laga din mat. Var uppmärksam på vilken buljong som används, vad de steker i, innehåll i såser och röror, be dem också kolla innehåll i sammansatta produkter etc.

Tillbaka upp >>

6) Hur gör man när man är ute och reser?
Info hittar du på internet, eller så kan du vända dig till Veganföreningen och få tips på adresser till bl.a veg resturanger, affärer, hotell i Sverige och runt om i världen.

Du kan också köpa Vegan passport som innehåller texter på en mängd språk. Texter som förklarar vad veganer äter/inte äter. Innehåller till och med bilder för de språk som saknas :-)

Tillbaka upp >>

7) Vad gör man med oförstående vänner och släktingar?
Förklara för dem noga vad Du äter och varför. Ge dem gärna recept, en tidning/broschyr/bok - eller varför inte bjuda på en god lunch/middag. Det kanske kan skapa mersmak och intresse!
Ett annat tips är att smyga in en veganrätt vid lämpligt tillfälle; vid en frukost, en lunch, en middag, en efterrätt eller som en sidorätt/tilltugg.

Tillbaka upp >>

8) Vad gör man när man inte får veganmat i skolan?
Be att få tala med husmor, skolsköterskan och rektor. Lämna över recept till matsalen. Försök att få fler kompisar med dig. Ni kan kanske bilda en mat-aktions-grupp på skolan.
Det kan även vara bra att vända sig till Utbildningsnämnden, någon politiker eller lokala pressen. Du kan även be Veganföreningen om hjälp.

Tillbaka upp >>

9) Finns det godis för vegan?
Läs Noga på innehållsdeklarationen. Det mesta godis innehåller något från djur t.ex gelatin. I vanliga affärer finns inte mycket veganskt, även om det numera är mycket fler produkter. Vanligtvis är mörk choklad ok, men numera står oftast "kan innehålla spår av mjölk..." på chokladförpackningarna. Kontakta företagen och för att få information om hur det förhåller sig. Om produkten är vegansk eller inte. Ofta är vaniljpraliner, punchpraliner, mintchoklad ok.
Lakritsremmar och kolaremmar är vanligtvis veganska.
I hälsokostaffärerna finns en hel del godis, men det mesta är inte helt veganskt. Kung Markatta och Biofood m.fl har många veganska eller raw food produkter t.ex choklad, gelénallar och lakrits. Godis kan du annars lätt göra själv, recept hittar du på internet eller på vår receptsida.

Tillbaka upp >>

10) Kan man äta kanelbullar som vegan?
Visst, det är bara att ersätta komjölken med sojamjölk och helt strunta i ägget i det gamla receptet. Använd t.ex rårörssocker och kanel tillsammans med mjölkfritt margarin till fyllningen. Om Du vill pensla bullarna räcker det att göra det med sojamjölk.

Tillbaka upp >>

11) Vad har man som vegan på fötterna?
Det finns läderfria skor både på postorder och i vanliga skobutiker. Från och med 1 juli 1996 gäller en lag om att skor måste ha en deklaration som anger vilket material som använts. Om Du tittar i en sko i affären så ser Du ett märke med tre beteckningar. Där står det om läder ingår. Läderfria skor är inte mer miljökrävande än läderskor, oftast är de mer miljövänliga.
Dock kan "syntetskor" innehålla olika slags kemikalier, som kan påverka skobärare och/eller miljön. Ring/skriv till dina favoritföretag och fråga hur det förhåller sig.

Tillbaka upp >>

12) Var hittar man information?
  • Läs böcker! Biblioteken har en del litteratur. Du kan beställa vissa böcker och informationsmaterial från oss. Som medlem har Du rabatterade priser.
  • Ät på vegetariska restauranger. Byt tips och idéer med andra vegetarianer/veganer.
  • Gå på matlagningskurser, laga mat tillsammans med andra, lyssna på föredrag.
  • Prenumerera på tidningar, t.ex Tidskrift för Hälsa. Det finns också en mängd utländska tidskrifter att välja på, hör av Dig så kan vi ge dig tips!
  • Uppsök din lokala hälsokosthandel och fråga om tips och råd.
  • Vår hemsida innehåller information. På Internet hittar Du ännu mer information och tips på hemsidor, bloggar och diskussionsforum.
    Numera har de flesta bibliotek datorer som Du kan använda gratis!
  • Skriv eller e-posta till oss.

Tillbaka >>

Copyright © anette. All rights reserved Hör gärna av dig med kommentarer