RÅkost, RAWfood och Levande Föda recept
  1. Frukost
  2. Sallader
  3. Dressing o. sås
  4. Huvudrätter
  5. Soppor
  6. Efterrätter
  7. Godis
  8. Juice o. dryck
    Läs mer om olika produkter, bl.a alger, groddar, torkad frukt och vilda växter...
    (Recept & sånt/produkter)

    Levande Föda- och Rawfood restauranger/caféerna blir bara fler och fler.
    I Stockholm finns Levande föda/Rawfood på bl.a
    Kaffemakarn, Hermans', Sally Voltaire & systrar/Åhléns, Bliss café, Matapoteket,
    Ecobaren/Centralbadet...

    Är Du intresserad av rawfood: www.rawfoodmiddagar.se

    Läs om Levande Föda/Rawfood kursgårdar och hälsohem >>

    Välj Ekologiskt när Du handlar - godare smak och bättre för miljön och hälsan.


1) Frukost
Recept kommer senare...

Tillbaka upp >>
2) Sallad
Avocado med lök o. tomatröra
Skivad avocado, finhackad lök (röd- eller silverlök) och finhackad tomat.

Droppa över citronsaft. Dekorera med dill.



Tomatsallad med avocado och basilika:
Skivade tomater, skivad avocado och färsk basilika.

Blanda allt.



Tomat o. löksallad
Skivad tomat, finskivad lök (röd- eller silverlök), bladpersilja, pinjenötter.

Skiva tomat o lök, dekorera med bladpersilja och pinjenötter.



Rucculasallad
Rucculasallad, gurka, majs, orange/röd paprika, svarta oliver.

Grovriv rucullasalladen. Skär övriga ingredienser i lagom bitar. Blanda alltsammans. Tillsätt olivolja/vinäger dressing.



Spenatsallad med nötter
Färsk spenat, tomat, gul paprika, valnötter.

Grovriv spenaten. Skär övriga ingredienser i lagom bitar. Blanda alltsammans. Tillsätt olivolja/vinäger dressing.



Blandad bladsallad
Romansallad, gurka, tomat, gul paprika, avocado, mjölksyrad gurka

Grovriv salladen. Skär övriga ingredienser i lagom bitar. Blanda alltsammans.



Ottsjökockens vit-gröna kålsallad
Vitkålshuvud, grönkål. Dressing: äppelcidervinäger, olja, örter.

Ta 1/4 vitkålshuvud och strimla fint. Finhacka 5 kvistar grönkål. "Banka" på kålen. Blanda ihop dressingen och häll över kålen.



Nässelsallad (recept: Lilly Johansson)
2 dl malda eller finhackade nässlor, 2 dl hackade blandade mjölksyrade grönsaker, 2 dl sönderplockade salladsblad.

Dressing: 1 tsk veg olja, ½ dl vatten, saften av en halv citron, ev lite veg buljong.

Blanda ihop salladen. Blanda ihop dressingen. Häll den över salladen.



Rosésallad
Roman sallad, röd paprika, gurka, färsk spenat, ruccula, alfalfagroddar, valnötter, oliver. Olja- och vinäger.

Blanda allt. Istället för vinäger, använd citron eller lime.



Vild sallad
Sallad eller salladskål, 10-20 maskrosblad, rödkläverblad, groblad, nässlor, målla.

Finhacka örterna och blanda med salladen.



Grönsallad
Riv rucculablad, mangold, romansallad, ärtskott. Blanda ner gurkskivor, tomater i mellanstora bitar, svarta/gröna oliver (finns opast) och valnötter. Förslag till dressing: olivolja/äppelcidervinäger eller citron.

Blanda allt.



Sallad - Bladsallad:
Romansallad, rucculasallad, frisésallad, gurka, tomat, majs, avocado, ev mjölksyrad gurka.

Skär i lagom bitar. Blanda alltsammans.Förslag dressing: olivolja/vinäger, eller citron.



Avocado med tomat- och lökhack:
Skivad avocado, finhackad lök (röd- eller silverlök), finhackad tomat.

Blanda allt. Droppa över citronsaft. Dekorera med dill.



Raw: Groddsallad
Linsgroddar (röda och/eller gröna)
Munggroddar, alfalfa groddar, surkål

Blanda alltsammans till en sallad.



Raw: Grönkålssallad
3 kvistar rå grönkål
3 mjölksyrade gurkor
2 dl mungbönsgroddar
1 tsk anis

Mal grönkålen. Finhacka gurkorna. Blanda alltsammans.



Tomatsallad
Tomater, lök, basilika. Dressing: Olivolja, vinäger/citron.

Skiva tomater. Finhacka lök (röd- eller silverlök) och färsk basilika.



Vildsallad
Groblad, salladsblad, maskrosblad, målla, finhackad gurka, ev. finhackad rädisa.
Dressing: Olivolja/vinäger.

Blanda allt. Riv eller skär i lagom storlek. Garnera med ringblommeblad eller maskrosblommor.



Blandsallad
Isbergs- eller grönsallad, gurka, sockerärtor, färsk spenat, tomater, valnötter.
Sojadressing (finns färdigblandad bl.a i hälsokosthandeln)

Blanda allt. Riv eller skär i lagom storlek.



Raw: Morotsallad (recept: enzymen/veganbladet nr. 2-3/2005)
3 medelstora morötter
1 salladshuvud
2 mjölksyrade gurkor
1 liten purjolök

Borsta och riv morötterna. Plocka sönder salladen. Finhacka purjolöken och gurkan.
Alltsammans blandas väl i en skål.



Raw: Kålrotssallad (recept: enzymen/veganbladet nr. 2-3/2005)
1 medelstor kålrot
1 bunt persilja
2 dl majskorn
1 gul lök
Valfri dressing

Riv kålroten, hacka löken och persiljan. Blanda alltsammans.



Rödbetssallad
5 dl finhackade rödbetor, 1 finhackad gul lök, 2 l finhackad mjölksyrad gurka.

Blanda grönsakerna. Häll över dressingen, blanda.



Raw: Grönkålssallad och dressing
½ lit grönkål
2 råa potatisar
2 mjölksyrade gurkor
1 bunt gräslök

Dressing:
2 msk citronsaft
1 pressad vitlöksklyfta
½ dl vatten

Finhacka allt. Blanda med dressingen.



Ta-vad-Du-har-i-skafferiet-sallad:
• Avokado, gurka, sallad, cashewnötter, rårivna rödbetor...

Låt inte några "recept" hindra dig, låt fantasin flöda - ta vad Du har hemma och blanda ihop en god sallad. Fräscha, råa grönsaker är bland det godaste som finns - att det sedan råkar vara både nyttigt och miljövänligt är väl bara ett plus. Väljer Du ekologiska/obesprutade är det Ännu bättre! Vill Du ha salladen "matigare" blanda ner avokado eller nötter...
Tillbaka upp >>
3) Dressing o. sås
Guacamole - avokadoröra
½ avokado, tomat, finhackad lök, ev 1 bit chili.

Mosa avokadon. Fintärna tomat. Krydda.



Solrosdressing
1 dl solrosfrön, 1 dl mjölksyrade grönsaker och spad.

Kör fröna till mjöl i mixer. Tillsätt grönsaker och spad. Mixa alltsammans.



Dressing i två varianter
Mixa: 3 msk olivolja, 1 msk citronsaft, örtsalt eller 1 pressad vitlöksklyfta.



Mandeldressing (2 pers):
2 dl sötmandel, 1 dl gurkspad eller vatten, 2 msk kapris.

Kör mandel, surkspad och kapris i en mixer eller matberedare.
Servera till Råkostfat eller sallad.



Pesto
1 kruka färsk basilika, 2 vitlöksklyftor, 2 msk pinjenötter, 2 krm salt, 1 dl olivolja.

Mixa allt utom oljan i mixer/matberedare.
Tillsätt oljan lite i taget. Servera till pasta eller som pålägg.



Nässelpulver & Nässelpasta (recept: Lilly Johansson)

Nässelpulver:
Mixa torkade nässlor till ett grönpulver. Förvara i glasburk. Använd till dressingar/soppor/frukost/smoothies.
1 msk/person. (Ska Inte kokas/värmas!)

Gör ett nyttigt pålägg - Nässelpasta:
1 mosad avocado + 1 msk nässelpulver, 1 dl vatten, 1 pressad vitlöksklyfta, 1 tsk veg olja. Smaksätt med veg. buljong.



Raw: Nötdressing (recept: enzymen/veganbladet nr. 2-3/2005)
1 dl cashewnötter (blötlagda), 1 dl solrosfrö (blötlagda).

Mixas med vatten eller Rejuvelac. Smaksättes enligt följande:
    a) dragon, tamari/sojasås, citron
    b) senap, tamari/sojasås, receptsenap
    c) tomat, vitlök, tamari/sojasås



Raw: Pastej på blandade frön
50 gr pumpafrön
50 gr sesamfrö
50 gr solrosfrön
2 selleristjälkar, ansade och skurna i tärningar
1/4 tsk kummin
1/4 tsk gurkmeja
4 tsk pressad citron

Garnering: 3-4 msk finhackad persilja

Mal fröna noga i en matberedare eller mandelkvarn. Tillsätt selleri, kryddor, citronsaft och krydda efter smak. Rör blandningen i en matberedare eller mixer till den håller ihop.
Forma till bollar och vänd dem i färsk persilja. Serveras med sallad, dill och gurkskivor.

Rätten är särskilt rik på C-vitamin, E-vitamin, magnesium och zink.



Raw Indisk Curryfavorit - Salladsdressing/dip
(fritt från recept: Levande Föda Kur & Kursgård/Veganbladet 1/2006)
3 dl solroskärnor
1 msk agavesirap (eller annan "sötning")
2-3 tsk curry (medium)
1 tsk gurkmeja
1 msk Tamari/örtsalt
3 cm purjolök
Vatten, för att det ska gå runt

Grodda solroskärnorna i 1 dygn i kylskåp. Mixa först solroskärnorna, agavesirap, alt en morot, curry, tamari och vattnet. När det blivit en jämn smet tillsätt purjolöken och mixa i några sekunder
Använd som dip med gurk- och morotsstavar eller som salladsdressing.



Guacamole - avokadoröra
½ avokado, tomat, vitlök (kan uteslutas), finhackad lök, ev 1 bit chili.

Mosa avokadon. Fintärna tomat och vitlök. Krydda.



Smarrig olivpasta
2 dl urkärnade svarta eller gröna oliver, 1 msk olivolja

Låt oliverna rinna av. Mixa oliverna med olivoljan.



Raw Solrosfrösås
(recept: Levande Föda Kur & Kursgård/Veganbladet 1/2006)
2 dl blötlagda solrosfrö, ev groddade
1,5 dl källvatten
Citronjuice
Sojasås
Vitlök

Mixa. Späd med vattnet till lagom konsistens.



Snabb-Dressing-1: Citron/olja - blanda ihop.
Snabb-Dressing-2: Citron/olja/Tamari - blanda ihop.

Tillbaka upp >>
4) Huvudrätter
Rawfoodfat
1 morot, ½ palsternacka, ½ kålrot, 2 syrade gurkor, ½ dl groddade gröna linser, 4 msk gurkspad, 2 msk finklippt persilja, 2 msk finhackad röd lök, 2 msk strimlad purjolök.

• Skölj, skala och riv rotfrukterna fint. Skiva gurkan. Blanda linserna med gurkspad och persilja. Lägg upp rotfrukter, gurka, linser, lök och purjolök på tallriken.

Dressing: Mandeldressing (se ovan).



Raw: Hasselnötsbollar (recept: enzymen/veganbladet 2005)
125 gr hasselnötter, 125 gr morötter (tvättade och rivna), 125 gr lök (skalad och hackad), 125 gr havregryn, 1 tsk salvia, 1 tsk timjan, 1 tsk fransk senap, 1 tsk solrosolja, 1 tsk solrosolja, ½ dl vatten.

Mal hasselnötterna. Tillsätt övriga ingredienser. Blanda väl. Tillsätt så mycket vatten att blandningen precis håller ihop. Den stelnar när den får stå. Formas till bollar som rullas i sesamfrö.

Rätten är rik på A-vitamin, E-vitamin, zink, magnesium, järn och folsyra.



Raw: Nöt-mandel paté, 6 pers
2 hg nötter
2 hg mandel
3-4 morötter
3 små charlottenlökar
Lite vatten
Krydda om ni vill

Blötlägg nötter och mandel över natten.
Kör allt i en matberedare till en tjock smet.
Lägg upp på ett fat och dekorera med grönkål eller persilja.



Raw: Röda rutan paté, 12 pers
1 kg morötter
5 dl sesamfrö
5 msk riven pepparrot

Blötlägg sesamfrö över natten.
Finriv rödbetorna och lägg ut på ett fat.
Mixa sesamfrön, pepparrot och lite vatten till en kräm. Stryk krämen ovanpå.



Raw: Tomat- och Hasselfärs (recept: enzymen/veganbladet 2005)
Tomater, purjolök, hasselnötter (blötlagda), tamari/sojasås, fibrer från juicade rotfrukter, dillkvist.

Gröp ur tomaterna och mixa innehållet med damma eller lite mindre mängd blötlagda hasselnötter plus en gnutta purjolök samt tamari/sojasås och en dillkvist.
Blanda med fibrer från juicade rotfrukter.



Raw: Valnötslimpa (recept: enzymen/veganbladet 2005)
1 ½ dl valnötter (tvättade och malda), 1 selleristjälk (finhackad), 1 morot (riven), ½ zucchini (finhackad), 1 liten purjolök (finhackad).
Blanda med: 1 tsk tamari/sojasås, 1 tsk mald salvia, 1 tsk citronjuice, ½ tsk basilika.

Forma alltsammans till en limpa.



Raw: Rödbetslimpa
4 dl malda solroskärnor
4 st rödbetor

Gör rödbetsjuice av rödbetorna i råsaftcentrifug. Blanda rödbetsfiber och rödbetsjuice och kör i mixer, speciellt de större rödbetsbitarna. Ta dock inte alla fiber. Blanda allt.

Tillsätt: 4 msk Tamari och ev 2 rivna morötter.
Kan fermenteras ett dygn om Du vill. Låt då stå framme i rumstemperatur med gladpack över.



Raw: Linsbullar (recept: Enzymen/veganbladet 4/2005)
2½ dl linsgroddar
2½ dl alfalfagroddar
2 kvistar persilja
1 morot
1 tsk dillfrö/vallmofrö
½ dl linfrö som males
2 msk vatten

Blanda allt utom linfrö och vatten. Kör i hackmaskin (mixer) eller "kvarn". Mal linfröna.
Tillsätt dessa + vattnet. Blanda väl och forma till bullar.



Raw: Nötdressing (recept: enzymen/veganbladet nr. 2-3/2005)
1 dl cashewnötter (blötlagda), 1 dl solrosfrö (blötlagda).

Mixas med vatten eller Rejuvelac. Smaksättes enligt följande:
    a) dragon, tamari/sojasås, citron
    b) senap, tamari/sojasås, receptsenap
    c) tomat, vitlök, tamari/sojasås



Raw: Tomat- och Hasselfärs (recept: enzymen/veganbladet 2005)
Tomater, purjolök, hasselnötter (blötlagda), tamari/sojasås, fibrer från juicade rotfrukter, dillkvist.

Gröp ur tomaterna och mixa innehållet med damma eller lite mindre mängd blötlagda hasselnötter plus en gnutta purjolök samt tamari/sojasås och en dillkvist.
Blanda med fibrer från juicade rotfrukter.



Raw: Hasselnötsbollar (recept: enzymen/veganbladet 2005)
125 gr hasselnötter, 125 gr morötter (tvättade och rivna), 125 gr lök (skalad och hackad), 125 gr havregryn, 1 tsk salvia, 1 tsk timjan, 1 tsk fransk senap, 1 tsk solrosolja, 1 tsk solrosolja, ½ dl vatten.

Mal hasselnötterna. Tillsätt övriga ingredienser. Blanda väl. Tillsätt så mycket vatten att blandningen precis håller ihop. Den stelnar när den får stå. Formas till bollar som rullas i sesamfrö.

Rätten är rik på A-vitamin, E-vitamin, zink, magnesium, järn och folsyra.



Raw: Nötfärs
4 dl riven morot
2 dl sötmandel
1 tsk salladskrydda
½ tsk Vitam (buljong)
1 dl finhackad lök
2 dl cashewnötter
2 tsk Kelpamare (örtsalt)
½ tsk Tamari (sojasås)

Mixa mandel och nötter. Blanda allt väl och smaksätt. Forma till en limpa.
Servera med råkost el. smörgåstårta.



Raw: Valnötslimpa (recept: enzymen/veganbladet 2005)
1 ½ dl valnötter (tvättade och malda), 1 selleristjälk (finhackad), 1 morot (riven), ½ zucchini (finhackad), 1 liten purjolök (finhackad).
Blanda med: 1 tsk tamari/sojasås, 1 tsk mald salvia, 1 tsk citronjuice, ½ tsk basilika.

Forma alltsammans till en limpa.

Tillbaka upp >>
5) Soppor
Snabb nyponsoppa
Nyponmjöl, banan, vatten eller juice.

Kör allt i mixer.

Tillbaka upp >>
6) Efterrätter
"Levande" Frukttårta
200 gr hasselnötter, 250 gr dadlar, 50 gr carobpulver

Nötterna blötläggs över natten. Lägg allt i matberedare, mal till en deg. Kavla ut degen o lägg i en pajbotten.

Fyllning: Välj din favoritfrukt, t.ex päron, banan, äpple, kiwi, jordgubbar.
Allt skivas, tärnas. Lägg det i pajformen.

Grädde: 150 gr nötter t.ex cashewnötter
Mixa till mjöl, tillsätt sedan vatten mycket försiktigt tills det blir en slät grädde. Sötning kan göras med t.ex lönnsirap och 1 tsk vaniljpulver. Häll grädden över fruktfyllningen.

Garnera:
Använd bananskivor, kiwi, jordgubbar, björnbär för att dekorera tårtan innan den serveras.



Bananglass med hallonsås
Banan, Hallon

Dela frysta bananer i mindre bitar. Mixa med till önskad konsistens.

Hallonsås:
Mixa hallon, färska eller tinade, till en sås. Servera på en gång.



Ambrosia
Apelsiner, Hasselnötter, kokosflingor

Strö hackade hasselnötter och kokosflingor över skivade apelsiner. Servera.



Fruktsallad
Blanda dina favoritfrukter, t.ex äpplen, päron, banan, apelsin, kiwi, ananas, cashewnötter.

Skiva/tärna i lagom bitar. Servera med kokosflingor och ev. lönnsirap/ananasjuice för att söta.



Gör din egen "glass"
Bananer (EKOlogiska, såklart!)

Mosa bananer, lägg in i frysen.
Ta fram, ät genast (konsistens som sorbet)



Bananglass med äppelsås:

Bananglass
3 st mogna djupfrysta bananer, 1 avocado, mandelmjölk.

Tina bananerna ca 10 min, mixa dem tillsammans med övriga ingredienserna till lagom konsistens.

Äppelsås
6 st söta äpplen, citron, kanel.

Mixa äpplena med vatten, tillsätt citron (för att slippa missfärgning av äpplena). Krydda med kanel.



Frukt- o. bärsallad
Mango, melon, ananas, hallon, blåbär, strödadlar, pecannötter, kokosflingor, citronmeliss.

Skär frukt och nötter i bitar. Blanda allt i en skål. Garnera med kokos och färsk citronmeliss.



Fruktsallad 1
Färsk eller konserverad ananas, banan, äpple, kiwi, granatäpple, cashewnötter.

Skär ingredienser i lagom bitar. Blanda alltsammans. Droppa över citronsaft.



Fruktsallad 2
Äpple, banan, kiwi, cahewnötter, dadelströ, kanel

Skär frukt i bitar, ev dela nötterna grovt.
Strö över dadlar och kanel. (Kan användas som frukost, servera i så fall med mandelmjölk.)



Fruktsallad med mandelgrädde
1 dl blåbär, 1 dl hallon, 1 banan i bitar, 1 päron i bitar.
½ dl mandel, 1 tsk lönnsirap/agavesirap, lite vatten.

Blanda banan och päron med bären.
Mixa mandel till mjöl. Häll på lönnsirap och lite vatten till gräddkonsistens. Häll mandelgrädden över fruktsalladen.



Raw: Frukttårta (recept: enzymen/veganbladet nr. 2-3/2005)
Botten: 250 gr dadlar, 250 gr hasselnötter.
Fyllning: 1 kg bananer, ½ kg urkärnade och finrivna päron.
"grädden" ovanpå: Blötlagda, mixade sötmandlar.

Mixa dadlar och hasselnötter. Tryck ut degen till en tjock botten på ett fat.
Skiva bananerna. Finriv päronen.
Mixa mandlarna tillsammans med vatten till lagom "gräddkonsistens"

Lägg fyllningen på dadel/nötbotten och bred "grädden" ovanpå fyllningen.



Karins Carobkräm (raw)
2 dl cashewnötter
2 dl solrosfrön

Mixa torrt till mjöl.

Tillsätt:
Vatten
2 bananer
1 tsk lönnsirap
lite citronjuice
1 dl russin
2 msk carobpulver
lite äkta vanilj

Mixa alltsammans till krämig konsistens.



Raw: Bananglass (recept: enzymen/veganbladet nr. 2-3/2005)
8-10 bananer.

Skala bananerna och frys 24 timmar. Låt tina något och kör i matberedaren.
Variation: Tillsätt ½ dl russin eller 3 msk carob.



Cashewgrädde

Mixa 1 dl cashewnötter till "mjöl", tillsätt ½ dl vatten.



Ananassorbet
Blötlägg över natten: 1.5 dl russin, 3 dl apelsinjuice

1 ananas
2 bananer

Kör allt i mixer. Frys in och rör om då och då.



Raw: Anitas fruktsallad med hallonsås (recept: Veganbladet nr. 4/2005)
2 st bananer
1 st mango
1 st päron
2 st kiwi
Blå druvor

Tärna och skiva efter önskemål.

hallonsås
1 st avocado
3 dl hallon
½ citron, saften därav
lönnsirap

Mixa alltsammans till sås.



Raw: Frukttårta (recept: enzymen/veganbladet 2005)

Botten: 250 gr dadlar, 250 gr hasselnötter.

Fyllning: 1 kg bananer, ½ kg urkärnade och finrivna päron.

"Grädden" ovanpå: Blötlagda, mixade sötmandlar.

Mixa dadlar och hasselnötter. Tryck ut degen till en tjock botten på ett fat.
Skiva bananerna. Finriv päronen.
Mixa mandlarna tillsammans med vatten till lagom "gräddkonsistens"

Lägg fyllningen på dadel/nötbotten och bred "grädden" ovanpå fyllningen.



Raw: Bananglass (recept: enzymen/veganbladet 2005)
8-10 bananer.

Skala bananerna och frys 24 timmar. Låt tina något och kör i matberedaren.
Variation: Tillsätt ½ dl russin eller 3 msk carob.



Raw: Cashew-äppelkräm (recept: enzymen/veganbladet 2005)
2 dl cashewnötter, 2 stora söta äpplen, ca 2 dl vatten.

Blötlägg nötterna. Mixa dem med vatten och tillsätt äpplena.
Servera med glass eller fruktsallad.

Torkade päron
Päron

Skär färska päron i tunna skivor. Torka på torkollor, torkmaskin, tråd el.dyl. Förvara i glasburk. Ät som godis eller blötlägges till soppa.

Tillbaka upp >>
7) godis
Drömbollar
4 dl kärnfria, finhackade dadlar, 2 mosade bananer, 2 dl hackade valnötter, 4 dl kokos.

Blanda allt med 3 dl kokos. Forma till bollar som rullas i resten av kokosflingorna.



Fikonbollar med nässlor
10 st fikon blötlagda i 30 min, 1 msk nässelpulver, 1 dl hackade nötter.

Mal fikonen i kvarn. Blanda ner nässelpulvret och nötterna. Forma bollar.



Nöt o fruktgodis
2 dl russin, 1 dl hasselnötter, 1/2 dl mandel, 1 dl grovhackad dadel, 1/2 dl cashewnöt.

Blanda allt.



Nötmix-1
Blanda dina favoritnötter t.ex cashewnötter, valnötter, mandlar, hasselnötter, valnötter, makadamianötter.



Nötmix-2
Blanda nötterna med t.ex torkade aroniabär, gojibär, mullbär (finns numera både vita och svarta). Alla bären fyllda med antioxidanter.



CashewSnöbollar (recept: Levande Föda Kur & Kursgård, Väddö 2006)
2 dl cashewnötter, 1½ dl russin, 1½ dl dadlar, 1 dl riven kokos.

Blötlägg nötterna i en skål; russin och dadlar i en annan skål i 8 tim. Mixa hälften av nötterna och dadlarna till tjock kräm (använd blötläggningsvattnet från frukterna).
Hacka resten av nötterna, blanda i krämen tillsammans med russinen. Forma till bollar och rulla i kokos. Kan frysas.



Nötblandning
Cashewnötter, hasselnötter, pecannötter, russin, gojibär, mullbär.

Blanda allt.



Nötmix med torkad frukt
Cashewnötter, Valnötter, mandlar, hasselnötter, pecannötter, pumpafrön, paranötter...
Strödadlar, fikon, mullbär - finns både vita och svarta.

Skär fikon i små bitar. Blanda dadlar, fikon och mullbär tillsammans med dina favoritnötter.



Goda blandningar:
Cashewnötter (rostade el. naturella)
Mandlar/russin
Solrosfrö/russin
Dadlar, fikon, aprikoser

Blanda dem varför sig eller tillsammans. Ta-vad-Du-har hemma.



Bär och Frukt ÄR godis
Blåbär, hallon, jordgubbar, smultron, lingon, tranbär, björnbär...
Äpplen, päron, bananer, apelsiner, ananas, melon, mango...
Frossa i bär och frukt!!!

Tillbaka upp >>
8) Juice o. dryck
Nässeldrink:
1 liter nässlor, vatten, valfria kryddor.

Kör nässlorna i mixer tillsammans med vattnet. Sila. Krydda efter smak. Drick genast. Härligt friskt och gott. Järnrikt!



Persiljedrink
1 bunt persilja
1 bit färsk ingefära
4-5 dl vatten

Mixa allt och sila bort stjälkdelar.



Grönkålsdrink
5 blad grönkål, 100 gr alfalfagroddar, ½ avokado

Mixa allt.



Raw: Kerstins rönnbärsdricka (recept: enzymen/veganbladet nr. 2-3/2005)
1 dl rönnbär
7½ dl vatten
1 dl (knappt) koncentrerad apelsinjuice

Repa och skölj rönnbären noga. Mixa dem med ca hälften av vattnet i 40 sek.
Sila och tillsätt äppeljuicen och resten av vattnet.
Denna härliga, besksöta dryck är mycket njutbar.



Spirulinadrink
2 dl färsk morotssaft
1 msk spirulina
1/2 pressad citron

Kör allt i mixer och servera genast.



Gröndrink med avokado
2 grönkålskvistar
1 bit alger
1 avokado
3-4 dl vatten
Basilikablad

Mixa allt.



Gröndrink med bär
1 msk grönpulver (finns flera på marknaden), 1 tsk nässla, 2 dl bär, 1 banan.

Mixa allt.



Raw: Gröndrink (fritt från recept: enzymen/veganbladet 2005)
Maskros, Nässla, Svart vinbärsblad (späda), ev tistel/daggkåpa.

Det bladgröna mixas med vatten.
Söta med päron, agavesirap, banan, jordgubbar eller färska hallon.



Örttomatjuice
12 tomater
2 selleristjälkar
Färsk basilika
Koriander
Gräslök

Mixa allt.



Om Du har en råsaftcentrifug, förslag till blandningar:
Mixa apelsin och ananas, servera med en citronskiva.
Mixa apelsin, morot och citron.
Mixa apelsin, rödbeta.

Tvätta en vattenmelon (giftfri förstås!) skär melonen i lagom bitar. Mixa Allt, även skal och kärnor. Juicen blir brun-rosa-rödröd, svalkande och läskande, jätte god!

Eller... Mixa dem var för sig...
Det är bara fantasin som sätter gränser. Ta-vad-Du-har hemma. Mixa!
Provsmaka och mixa igen!



Källvatten
Lägg i skivad gurka, apelsin eller citron. För mer smak, låt stå en stund.

Tillbaka upp >>

Tillbaka >>

Copyright © anette. All rights reserved Hör gärna av dig med kommentarer