Bok- och filmtips
  Här hittar Du blandade böcker som vi vill tipsa dig om.
  De böcker som är svåra att få tag på i vanliga handeln kan du kanske hitta på bibliotek,   antikvariat eller bokbörsar.

  Maila oss tips på dina bok- och filmfavoriter!


  Kategorier: Faktaböcker | Receptböcker Barnböcker | Romaner | Poesi

  A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  PQ  R  S  T  U  VW  X  Y  Z  ÅÄÖ
  Författarens efternamn (bokstavsordning)


Punkt F I L M E R
1) Underkastelsen
En film om de hundratals kemikalier vi alla idag bär i vårt blod. Dokumentärfilm av Stefan Jarl (2010). Finns på DVD. Läs mer om filmen på www.underkastelsen.se

2) Naturens hämnd
En film om naturen och vad vi gör med den, och vad den gör med oss. Om sambandet mellan människa och natur. Filmen orsakade stor debatt i press, radio och TV.
Dokumentärfilm av Stefan Jarl (1983) Finns på DVD.


3) Fler filmer:
Cowspiracy: The sustainability secret
Earthlings
Fat sick and nearly dead
Food Inc.
Forks over knives
Hungry for change
Meat the truth
Peter Singer: "The Ethics of What We Eat"
Sea the truth
The ghosts in our machine
Filmer från The Vegan Society
Vegucated

Filmer från Vegoforum 2015, Stockholm:
Vegomat och träning – Pernilla Berg
Mindre cancer hos vegetarianer - hur och varför? – Läkare för framtiden, David Stenholtz
Global rättvisa och mat – Ida Niskanen &Mikael Jonsson, människorättsorg/FIAN
Från osäker vegan till djurens diplomat – Axel Lilliestråle

Tipsa oss Gärna om Fler intressanta och bra filmer!

Punkt A A A
Receptbok –  Mariana Asplund, Maria Carlsson: Rawfika – fritt från gluten, mjölk och vitt socker
"Svensk fika 2.0. En hel bok fylld med godsaker som är bra för hölsan. Råa och ekologiska utan gluten, mjölk och socker – bara en massa härliga desserter och fikabröd i överflöd. Allt från svenska klassiker till lakritsmunkar, chokladbrownies, lingonbollar, granskottstårta och limepaj."
Utgiven: 2016 av Bonnier Fakta, ISBN 978-91-7424-527-1
Mer info: STHLM RAW – vår bok, STHLM RAW café, Långholmsgatan 11, T-Hornstull

Vegansk receptbok –  The cake scoffer
Ett litet häfte för ca 20 kr som enbart handlar om mumsiga kakor.
Utgiven: 2002 av Animal Aid.

Faktabok –  Märta Arman: Syster Märtas husapotek
Med läkemedelslista för husapoteket.
"Äntligen har det kommit en praktisk bok för familjen där man frågar sig: - Vad kan jag göra själv? Det mest mänskliga av allt, att vårda och hjälpa sina närmaste, borde man väl kunna! Börja det spännande försöket att tillsammans med Syster Märtas Husapotek, där du lär dig enkla behandlingar och undan för undan kan lära dig att handskas med husapoteksmedlen..."
Utgiven: 1993 av FALK, Föreningen för Antroposofisk Läkekonst i samråd med Antroposofiska Läkemedelsrådet, ISBN 91-970626-8-5


Faktabok –  Dr Karl-Otto Aly, Dr Bertil Dahlgren: Egenvård – Integrativmedicinsk behandling från A-Ö
"Egenvård tar helhetsgreppet inom det stora område som i Sverige, än så länge, hamnar utanför den traditionella skolmedicinen. Boken består av tre delar: Den alternativa, komplementära och integrativa medicinens syn på hälsa och egenvård
En guide till alternativa, komplementära och integrativa terapier
Lättöverskådliga råd och behandlingar för olika sjukdomar från A-Ö..."
Utgiven: 2009 av ICA bokförlag, ISBN 978-91-534-3358-3



Punkt B B B
Receptbok – Victoria Boutenko:  Grönt för livet – inspiration till ett friskare liv med gröna smoothies
Efter att ha studerat vilda schimpanser, vilkas DNA är nästan identisk med människans, började Victoria Boutenko undersöka de gröna bladväxternas näringsinnehåll och betydelse för hälsan. Hon undrade om bristen på bladgrönt kunde vara den största orsaken till den moderna människans ohälsa? Om vi kan förbättra vår hälsa med bladgrönt, hur kan vi få i oss det på ett enkelt och aptitligt sätt?
Genom en lycklig slump upptäckte Victoria den gröna smoothien när hon mixade bladgrönt tillsammans med frukt och vatten. Nu blev det både enkelt och gott att konsumera stora mängder bladgrönt.

Victoria Boutenkos revolutionerande bok har inspirerat hundratusentals människor runtom i världen till ett friskare liv. Denna uppdaterade utgåva innehåller fler recept, nya vittnesmål och ett nytt kapitel om vikten av rätt balans mellan omega 3 och omega 6 i vår kost.
Utgiven: 2012 av Soulfoods publishing, www.soulfoods.se


Vegansk faktabok – Batmanghelidj:  Din kropp skriker efter vatten
Författaren är läkare och internationellt känd forskare. Han är född i Iran och upptäckte under sin tid som fånge under iranska revolutionen, vattnets läkande kraft. Han menar att vattenbrist ligger bakom många sjukdomar och att vi dricker alldeles för lite vatten. Vi intar vätska i form av läsk, alkohol, juice, saft, kaffe mm. men alltför sällan i form av rent vatten.
Boken är en självhjälpsbok.
Utgiven: 2006 av Sorena bokförlag, www.sorena.se


Poesi – Byggmästar:  Knoppar blommor blad och grenar
Boken innehåller fantasifull och lekfull poesi.
Författaren, född 1967 i Finland, har tidigare utkommit med flera diktsamlingar. Det här är dikter som talar direkt till mitt hjärta. Det handlar mycket om trädgårdsglädje.
Hör bara på detta "Lyckan är att rensa en egen liten trädgård, en solig morgon i juni. Och få oväntat besök av ett mycket litet sagoväsen, i färd med att taga sin morgonpromenad över en närliggande blomsteräng" "sedan fyll min märg med märgärter, gör det!"
Läs själv och njut!
Utgiven: 2005 av W&W förlag.

Punkt C C C Tillbaka upp >>
Receptbok –  Mariana Asplund, Maria Carlsson: Rawfika – fritt från gluten, mjölk och vitt socker
"Svensk fika 2.0. En hel bok fylld med godsaker som är bra för hölsan. Råa och ekologiska utan gluten, mjölk och socker – bara en massa härliga desserter och fikabröd i överflöd. Allt från svenska klassiker till lakritsmunkar, chokladbrownies, lingonbollar, granskottstårta och limepaj."
Utgiven: 2016 av Bonnier Fakta, ISBN 978-91-7424-527-1

Receptbok –  Kris Carr: Grön magi – från det Galna Sexiga Köket
"I grön magi från det Galna Sexiga köket tar Kris Carr tillsammans med mästerkocken Chad Sarno den gröna maten till nya höjder. Boken är full av inspiration, fakta, matlagningstips och fler än 150 raw food- och veganrecept som passar både noviser och dem som är mer erfarna i köket."
Utgiven: 2012 av Soulfoods publishing, ISBN 978-91-979926-2-6

Receptbok –  Anna Maria Clement: Healthful Cuisine (eng.)
"Få tillgång till livskraften av rå och levande föda (raw food") för optimal hälsa och vitalitet!"
Anna Maria Clement, Ph.D., N.M.D, en av grundarna till Hippocrates Health Institute i Florida. Boken innehåller förutom över 170 stycken veganska raw food recept, tips om hur du kombinerar och bereder raw food mat.
Utgiven: 2007 av Healthful Communications, ISBN 978-0-9771309-4-8
Mer info: www.hippocratesinstitute.org


Punkt D D D
Faktabok –  Dr Karl-Otto Aly, Dr Bertil Dahlgren: Egenvård – Integrativmedicinsk behandling från A-Ö
"Egenvård tar helhetsgreppet inom det stora område som i Sverige, än så länge, hamnar utanför den traditionella skolmedicinen. Boken består av tre delar: Den alternativa, komplementära och integrativa medicinens syn på hälsa och egenvård
En guide till alternativa, komplementära och integrativa terapier
Lättöverskådliga råd och behandlingar för olika sjukdomar från A-Ö..."
Utgiven: 2009 av ICA bokförlag, ISBN 978-91-534-3358-3


Punkt E E E
Vegansk receptbok – Kåre Engström & Ola Johansson:  Ät dig frisk med GRÖN MAT
Fem vägar till ett sunt liv. "Känner du dig vilse i djungeln av mat- och hälsobudskap? Det är du inte ensam om. Mättat och omättat fett, protein, kolesterol och omega 3-fettsyror, kosttillskoll och kostfiber, akylamid och aspartam, GI, Montignac oach Atkins... Begreppen är många och den ena idén påhittigare än den andra! Men vad ska man egentligen äta, och hur ska man egentligen leva för att vinna bättre hälsa?"
Utgiven: 2007 av Prisma. ISBN 978-91-518-4838-9

Vegansk receptbok – Kåre Engström & Anna-Lisa Stenudd:  De gröna alternativen
Inspiration, Recept, Fakta. "De gröna alternativen - boken för alla: ..som vill njuta av god och läcker grön mat, ..ha fakta och kunskaper om mat och hölsa, ..minska vikten och kunna behålla den. som undrar ..vad man ska äta istället för biff och kyckling, ..om grön kost håller i längden. som tröttnat ..på alla hopplöst ohållbara bantningskurer."
Utgiven: 2001 av Hälsokostrådets förlag. ISBN 91-86170-88-0

Faktabok –  Sanna Ehdin: Den självläkande människan
"Människans naturliga tillstånd är att vara frisk, och vi kan själva stärka den läkande kraft som ger ett långt och friskt liv.
Det nya hälsomedvetandet sätter människan i centrum. Inom oss finns en natulig kraft som gör att vi läker och håller oss friska..."
Utgiven: 1999 av Forum, ISBN 91-37-11680-0

Faktabok –  Sanna Ehdin: 12 veckor till ett självläkande liv
"Alla kan förbättra sin hölsa och må bättre. Genom att stärka din självläknande kraft kan du skapa ett välmående som du inte trodde var möjligt! Jär får du ett 12-veckorsprogram som steg för steg leder dig mot ett friskare liv..."
Utgiven: 2005 av Forum, ISBN 91-37-12275-4
Mer info: www.ehdin.se

Faktabok –  Sanna Ehdin: Sluta kämpa – Börja leva
Var sann mot dig själv och lev livet fullt ut. Var sann mot dig själv och finn din inre styrka! "Vem har sagt att livet ska vara jobbigt, tungt och trist? Att det ska vara en ständig kamp för att prestera och duga?
Du kan välja ett helt nytt sätt att leva. Det handlar om att du utgår från dig själv, det du vill och det som gör dig glad. Glädjen är en stark drivkraft som föder kraft och handling. Går det lätt så är det rätt! Var positiv och sann mot dig själv och du får ett annat liv!..."
Utgiven: 2006 av Forum, ISBN 91-37-12856-6

Faktabok –  Marie-Louise Eklöf: Gröna apoteket
Att bruka och bereda terapeutiska örter.
"Örter har i alla tider använts som läkeväxter. Med hjälp av boken GRÖNA APOTEKET får du veta hur du själv kan behandla dina åkommor med örter som finns i den svenska naturen!
Örtterapeuten Marie-Louise Eklöf beskriver i den här boken de fyrtio vanligaste medicinalörterna - från arnika till älggräs - och berättar om deras användningsområden och läkande funktioner. Du får lära dig hur du ska skörda, torka och förvara örterna..."
Boken innehåller massor av tips om örtbehandlingar du kan göra själv
Utgiven: 2007 av Prisma, ISBN 978-91-518-4686-6


Faktabok –  Henrik Ennart & Mats-Eric Nilsson: Döden i grytan
Om vår rädsla för riktig mat.
"Hemlagade bullar anses farligare än fabrikstillverkade. Många förskolor förbjuden numera barnen att vara med i köket och ibland även att bre sina smörgåsar. Och för den som driver en korvkiosk är det betydligt lättare att få tillständ att servera pulvermos än riktig potatismos. Att hantera färskvaror betraktas idag som ett högriskprojekt - medan de hårt processade och oaptitliga matprodukter paradoxalt nog uppfyller samtliga myndighetskrav. Hur har det blivit så?..."
Utgiven: 2010 av Ordfront, ISBN 978-91-7037-493-7
Mer info: www.aktavara.org, www.ordfront.se

Punkt F F F Tillbaka upp >>
Faktabok –  Ethel Forsberg: Makt Plast Gift & Våra barn
"I sin bok vill hon slå larm, ledsaga oss rätt i kemikaliedjungeln. Hon avslöjar det politiska spelet bakom kemikalieindustrin och ger oss en kortkurs hur vi undviker farliga kemikalier i vår vardag."

Utgiven: 2014


Punkt G G G

Punkt H H H
Vegansk faktabok – Hood, Sandra:  Feeding your vegan infant-with confidence
Författaren är vegan och dietist. Boken ger råd till föräldrar om vegankost för barn.
Den behandlar graviditet, förlossning, amning, spädbarn och större barn.
Utgiven: 2005 av vegan Society.

Vegansk receptbok – Pia Hall:  Vego Paradiso
Istället för köttersättning i recepten används bl.a. pasta, couscous, ris och linser. De flesta recept är vardagsrätter med ganska få tillagningsmoment, t.ex. linsfärs bolognese, minestrone-
soppa, burgare, lasagne. Boken innehåller också rätter med inspiration från bl.a. det thailändska och indiska köket. Inbunden, 116 sidor med recept och läckra färgbilder.
Utgiven: Natur&Kultur/LT förlag.

Faktabok –  Raimo Heino: Nya Naturläkarboken
"Många söker sig till en naturläkare sedan behandling inom den vanliga sjukvården inte gjort dem friska. Här hoppas man finna bot för sin sjukdom eller andra besvär. Nya Naturläkarboken redogör för hur sjukdomar och andra besvär uppkommer och utvecklas (t ex hjärt-kärlsjukdomar, led- och muskelvärk, astma, allergi, klimakteriebesvär) samt hur de kan förebyggas och behandlas..."
Utgiven: 2006 av Prisma, ISBN 91-518-3544-4

Punkt I I I Tillbaka upp >>

Punkt J J J
Receptbok –  Josefine Jäger: Hello green – Ett äventyr i växtriket
"Näringsrik mat med mycket smak, vackert presenterad i all enkelhet. upptäck en värld med gröna råvaror som blir till friska juicer och smoothies, gröträtter och puddingar, färgrika soppor och matiga sallader. Traditionella rätter i ny tappning, näringstäta snacks och ljuvliga desserter. Du får också kunskap om vad växtbaserad mat är och guidas bland redskap och kloka tips i köket."
Utgiven: 2013 av Nygren& Nygren AB, ISBN 978-91-86623-43-2

Vegansk receptbok – Elisabeth Johansson:  Vegetarisk Fest året om
"Författaren var i många år ansvarig för maten på Strandgårdens Hälsohem. Denna bok tar tillvara alla hennes kunskaper om en god vegetarisk kost som alltid är läcker. Alla recept är gjorda utan mjölk, grädde eller ost. En kulinasirk utmaning som du själv måste prova!"
Utgiven: 1989 av Tidskrift för HÄLSA AB. ISBN 91-85506-478

Vegansk receptbok – Kåre Engström & Ola Johansson:  Ät dig frisk med GRÖN MAT
Fem vägar till ett sunt liv. "Känner du dig vilse i djungeln av mat- och hälsobudskap? Det är du inte ensam om. Mättat och omättat fett, protein, kolesterol och omega 3-fettsyror, kosttillskoll och kostfiber, akylamid och aspartam, GI, Montignac oach Atkins... Begreppen är många och den ena idén påhittigare än den andra! Men vad ska man egentligen äta, och hur ska man egentligen leva för att vinna bättre hälsa?"
Utgiven: 2007 av Prisma. ISBN 978-91-518-4838-9

Faktabok –  Katarina Johansson: Badskumt - Gifterna som gör dig ren, fräsch o snygg
"Vågar du läsa det finstilta?" frågar författaren läsarna i sin nya bok.
Många produkter i våra badrumsskåp innehåller en mängd giftiga miljöfarliga och allergiframkallande ämnen..."

Faktabok –  Katarina Johansson: Den onda badankan - ditt barn o de osynliga gifterna
Barnen är de största förlorarna i vårt massiva kemikaliesamhälle. Redan vid födseln har de upp till 200 främmande ämnen i sitt blod Och sedan fortsätter det... "Vad gör badankan så mjuk, varför doftar badskummet så.."

Faktabok –  Lilly Johansson/Alf Spångberg: Lev rätt, ät rätt, bli frisk
Med 140 läckra recept.
"Lev rätt, ät rätt, bli frisk är i första hand en receptbok för alla som är intresserade av hälsolivsföring, både sjuka människor som vill pröva en ny metod för att bli friska och alla övriga som vill må bättre i största allmänhet. Det är viktigt att kunna ge omväxling åt den vegetariska kosten. Flera matsedlar underlättar också övergången till hälsokost..."
Utgiven: 1978 av Bonniers, ISBN 91-0-042712-8

Punkt K K K
Vegansk receptbok – Elisabeth Karlix:  Läcker veganmat
Författaren är vegan och arbetar med friskvård.
"Hör du till dem som har svårt att tåla gluten och mjölkprodukter? Boken innehåller god och vacker mat för alla tillfällen. Det har visat sig att många människor mår bättre av veganmat, dvs en kost som är baserad på frukt och grönsaker, nötter och frön, inklusive bovete och hirs. Författarinnan som själv levt på veganmat i många år har här sammanställt sina favoritrecept."
Utgiven: 1993 av ICA förlaget. ISBN 91-534-1532-9

Vegansk/Vegetarisk/Rawfood receptbok – Johanna Kalén Ståhl:
"GREEN, Gröna smaker för barnfamiljen"

Författaren är dipl. kost- och näringsrådgivare samt dipl. aromaterapeut.

"Kokboken som saknats i ditt kök!
I boken får Du ta del av härliga recept på gröna, fräscha sunda frukostar, mellanmål, varmrätter, tillbehör, sallader och antioxidantrika shotar. Dessutom är boken full av kuriosa om de olika gröna livsmedlen som ingår i recepten. I slutet av boken finns även ett lättförståeligt kapitel om grön näringslära.
Boken är tänkt till dig som vill kunna laga enkel, god och sund grön mat till din familj.
I recepten anges Mjölk som "valfri mjölk". Detta innebär att Du själv kan välja om Du vill servera vegetabilisk mjölk eller komjölk..."
Utgiven: 2013 av Pure Health STHLM. ISBN 978-91-637-2850-1, www.purehealth.se

Faktabok –  Monica Kauppi: Impotensmadrassen
"En berättelse om kemikaliedetektiven som luskar rätt på gifter i vardagsmiljön och försöker bringa lite ordning o. reda i larmdjungeln. Om det hemliga innehållet i produkter och inredning. Om överkänslighet mot miljögifter. Hur blev vi egentligen Homo Kemikus Syntetikus och vad har vi för framtidsutsikter? Kan man bli fet, stressad eller dum i huvudet av vardagsgifter?..."
Utgiven: 2009 av Sanioma AB, ISBN 91-633-4237-5, 978-91-63342-37-0
Mer info: www.kemikaliedetektiven.se
Provläs: "Impotensmadrassen" >>

Punkt L L L Tillbaka upp >>
Receptbok –  Erica Palmcrantz, Irmela Lilja: Raw Food - på svenska
Öppna dina sinnen, för ett nytt sätt att laga mat
"Raw food på svenska visar jur du kan tillreda fantastiska maträtter helt utan upphettning över 40 grader för att bevara maximal näring och energi. Basen är härliga frukter, fräscha grönsaker, frön, nötter och torkad frukt."
Utgiven: 2008 av Energica Förlag AB/HÄLSA böcker, ISBN 978-91-85506-83-5

Receptbok –  Erica Palmcrantz, Irmela Lilja: Raw Delight
Desserter, glassar, tårtor, bakelser, pajer, småkakor, kex... mmm! Njut av nyttiga godsaker varje dag!
"Raw Delight bjuder på underbara godsaker och desserter gjorda på rea food-vis av härliga frukter, bär, nötter och frön."
Utgiven: 2010 av Energica Förlag AB/HÄLSA böcker, ISBN 978-91-534-3494-8

Punkt M M M

Punkt N N N
Vegansk receptbok – Görel Kristina Näslund:  Äppelboken
I boken kan man läsa fakta om äpplen i folktron, myten, konsten mm. Dessutom presenteras både olika äppelsorter och recept.
Utgiven: 2000 av Rabén & Sjögren.

Vegansk receptbok – Birgitta Norheim:  GRÖNA BORDET
"Det här är något mer än en vanlig kokbok. Den här boken kan hjälpa dig att få ett friskare och mer aktivt liv. Här får du recept på vegetarisk mat som inte innehåller ägg och mjölk och mycket litet socker och fett. Du får också tips och råd om tillagningen och vad en hälsosam kost ska innehålla."
Utgiven: 1989 av Skandinaviska bokförlaget. ISBN 91-7256-163-7

Faktabok –  Mats-Eric Nilsson: Saltad nota, om matfusket - från gatukök till gourmetkrog
"Krogfusket är satt i system och det är maten det handlar om. Förfalskade menyer, halvfabrikat och tillsatser. Det är svårt, nästan omöjligt att idag få veta vad som ligger på tallriken..."
Mer info: www.aktavara.org, www.ordfront.se

Faktabok –  Mats-Eric Nilsson: Den hemlige kocken
Det okända fusket med maten på din tallrik.
"Nej, detta är ingen ny kokbok. Sådana finns det tillräckligt många av.
Här granskas istället själva livsmedlen: Vad händer med dem innan de kommer in i våra kök? Vad är det för produkter vi sätter i oss år ut och år in?..."
Utgiven: 2007 av Ordfront, ISBN 978-91-7037-389-3
Mer info: www.aktavara.org, www.hemligekocken.se, www.ordfront.se

Faktabok –  Mats-Eric Nilsson: Äkta vara
Guiden till oförfalskad mat.
"Vad är det egentligen vi stoppar i oss? Frågan släpper inte taget om de tiotusentals svenskar som läst "Den Hemlige kocken – det okända fusket med maten på din tallrik", boken som på kort tid har skakat om livsmedelsindustrin.
Idag talas det som aldrig förr om den fejkade maten. Vi konsumenter inser plötsligt att vi är grunlurade av de stora livsmedelskedjornas utbud. Det är rikt på tillsatser men fattigt på råvaror..."
Utgiven: 2008 av Ordfront, ISBN 978-91-7037-391-6
Mer info: www.aktavara.org, www.ordfront.se

Faktabok –  Henrik Ennart & Mats-Eric Nilsson: Döden i grytan
Om vår rädsla för riktig mat.
"Hemlagade bullar anses farligare än fabrikstillverkade. Många förskolor förbjuden numera barnen att vara med i köket och ibland även att bre sina smörgåsar. Och för den som driver en korvkiosk är det betydligt lättare att få tillständ att servera pulvermos än riktig potatismos. Att hantera färskvaror betraktas idag som ett högriskprojekt - medan de hårt processade och oaptitliga matprodukter paradoxalt nog uppfyller samtliga myndighetskrav. Hur har det blivit så?..."
Utgiven: 2010 av Ordfront, ISBN 978-91-7037-493-7
Mer info: www.aktavara.org, www.ordfront.se

Punkt O O O Tillbaka upp >>

Punkt P P P     Q Q Q
Vegansk faktabok – Björn Pettersson:  Vegansk näringslära på vetenskaplig grund
"Den första utömmande näringsguiden för dig som vill veta mer om veganer och vegankost.
Får en vegan i sig tillräckligt med B12, kalcium, omega-3 fett, järn, zink, selen, jod och D-vit?
Det ger denna bok svar på. Boken ger grunderna inom vegansk näringslära, där gammal kunskap sätts samman med ny forskning. Du får också veta skälen till varför allt fler ungdomar väljer att äta en kost utan animaliska ingredienser. Att vara vegan är inte så krångligt som många tror, säger Björn Pettersson.

I bokens receptdel finns veganska måltidsförslag för en vecka, där samtliga recept näringsberäknats. Vegansk näringslära ger raka svar på oroliga föräldrars frågor, och stödjer på ett sakligt sätt medvetna, men kanske motarbetade ungdomar."
Utgiven: 2005 av Ica Bokförlag. ISBN 9789185506798

Receptbok –  Erica Palmcrantz Aziz: Rawsome – raw food: glassar, mylkshakes, smoothies & juicer
"I boken delar Erica Palmcrantz med sig av sina bästa glass-, mylkshakes-, smoothie- och juicerecept. Här handlar det i första hand om njutning. Eller vad sägs om peppermint cookie dough ice cream? Förföriskt gott – och rena hälsobomberna. Glass är den stora växande trenden i raw food-världen, och glassrecept ör det Du får mest av i boken."
Utgiven: 2015 av Massolit förlag, ISBN 978-91-87785-43-6

Receptbok –  Erica Palmcrantz Aziz: Mitt nya raw food kök
"Boken innehåller både enklare sallader till både gourmet- och vardagsmat, för att passa in i livets alla skeden. Boken innehåller 250 raw food-recept för daglig inspiration, veganrecept fria från gluten, laktos och vitt socker, rawfood recept ill högtiderna, årstidsbaserade recept och massor av tips, hållbara recept för dig – och vår planet."
Utgiven: 2014 av Massolit förlag, ISBN 978-91-87785-10-8

Receptbok –  Erica Palmcrantz, Irmela Lilja: Raw Food - på svenska
Öppna dina sinnen, för ett nytt sätt att laga mat
"Raw food på svenska visar jur du kan tillreda fantastiska maträtter helt utan upphettning över 40 grader för att bevara maximal näring och energi. Basen är härliga frukter, fräscha grönsaker, frön, nötter och torkad frukt."
Utgiven: 2008 av Energica Förlag AB/HÄLSA böcker, ISBN 978-91-85506-83-5

Receptbok –  Erica Palmcrantz, Irmela Lilja: Raw Delight
Desserter, glassar, tårtor, bakelser, pajer, småkakor, kex... mmm! Njut av nyttiga godsaker varje dag!
"Raw Delight bjuder på underbara godsaker och desserter gjorda på rea food-vis av härliga frukter, bär, nötter och frön."
Utgiven: 2010 av Energica Förlag AB/HÄLSA böcker, ISBN 978-91-534-3494-8

Punkt R R R Tillbaka upp >>
För barn – Russell, Jill:  Elf bedtime stories
18 godnattsagor – alla med tema "skydda djuren".
Utgiven: 2006 av eget förlag, jillrussell77@yahoo.co.uk

Roman – Ribe, Johan:  Balalava
Johan Ribe, som är född 1974 och uppvuxen i Umeå är graffitikonstnär och före detta djuraktivist.
Bokens huvudperson ger sig av från Umeå och bosätter sig i Stockholm där han målar graffiti om nätterna och söker sig till veganrörelsen dvs den grupp av djurrättsaktivister som anammat den veganska maten. Han lämnar sedan rörelsen och ser många av sina gamla vänner lämna vegankosten och fastna i drogmissbruk...
Utgiven: 2005, Hägglunds förlag

Faktabok –  Maija Ruisniemi: Maija Ruisniemis Bästa kurer och omslag
"Maija Ruisniemi har blivit vår mest välkända företrädare för rådgivning om hur man inom folkmedicinen använder olika växter och kurer för att behandla besvär och åkommor. Dessa huskurer och omslag har bidragande efekt för kroppens egen självläkning. Men ofta kan de hjälpa direkt..."
Utgiven: 1995 av HÄLSAböcker, i samarbete med Hälsokostrådets förlag, ISBN 91-85506-57-5

Punkt S S S
Vegansk receptbok – Annelies Schöneck:  Att ta tillvara äpplen
Boken är riktigt bra och användbar; den kom ut på åttiotalet så den går nog inte att köpa längre men den finns på biblioteken, så det är bara att låna. I den finns råd för den som vill spara, torka och konservera äpplen, bl.a finns beskrivet hur man gör sin egen äppelcidervinäger samt äppelhonung (som inte har något att göra med "vanlig honung").
Utgiven: 1989 av Syrans förlag.

Vegansk receptbok – Ingrid Stén:  Naturnära mat utan mjölk, smör och ost
"Boken ger recept på mat som man kan plocka på åker och äng, i skog och mark, mat som är så skonsamt behandlad som möjligt, som är utan tillsatser och som kommer från produkter som inte konstgödslats eller besprutats med gifter."
Utgiven: 1980 av ICA förlaget. ISBN 91-534-0572-2

Vegansk receptbok – Kåre Engström & Anna-Lisa Stenudd:  De gröna alternativen
Inspiration, Recept, Fakta. "De gröna alternativen - boken för alla: ..som vill njuta av god och läcker grön mat, ..ha fakta och kunskaper om mat och hölsa, ..minska vikten och kunna behålla den. som undrar ..vad man ska äta istället för biff och kyckling, ..om grön kost håller i längden. som tröttnat ..på alla hopplöst ohållbara bantningskurer."
Utgiven: 2001 av Hälsokostrådets förlag. ISBN 91-86170-88-0

Veg/Vegansk receptbok – Inga-Britta Sundqvist:  MATGLÄDJE & HÄLSA
Vegetariska recept. "Författaren skriver personligt om sin väg till hälsa. Hon menar att det inte finns någon kost som är perfekt för alla, utan var och en mäste själv finna ut vad som är det rätta för honom eller henne. I boken beskriver författaren hur man kan lära känna sin kropp och hur man hittar en kost och ett levnadssätt som passar en själv. Receptdelen består av läckra och näringsriktiga rätter som är lätta att tillaga. De flest recepten är utan mjölkprodukter."
Utgiven: 1992 av ICA förlaget. ISBN 91-534-1459-4

Faktabok –  Sigrid Sahlin: Torkning av bär, frukt, grönsaker, svamp och örter
"Att torka naturens matnyttigheter är enkelt. Man behöver inte några dyrbara anordningar för att på detta sätt konservera bär, frukt, grönsaker, svamp eller örter då det är gott om dem och då de är billiga att köpa. Torkade matvaror går snabbt att tillreda och är lätta att förvara och bära med sig..."
Utgiven: 1982 av LTs förlag, ISBN 91-36-01869-4

Faktabok –  Annelies Schöneck: Mjölksyrejäsning av grönsaker
"Många grönsaker går att förädla genom mjölksyrejäsning: kål, gurkor, bönor, rödbetor, morötter, lök, blomkål och fler därtill. Syrningen sker som en organisk mognadsprocess med hjälp av mikroorganismer, mjölksyrebakterier. Denna metod är en konservering som har en förädlande effekt och höjer näringsvärdet hos grönsakerna. Den ger oss fullvärdiga livsmedel med pikant smak. Mjölksyrade grönsaker reglerar mag- och tarmverksamheten och hör hemma i den dagliga kosten men också i en rätt diet för t.ex äldre människor och cancersjuka..."
Utgiven: 1981 av Syrans förlag, ISBN 91-970316-66

Faktabok –  Lilly Johansson/Alf Spångberg: Lev rätt, ät rätt, bli frisk
Med 140 läckra recept.
"Lev rätt, ät rätt, bli frisk är i första hand en receptbok för alla som är intresserade av hälsolivsföring, både sjuka människor som vill pröva en ny metod för att bli friska och alla övriga som vill må bättre i största allmänhet. Det är viktigt att kunna ge omväxling åt den vegetariska kosten. Flera matsedlar underlättar också övergången till hälsokost..."
Utgiven: 1978 av Bonniers, ISBN 91-0-042712-8

Punkt T T T
Vegansk receptbok – Jim & Gabriella Terneborg:  Terneborgs lyckliga kokbok
Här presenteras allt från förrätter till desserter med oemotståndliga färgbilder. Du får också tips och råd på vad du kan välja istället för ägg, gelatin och andra "vegan-vänliga-ingredienser" i bakverk. I vissa rätter används köttersättningsprodukter. Inbunden, 208 sidor.
Utgiven: Energica Förlag.

Punkt U U U Tillbaka upp >>

Punkt V V V     W W W
Receptbok –  Sofia von Porat: Vego för alla – lättlagad grön mat för ett sundare liv
"Boken vill inspirera fler till en grönare vardag – vare sig Du är vegetarian, vegan eller allätare. Här får Du över 70 lättlagade recept samt vägledning, tips och råd om allt Du behöver veta för att känna dig självsäker i vegoköket."
Utgiven: 2015 av Tukan förlag, ISBN 978-91-7617-454-8

Vegansk faktabok – Walsh, Stephen:  Plant based nutrition and health
Författare är läkare och vegan. Var tidigare ordförande i engelska veganföreningen, är konsult för Internationella vegetariska unionen. Boken sammanfattar aktuell fakta om näringslära som berör veganer.
Utgiven: 2003 av vegan Society.

Vegansk faktabok –  Vegan stories
En samling berättelser på 329 sidor. Veganer från hela världen berättar om hur de blev veganer och hur det är att leva som vegan..
Utgiven: 2002 av Vegan Society.

Faktabok –  Andrew Weil: Bli frisk av dig själv
En alternativ läkarbok. Upptäck och förbättra kroppens naturliga försvar.
"En man med utbredd cancer i lungorna skickades hem efter att ha fått beskedet att läkarna intekan göra något mer för honom. Ett halvår senare kommer han tillbaka till mottagningen , utan en enda tumör... En neurokirurg meddelar de chockade föräldrarna att deras son, som ligger i koma med svåra skallskador efter en motorcykelolycka, aldrig mer kommer att vakna. Sonen är idag helt återställd...
Vi kanske förundras över tillfrisknanden av det här slaget, tänker att de nog är enstaka, mirakulösa undantag från vedertagna regler. Men i själva verket är det inte en ovanlig företeelse, utan snarare bevis på att kroppen har ett naturiga system för självdiagnos och självreparartion - för spontanläkning..."
Utgiven: 1995 av Gedins, ISBN 91-7964-248-9
Mer info: Spontaneous healing (originaltitel)

Faktabok –  Andrew Weil: Dr Weils 8 veckors program för bättre hälsa
Utnyttja kroppens förmåga till självläkning.
"Känner du dig ofta trött och hängig, kanske småsjuk och orolig? Åtta veckor räcker för att du ska bli en ny människa! Dr Weils 8-veckorsprogram är beprövat och enkelt att följa. Utan att krångla till det visar han hur små förändringar av de vardagliga vanorna kan leda till dramatisk och långvarig förbättring av din hälsa..."
Utgiven: 1997 av Wahlström & Widestrand, ISBN 91-46-17337-4
Mer info: Eight weeks to optimum health (originaltitel)

Faktabok –  Andrew Weil: Ät rätt Ät gott Må bra
Mat Hälsa Välbefinnande.
"I sin nya bok koncentrerar sig läkaren Andrew Weil på kosten: vad vi äter, hur vi äter och vilken inverkan olika födoämnen har på vår hälsa. Går det att äta nyttigt för att undvika vällevnadssjukdomar och för tidigt åldrande utan att vara tvungenförsaka livet goda..."
Utgiven: 2000 av Gedins, ISBN 91-7964-248-9
Mer info: Spontaneous healing (originaltitel)

Faktabok –  Peter Wilhelmsson: Lev ung längre
Skapa ditt eget föryngringsprogram.
"Börjar du bli gråhårig? Har du svårt att hålla vikten? Har du värk i leder och muskler som du inte haft förrut? Börjar huden bli torr och rynkig och få bruna fläckar? Känns händer och fötter kalla? Har du sämre ork och kondition än tidigare?
Om du är över 40 år och svarat ja på flera av dessa frågor kan det vara tecken på ett tidigt åödrande. Men ta det lugnt, det går att bromsa utvecklingen! Hur man gör får du veta i den här boken, som presenterar de allra senaste rönen när det gäller att bevara en ungdomlig hälsa och förlänga livet..."
Utgiven: 2000 av Wahlström & Widestrand, ISBN 91-46-17779-5

Punkt X X X

Punkt Y Y Y Tillbaka upp >>

Punkt Z Z Z

Punkt Å Å Å     Ä Ä Ä     Ö Ö Ö Tillbaka upp >>

Tillbaka >>

Copyright © anette. All rights reserved Hör gärna av dig med kommentarer