Välkommen till Veganföreningen!![]() Glada nyheter & Program för våren 2025! Premiär för oss i Nya Digitala Vegetar! Veganföreningen är glada över att vi får vara med och sprida de gröna idéerna. På våra sidor vill vi tipsa och inspirera till ett grönare liv och sprida spännande växtbaserade recept. I detta första nummer finns recept, info och forskningsrapporter på sid 12-14. Ulla Troëngs recept hittar du på sid 14-15. Första numret av tidningen kan läsas av Alla intresserade. För att kunna läsa kommande nummer behöver du vara medlem. Medlemsavgift 2025: 100 kr. Bli medlem >> OBS! Viktigt att du uppger namn, e-post samt telefonnummer. Efter inbetald avgift skickas Vegetar till din e-postadress. Länk till tidningen: Vegetar, nr.1/2025 >> Veganföreningens Vårprogram 2025 Under våren planerar vi att ha följande program i Stockholmstrakten. Häng med - Bli medlem >> ![]() Träffa oss på HarmoniExpo, Solnahallen lörd-sönd 29-30 mars! HarmoniExpo, Sveriges största alternativmässa för kropp & själ >> Kom och träffa oss på mässan, vi finns i AB-hallen, längst till vänster på rad 8a. Vi har med oss infomaterial, gröna recept och olika smakprover. Passa på - Bli medlem: 100 kr för 2025. Middagsträff, Restaurang Chutney, Södermalm. Onsd. 9 april kl. 17.00. Kom och vegan-prata. Vi bokar plats, alla betalar för sig. Begränsat antal, anmäl dig till info@vegan.se Örtavandring i det gröna, Kärsön. Onsd. 7 maj, kl. 17.00. Vi känner, smakar och lär oss olika vilda örter. Vi ger tips om hur du kan använda olika örter. Kläder efter väder. Begränsat antal deltagare, anmäl dig till info@vegan.se Veganknyt i Tantolunden. Månd. 16 juni, kl. 17.00. Ta med dina favoriträtter/tilltugg - vi bjuder varandra! Välkommen till dig som är medlem, eller vill bli! Även Svenska Vegetariska Föreningens medlemmar är välkomna att delta! Vi reserverar oss för ev. förändringar. Vill du läsa om HarmoniExpo, eller på restaurang Chutney? Klicka på länken - Kalendarium >> LäsTips: Inför odlingssäsongen, läs "Odlingstid i trädgården" >> Inför pollensäsongen, läs "Pollentider" >> Vegopodden: Mattias Kristiansson träffar Ulla Troëng, 2017-07-07 >> Vego: Veganodling: Vi besöker Ullas fina trädgård, 2017-07-10 >> Läs om VEGANODLING: Veganodling-gröngödsling.pdf >> Ulla odlingstips: Odlingstid i trädgården | Höst i trädgården | Ta vara på höstskörden | Vinterträdgården Vem vill ta över en producerande skogsträdgård med runt 100 frukt- och nötträd, 150 bärbuskar och perenna grönsaker? Kontakta Eric via fb-länken ovan. Årets mässor 2025: HarmoniExpo, Sveriges största alternativmässa för kropp & själ Besök oss! Vi står i AB-hallen, längst till vänster på rad 8a. 29-30 mars. Nu börjar det Äntligen våras! I tider av förändring ser vi fram emot våren och efterlängtad grönska. Så Härligt att dagarna sakta men säkert blir Ljusare och Varmare. För att minska trötthet och pigga upp dig passa på att vara ute när det är som ljusast tag en promenad, återupptäck naturen, lek i solen eller bara helt enkelt - NJUT av sol och värme... Vårrecept hittar du här >> Värm dig med en rykande varm grönsaksgryta. Eller varför inte en mustig gazpachosoppa tillsammans med en god och grön sallad. Lägg Gärna i olika slags groddar, de kryllar av enzymer och vitaminer! Fyll på med färsk grön energi och näring färsk frukt och grönsaker, rotfrukter, groddar, skott, nötter, frön, vilda örter... Hemmaodla kan Du göra året runt då blir det Närodlat på Riktigt! Även under höst och vinter kan Du som inte har egen balkong eller trädgård få tillgång till levande grön energi och näring. grodda och brickodla i köket för en Riktigt levande föda. Grodda i "groddpåse" är ett lätt och smidigt sätt att få färskt grönt även på semestern. Att grodda är lätt, även för dig om Du är nybörjare. Grodda gröna linser, mungbönor, alfalfa. Eller odla solros-, bovete- eller ärtskott. Då får Du tillgång till färskt grönt och närande klorofyll även mitt i vintern. Har du tillgång till uteplats, balkong eller trädgård öppnar sig ännu fler möjligheter till att Veganodla - dvs. att slippa använda animalisk jord/kompost i odlingen. Läs på hur du återanvänder och komposterar dina grönsaksrester. Ett snabbare sätt är att kökskompostera med Bokashi. KlimatSmarta Tips året runt: Förutom att välja ekologiskt när du handlar, använd Alla delar av grönsakerna. Ger både mer näring och är bra för plånboken & miljön. Använd t.ex även stammen på broccolin (blir toppen i en smoothie). Använd Hela purjolöken (den mer smakrika delen Är den gröna delen, släng den inte!). Använd blasten från rödbeta, rättika (blir toppen i sallad, paj, smootie). Ekologisk potatis och rotfrukter kan skrubbas istället för att skalas. Ekologisk vattenmelon - skölj/skrubba skalet - juicas med skal, kärnor och allt till en läskande och svalkande sommardryck. Prova även att lägga en bit av skalet i en tillbringare med vatten för en svalkande dryck. Boosta din sallad, smoothie eller måltid lite Extra med det Vilda gröna och annat näringsrikt, t.ex grönkål, svartkål, nässla, kirs, groddar. Toppa din sallad med egenodlade ringblommor, gräslöksblommor, ramslöksblommor, gurkörtsblommor eller andra ätbara blommor. Läs på vilka blommor som är ätbara, strö dem över salladen eller blanda ner dem försiktigt precis innan servering. Tänk på att köpta blommor - om de inte är eko - är hårt besprutade och inte ska ätas! Såklart väljer Du helst Ekologiskt och Närodlat när Du handlar! Kalendarium Foton Vegomässor/event >> 17.04.01-02 Harmoniexpo/Solna hallen, Stockholm >> 16.09.03 Vegomässan/Nacka strand, Stockholm >> 16.04.23-16.04.24 Vegofesten/Hågaby, Uppsala >> 16.03.05 Vegoforum/ABF, Stockholm >> 15.12.12 Vegomässan/Solnahallen, Stockholm >> 14.11.13 Nordic Organic food fair/Malmö (fackmässa) >> Lyssna på Matens pris från P1, Sverigesradio.se Matens pris alla avsnitt bl.a om sockerindustrin, vattnet och nötterna, näringen och grönsakerna, dieten som skadar planeten... Varje förändring börjar med Ett steg... Är Du nybörjare, börja med En GRÖN dag. Prova En dag till, En dag till... Testa En hel GRÖN vecka. Eller välj att ha En grön dag i veckan. Hitta dina gröna favoriter - välj och vraka bland mängder av gröna recept: Recept & sånt >> Välj Ekologiskt när Du handlar - hälsa för Dig & Klimatet. 3 goda råd för vana och nybörjare: För bättre matsmältning: Tugga - Tugga - Tugga... Trassla inte till det, laga "enkla" rätter, känn de olika smakerna... Laga mat från grunden - och, välj ekologiskt nästa gång Du handlar... Köksodla kan Du göra hemma, då får Du tillgång till färskt levande och närodlat grönt hela året. Det är lätt att grodda t.ex gröna linser, mungbönor, alfalfa. Eller brickodla t.ex solros-, bovete- och ärtskott. Att grodda är lätt Nybörjare och vana groddare väljer t.ex gröna linser/mungbönor/alfalfa. Du behöver ingen avancerad utrustning, bara en glasburk, nätduk och en kraftig gummisnodd, samt tillgång till vatten. Du kan grodda även när du är på landet, på båten, eller är ute och reser. Groddburkar och groddpåsar finns att köpa i välsorterade hälsobutiker, eller på nätet. Läs hur Du groddar (Recept & sånt/produkter/4.groddar) Vill Du hellre brickodla Prova att odla solros- ärt- eller boveteskott. Boveteskott är goda, men ömtåliga. Ekologiska frön med skal kan finnas hos välsorterade hälsokostbutiker bl.a från Biofood. Ekologiska solrosfrön med skal går att få tag på, men inte lika lätt. Hittar Du inte några Med skal går det rätt bra att använda ekologiska frön utan skal, finns bl.a från Biofood och Saltå kvarn. OBS! Använda Inte solrosfrön med skal som är till för fåglar, de är inte lämpliga som "människoföda"! Njut av en Grön smoothie Mixa färska gröna blad, olika groddar, äpple och avocado. Tips: grönkål, spenat, broccoli (även stammen), mungbönsgroddar. Eller, använd helt enkelt vad Du gillar eller vad Du har i kylen! Mixa en grön och god smoothie, av det Du gillar, ur varje grupp: Färska gröna blad: Spenat/Sallad/Mangold/Grönkål/Svartkål... Grönsaker: En bit broccoli (även stammen), Avocado... Groddar: Gröna linsgroddar/Mungbönsgroddar/Alfalfa... Skott: Solrosskott/Ärtskott/Boveteskott... Frukt: Äpple/Banan/Päron... Vilda örter: Färsk nässla/Kirskål/Maskrosblad/Daggkåpa... Det är Bara Du och din fantasi som sätter gränser :-) Här hittar Du Recept & sånt för alla tillfällen, t.ex: Recept | Näringslära | Menyförslag | Produkter Hjälp oss att fylla vår receptsida, Maila in dina favoritrecept |
Ge bort ett medlemsskap till dig själv, eller till någon annan som present. Bli medlem Nu >> Stöd de veganska idéerna för att trycka broschyrer, hålla kurser och föredrag, informera om vegankost... Stödfonden >> | ||
Glad VEGANdag 1 nov: Fler tips >> Bjud dig själv och dina vänner på en middag eller något annat gott! Välj en köttfri måndag, och en tisdag, en onsdag, en torsdag... ... www.supportmfm.org | www.kottfrimandag.se |
![]() |
Stöd ViS arbete - Bli medlem Du oxå!!! |
Copyright © anette. All rights reserved. | Hör gärna av dig med kommentarer |