Blogg från Veganfestivalen, danmark 2006

Augusti:
Dag 3:  1 aug
Dag 4:  2 aug
Dag 5:  3 aug
Dag 6:  4 aug
Dag 7:  5 aug

Kommentarer fr deltagare...

Juli/dag 1–2:  30–31 juliDag 3: tisdag 1 augusti
Vi vaknade vid 6-tiden av att det regnade. Det upphörde dock efter en stund. Vi startade dagen med yogapass. Idag fick vi jobba mycket med skuldrorna. Skönt när man sitter mycket och lyssnar på föredrag. Det var extra underbar frukost idag med hemlagad sojayogurt, med jordnötssmak, mängder med frukter, nötter, frön. Dessutom nybakat bröd, mysli, gröt och nötpålägg.

Dagens första föredrag hølls av Linda Gentille. Namnet på föredraget var "Helping the animals around the world as an Animal Guardian Angel". Linda är professionell musiker från USA och uppträder världen över. Hon har spelat in ett flertal skivor. Kina är det landet som hon uppträtt mest i de senaste 10 åren. Hon har lärt sig kinesiska som hon talar flytande. Varje föreställning i Kina inleder hon med att tala om djurens situation och rättigheter. Hennes arrangører vet vid det här laget att hon endast äter vegankost och många av dem äter numera samma mat tillsammans med henne. Hon har tagit sig an flera barnhem i Kina, dit hon donerar pengar och där hon även uppträder. Vi fick se en film från hennes framträdanden på olika platser i Kina. Linda vill komma till Sverige och uppträda till förmån för Veganföreningen. Det är något vi ska arbeta vidare på och anordna till nästa år.

Under lunchen pratade vi med de olika danska deltagarna. De berättar att det inte finns många veganer i Danmark. Flera av dem har trots att de varit veganer i flera år inte träffat andra veganer. George Rodger, engelska veganföreningens ordförande kommer egentligen från Skottland (det är viktigt för honom att betona det). Han åker flera gånger i veckan till föreningens kontor i Hastings. Han är även mycket aktiv i olka arrangemang som Vegan Society ordna, Han har åkt med bil hela vägen hit eftersom han transporterat böcker, tröjor och annat material som säljs under veckan. Patricia Tricker arbetar på ideell basis för Vegan Society. Hon är till professionen översättare (engelska, tyska, franska, italienska) och undervisar även i dessa ämnen men hon lägger ner mycket tid på föreningsarbete.

George och Patricia betonar betydelsen av att vi samarbetar mer. De vill gärna ha mer kontakt med oss för att tillsammans bl.a driva olika projekt. Lunchen består idag av sojabitgryta, brysselkålgratäng (i Danmark heter det rosenkål), kikärtsröra i filodeg, rödbetspaté, olika sallader och kokta baljväxter (kikärtor, kidneybönor och linser). Varje måltid får vi nybakat bröd.

Vi ger oss av till Råbjerg Mile, en av de största dyner i Danmark som hela tiden flyttar sig ca 10-15 meter per år. Den högsta dynen är 41 meter. Området ser ut som en öken. I den riktning som dynerna flyttar sig täcks skogen av sand. De hus som legat i vägen för sanden täcks likaså. För att komma till dynerna vandrar vi genom ett skogsområde på smala stigar i lite drygt 3 kilometer. Med oss har vi en av lärarna på skolan som föreläser under hela vandringen om området, växtligheten och dynerna. Det är ganska tungt att klättra uppför sanddynerna. Himlen är blåsvart och det regnar lite på oss, men ovädret blåser snart bort.
Tony Bishop-Weston, flerfalt belönad vegankock från England är med och vandrar med hela sin familj. Han har 3 barn; 2 tonåringar och en bebis. Det är så roligt att se den familjen, för alla är så glada och omtänksamma mot varandra. Tonårssyskonen skojar och leker med sin lille bror hela tiden. Ofta bär de honom också i sele på magen. Tony och hans fru Yvonne har tidigare varit i Sverige och blev väldigt förtjusta i landet. Det har inneburit att de tagit emot flera praktikanter från just Sverige i sin restaurang. Tony är hjälp och rådgivare för köket här. Tony har skrivit flera veganreceptböcker som kan köpas på nätet.

Personalen är fantastiska på att skapa goda och spännande rätter. De tar verkligen hand om oss. När vi kommer tillbaka från vår vandring väntar te och fruktmuffins. Här serveras kaffe, svart te och danskt örtte. Det är väldigt många som dricker kaffe. Till kaffet serveras rismjölk.
Jag hinner prata lite med Annika från Göteborg som varit medlem och vegan i drygt ett år.
Eric Karlsson är välbekant för många i vår förening som naprapat/självläkningslärare. Han äter levande föda sedan många år tillbaka och tycker om att vandra långt. När han kommer tillbaka med båten till Göteborg ska han vandra hem till Tostaboda - mer än 20 mil.

Plötsligt är det matdags igen - denna gång gratäng och mängder av sallader. Vi får sedan skynda oss till gymnastiksalen för det ska bli folkdans och cirkeldans. De flesta är med och dansar. Det är en mycket vänlig, familjär stämning. Det känns som om vi känt varandra i evigheter. Vi känner oss ganska trygga med varandra och kan skoja och leka ihop. Roligt.
Tro det eller ej men när vi gör en paus vid 23-tiden väntar nybakade brödbullar och te i matsalen. Det ger oss en anledning att sitta kvar och prata med varandra långt in i natten.

Ulla Troëng
Tillbaka upp >>

Dag 4: onsdag 2 augusti
Margret Gunn-King, vår yogalärare är verkligen fantastisk. Trots att hon är pensionerad sedan många år, är hon vigare än de flesta. Hon är smärt och har ett ansiktsuttryck som utstrålar energi och ungdomlighet. Hon håller i yogaklasser i sin hemstad. Idag övar vi bl.a axelstående.

Efter frukost ska vi packa lunchlådor att ha med på dagens utflykt. Det är helt fantastiskt att se allt som dukas upp åt oss. Det finns sallader av olika slag, skålar med salladsblad, gurka, paprika, tomater, falafel, biffar, patéer mm mm. Det är som om vi skulle ha proviant för flera veckor. Dessutom bröd, frukter, frukt/nötgodis.
Bussen tog oss till Skagen, först till det gamla Skagen, där vi guidades runt, sedan utefter stränderna på stadens båda sidor. Vi tittade på "Den igensandade kyrkan" och det slott som danska kungaparet tidigare hade som sommarbostad. På Skagens konstmuseum tittade vi på verk av Ancher och Kröyer. Där fanns även en utställning som heter "Konstnärspar" med verk av Carl och Karin Larsson, Sigrid Hjertén och Isaac Grünewald.
Vi fortsatte ut till Grenen och vandrade barfota ut efter stranden till den spets av Skagen där två hav möts. På Sjömanshemmet inne i hamnen kunde vi äta vår matsäck. Sedan gick vi och tittade på utställningen "Jorden sedd från ovan". Den har tidigare visats i Sverige men man kan inte nog se sig mätt på de fantastiska fotografierna.
Vi fick sedan tid att gå runt själva en timme innan avfärd. Jag hann titta in i 2 hälsokostbutiker. Ingen av dem hade några livsmedel eller grönsaker. Det var mest kosmetika, tillskott, godis. I matbutiken Brugsen kunde jag handla Castus fruktbröd (bestående av torkad frukt och nötter). De säljs i förpackningar som ser ut som korvar - man skär sedan tunna skivor. De säljs även i mindre förpackningar. I Sverige finns de bara numera i Nettobutikerna.

Tillbaka till Festivallokalerna fortsätter vi med workshop med författaren Stephen Walsh. Han talar mest om B12 och omega-3 fettsyror. Jag kommer att skriva en artikel i nästa nummer av Vegan-tidningen om hans föreläsning. Samtidigt pågår en workshop av Alex Bourke "How to get your message out". Han visar på hur man bedriver kampanjer, framställer böcker och broschyrer samt möter media.

Efter middagen - sallader av olika slag samt pasta - får vi ett föredrag om WSPA = World Society for the Protection of Animals. Det handlar om alla deras kampanjer och projekt. Vid tsunamin i Indonesien, Thailand och Sri Lanka hade de många projekt för att hjälpa även djuren. De har projekt för rehabilitering av björnar i Rumänien som hållits i fångenskap för att vara sk. dansbjörnar och de har nu byggt ett djursjukhus i Jordanien. De bedriver även kampanjer mot valfångst, djurtransporter samt en mängd undervisningsprojekt i Afrika och Asien bland barn och ungdomar.

Sent på kvällen håller vi möte i Vegans International för att diskutera kommande veganfestivaler. I september hålls Internationell Vegetarisk konferens i Goa, Indien. Många veganer åker dit, all mat är vegansk. Indiska veganföreningen har erbjudit sig att hålla en Veganfestival i Goa nästa år men vi föreslår istället att vi slår ihop en veganfestival med den EVU (Europeiska Vegetariska Unionen) kongress som ska hållas i Wien i slutet av april 2007.
2008 kommer EVU att ordna kongress i Dresden. Kanske vi i Sverige kan anordna 2009? Deltagarna från Italien berättar att det finns en italiensk veganförening som har adress www.viverevegan.org. Dessutom finns en vegangrupp i Turin som anordnar lokal veganfestival varje år med tusentals besökare.

Monica Engström och jag gör en lång intervju av kocken Tony Bishop-Weston. Artikel och bilder kommer i nästa Vegantidning. Då kommer även receptet på kvällen smaskiga chokladkaka som han tillagat...

Ulla Troëng
Tillbaka upp >>

Dag 5: torsdag 3 augusti
Dagens yogapass handlar mycket om bensträckningar, att arbeta med höfter och bröstrygg. Den typ av yoga Margret Gunn-King undervisar heter Iyengar yoga. Undrar om den lärs ut i Stockholm? Själv går jag hemma på poweryoga och ashtanga yoga som är mer fysiskt krävande. Denna yogaform känns mycket bra.

Efter frukost på hemlagad sojayogurt, hasselnötsskivor, solrosfrö, pumpakärnor och färsk frukt, är det dags för nya föredrag. Denna gång Andrew Knight, veterinär från Australien. Hans föredrag heter "I extreme vegansports". Han vill visa hur vältränade och starka veganer är, dessutom vill han att vegansim ska vara kul och skämtsam. Han presenterar sporter som långlöpning och cykling tvärs genom länder. En australiensk sport heter vegan rogaining och är en sorts orientering. Man ska springa så långt man kan under 24 timmar och hitta maximalt med kontroller. Bergsbestigning, hopp från klippor, grottutforskning och nakenjoggning presenteras. Nakenjoggningen började i Pamplona 2004. En grupp veganer ville protestera mot tjurfäktningen och joggade nakna i de kvarter där tjurarna tvingas springa. De var då 40 stycken. Året därpå var de 400. Då hade de fått bättre organisation på det hela med tält för övernattning, vegankockar som utspisade joggarna, bokbord mm. I år, 2006, var man 1000 deltagare.

I år, här på festvalen inleddes en ny sportgren, Dynhoppning. Tävlingen gick till så att deltagarna fick klättra upp på högstadynen, 41 meter och sedan hoppande, rullande ta sig ner. Hela festivalgruppen deltog i omröstningen. Steffano Mazzarano, från Italien blev vinnare. Andrew Knight fortsatte sedan med föreläsning om sitt arbete som vegansk veterinär och hur man ser till att befrias från att utföra djurförsök i undervisningar och universitetutbildningar.

Jag passade på att handla med mig fler förpackningar med Veg 1, det kosttillskott som Stephen Walsh tagit fram i samarbete med Vegan Society (anm: vitaminerna säljs via Veganföreningens hemsida). Jag har även köpt med mig böcker och rockmärken med vegan- symbolen samt en planch över alla veganska livsmedel och näringsämnen man behöver. Jag åkte hit med resväskan packad med Vegantidningar. Den var så tung att jag hade svårt att förflytta den. Nu är väskan tung igen med annat material, alltsammans till vår "webshop".

Vi har fått flera deltagare på festivalen som vill bli medlemmar, även från Danmark. Jag har hunnit prata med Martin Lake från Kingston - upon Thames. De har där en vegangrupp som ses en gång i månaden på olika restauranger och äter en veganmåltid tillsammans.
Läkaren Jules Oaklander kommer från USA och representerar här Earth Save, en vegansk organisation samt amerikanska läkare för vegansk/vegetarisk kost. Nu på eftermiddagen fortsätter workshop med Ilene Stenson om Levande föda och Alex Bourke - om att göra en veganbok. Ikväll blir det konsert med Lina Gentille.

Ulla Troëng


Maten har en central plats här frukost, lunch och middag är fantastiskt goda. I eftermiddags demonstrerade Ilene Stenson från Sverige har man snabbt ¨gör en hälsosam frukost bestående av banan, diverse bär och avokadosås. Hon gjorde också en "födelsedagstårta" med bland annat bananer, jordgubbar, avokadogrädde och bär och i stället för marsipanros pryddes tårtan av en äkta ros, (som ju också går att äta).
Ilene anser att alla skulle må bättre om de drack en energirik drink med vilda växter, som innehåller mycket klorofyll. Hon mixade en drink bestående av bland annat rölleka, maskros, målla och annat ätbart som hon plockat här utanfor. Hon blandade också i lönnsirap och lite äpplejuice. Den gröna drinken smakade jättebra. Hon visade också att alla bör ha en clysmatic hemma och hur det går till att rensa ut tarmarna.

I förrgår visade också Kathy Silk hur man gör goda efterrätter bland annat en vegansk cheesecake. Kathy Silk har haft många matdemonstrationer i TV England och har skrivit en kokbok. Kathy visade också ur man enkelt gör en "levande födakaka" som består av mixade dadlar och fikon och sedan färsk frukt som dekoration.

Eric Karlsson har i dag talat om "Självläkningslära", dvs. hur kroppen kan läka sig själv. Han fick sin utbildning i Australien 1992 och har sedan dess. Självläkningslara ar grundat på uppfattningen att kropp och själ urätthåller hälsa eller läker när förhållandena är de rätta.

På kvällen hade Linda Gentile en uppskattad pianokonsert, efteråt bjöds det på en god chokladkaka, som Tony Bishop-Weston hade gjort med anledning av att Elsie Helland från Danmark fyllde 82 år. (Ulla har fått receptet).
Efter det att vi ätit samlades vi framför en öppen brasa, där vi sjöng och de som kunde, ackompanjerade på gitarr. Vi höll på till klockan var över 1.00...

Forts följer senare idag. Svårt att få tid till att skriva...

Monica Engström
Tillbaka upp >>

Dag 6: fredag 4 augusti>
Frukosten var fantastiskt god och den hemmagjorda yoghurten tog snabbt slut som vanligt. Martin från Skottland gav ju Ulla receptet och det ska verkligen bli roligt att få ta del av det.
Margaret hade innan frukosten haft yogalektion som på morgonen med allt mer avancerade övningar, som att stå på huvudet. Hon lärde också ut hur man tar hjälp av väggar och stolar hemma, för att få maximal stretch av olika yogaövningar.

Klockan 10.00 höll författaren och forskaren Stephen Walsh sitt andra anförande om vegansk näringslära. Han presenterade då nyligen gjorda studier som tyvärr och helt oväntat visar att veganer inte lever längre och friskare än köttätare och till och med kortare än laktovegetarianer. Stephen har därför börjat undersöka en tänkbar orsak till detta och funnit att veganer ofta har mycket höga värden av aminosyran homocystein i blodet och detta kan vara en orsak till att också även veganer drabbas av stroke och hjärtinfarkt. Då EVU (Europeiska Vegetariska Unionen) höll sitt möte i Italien 1997 undersöktes där många deltagares homocystein värden. Dessa värden jämfördes med bland annat köttätares, och laktovegetarianers och har visat sig vara betydligt högre än de andra gruppernas värden. Detta trots att de flesta av de undersökta deltagarna har en sund livsstil och nyttig kost. En trolig förklaring till detta är att homocystein samverkar med B12 och många råkostätare/veganer inte tar B-12 tillskott. Homocysteinvärdet kan också öka med åldern. Veganer bör ta B-12 tillskott anser Stephen. Stephen hävdade i övrigt bland annat att torra nötter näringsmässigt är i stort sett lika bra som vanliga nötter. Vikten av omega 3 fettsyror och annat nyttigt tog han upp. Intresset var mycket stort för Stephen Walsh forskningsrön. Mer mer information om detta kommer ges i Vegan-tidningen senare i höst.

Dagens lunch var full med nya delikatesser och många överåt. Solen tittade äntligen fram efter flera gråa och regniga dagar. Efter lunchen följde jag och några andra deltagare med Ilene Stenson, som upptäckt en grön oas precis utanför högskolan. Vi gav oss i väg och upptäckte massor av ätbart i naturens skafferi utanför högskolan; tistel, groblad, maskrosblad, m.fl så kallade "ogräs", som kan ge oss människor massor av energi och som vi enligt Ilene bör mixa i drinkar varje dag. Vi som promenerade fick tyvärr massor av bromsbett. Jag och ett par till hade shorts och fick så där tjugo bromsbett var. För mig och några skandinaver gjorde det väldigt ont när de stack men vi fick inga problem med stora kliande sår och bölder. Det verkade som vi från norden var immuna för problem efteråt medan dem som inte var vana vid bromsar fick stora märken. Ilene hade med sig arnika och baddade på ett stort bett som en engelsman fått och efter några timmar, försvann smärtan och klådan. Några som var med på promenaden hade badkläder med sig och slängde sig i havet. Jag hade glömt mina och gick tillbaka för att lyssna på slutet av Eric Karlssons föredrag om kroppens förmåga att självläka vid olika sjukdomstillstånd.
Efter te och kakpaus höll Brian, från England ett föredrag om hypnos, som handlar medvetna och omedvetna saker som påverkar vår personlighet. Vissa personer är mer mottagliga för hypnos medan personer som vill kontrollera saker de gör och omgivningen har svårt att ta till sig hypnosterapi. Efter detta föredrag ledde Margaret en skrattmeditation, där deltagarna skrattade och slappnade av om vart annat. Förvånade förbipasserande stirrade på de skrattande och undrade vad som som pågick.

Inför avskedsmiddagen klädde många upp sig till fest. En som vanligt färsprakande och mycket god buffé hade dukats upp till middagen. Stämningen på middagen var hög.
Flera personer som hade bidragit till den lyckade festivalen tackades bland annat Kirsten från Danmark, personalen i köket, kocken Tony Bishop-Weston från England som hade visat kökspersonalen, som inte hade erfarenhet tidigare av hur god och näringsrik veganmat tillagas. Efter middagen och enligt gammal tradition på veganfestivaler planterades två fruktträd i trädgården utanför. Jag fick representera Sverige och var vid första trädplanteringen enda kvinnan, Jules från USA, George Rodger från Scottland och Brian Gunn från England satte spaden i jorden och planterade det första trädet. Efter trädplanteringen sjöng vi och hade ringdans. Vi tog också gruppfoton.
Som avslutning på den lyckade festivalen hade vi spontana uppträdande, Barbara från England hade skrivit några vegantexter, Jasmine de Boo från Holland spelade gitarr och sjöng, George som till kvällens ära hade klätt upp sig i skotsk kilt, sjöng. Andrea från Danmark sjöng också några egenhändigt komponerade vegansånger. Linda spelade några låtar på piano och deltog på trummor också i en orkester som under en halvtimme övade in en låt som spelade upp och var mycket uppskattad. Ilene Stenson avslutade underhållningen med en "mördartango", (Lill Lindfors). Efter det var det dags att dricka te med de andra och därefter gå och packa inför hemresan.

Monica Engström
Tillbaka upp >>

Dag 7: lördag 5 augusti
På morgonen var vår stora frukostbuffé uppdukad och ett stort bord med jättegod mat för matsäckar inför hemfärden. Nu förberedde sig högskolan för en ny kurs och ett par deltagare hade redan kommit. Invid bordet av vår vackra buffé fanns en mjölkyoghurt, en ost och ett margarin på ett bord. En skylt fanns bredvid där det stod. "Ej veganmat". Det såg väldigt komiskt ut och oaptitligt tyckte ju alla vi som fick äta den läckra veganbuffén.

Klockan 8.30 på morgonen kom bussen för att ta oss till färja och tåg. Vi skildes och tog farväl. Många hoppades att få möjlighet att resa till Sverige och hoppas därför att vi här ska ordna en veganfestival någon gång!

Monica Engström

Tillbaka upp >>

Kommentarer från deltagare...
• Hi everyone
Thank you so much for the most fantastic week. It has been one of the best things ever happening for me. I regret that it has taken me so long to realize that such gatherings exist, as I discovered how wonderful it is to be with likeminded people - well, at least I know now, and I hope we'll all meet again...
Jan Sommer/Danmark

• Hi Everyone!
Just to say it was great meeting you all and spending time with you at the Vegan Festival in Denmark. We had a wonderful time and it was great being with such kind, warm, like-minded people. A very special thank you to Kirsten for all her hard work and making it all possible. We hope to see you at other festivals in the future.
If anyone is in London on 10th September, we have a one day vegan festival at Kensington Town Hall from 10.00 till 22.00. Details at www.londonveganfestival.org.uk/
Best wishes to you all and keep eating those carrots!!
Love Julie and Brian   www.veganlondon.co.uk

• Girls and boys,
Thank you all for making my holidays the best ever so far! I consider you as my family, if you allow me. Of the sample of about 50 vegans I feel confident enough to say that vegans are the most kind, caring, lovable, huggable, pretty, witty, fit, funny, thoughtful, sympathetic, surprising, courageous, multitalented, attractive, massagable, radiant, (com)passionate, crazy, sensible, sensitive and gentle people I've ever met, some loud, some more quiet.
And don't forget photogenic! I'm writing an article to our Vegaia magazine. If some of you could e me a photo or two it would help a lot. I could use a photo of the speakers, specially Ilena and Alex at the moment. Also a general picture of the festival would be very appreciated. But the photos would be needed in a few days because Vegaia is rushing me a bit. I need to see you again, soon.
Hugs, Merja, finlandese

• hello dear vegan friends
I would like to tell everybody that for me it was also a great week, I had forgotten how nice and inspiring it is to be with like minded fellow vegans since the last festival took place in san diego, california, in 1995. I hope the next one will be organized very shortly, not in 10 years time. As for vegan extreme sports, at the moment there is no dune tumbling here in italy but Stephane has managed to get extremely good at a new sport, which is basically getting bottles of wine out of my cellar and up to the 5th floor. My wine reserves are going to be seriously damaged before he leaves for the next leg of his cycling trip...
love to all, stefano

• It was a real honour to be there with you all for the 10th Int Vegan Festival. Thank you for making our family feel so welcome. Our lapsed vegetarian Josh seems re-inspired (mainly by Andrew, Stephane & Stefano ) and plans to hone his dune tumbling skills back home in Achiltibuie, Wester Ross.
Love, Tony, Yvonne, Josh, Catriona & Johannes

• Hello Jane
Thank you for your note and you saved me the trouble of typing in all those e-mail addresses! I just also want to express my thanks to everyone. The week in Denmark was one of the most wonderful experiences of my life! Thank you to everyone for being such an inspiration!
Linda Gentille    linda@pianoprincess.com

• Hi Everyone,
Hope you all had safe and pleasant trips home. I really didn't want to leave, it was fantastic. Thank you all for making it such a wonderful occasion - I never knew there were so many like minded spirits out there. Shall definitely have to venture forth to another event in the near future. I have sent my films off to be developed (yes, I'm still using film!!!!) and will try to master the technology to get them to Alex for the Vegan Photo site once they are returned. Hope to see you all again, take care of yourselves.
Love, Jane
xxxx

Tillbaka upp >>
Tillbaka >>

Copyright © anette. All rights reserved Hör gärna av dig med kommentarer