Ullas skördeBlogg, hösten 2006

dag 41–50
41)    7 okt – beskärning, förvaring, fallfrukt, solrosfrön
42)    8 okt – fläderbär, rönnbär, björnbär, bönor, rödbetor, trattkantareller, äppelmos
43)    9 okt – päron, persilja, jordärtskockor
44)  14 okt – hirslåda
45)  15 okt – svampskogen, växthuset
46)  16 okt – långpromenad, trattkantareller, blommor, ringblommor, fläderbär
47)  21 okt – slånbär, packa i påsar
48)  22 okt – äpple, äppelbokstips, slånbärsdricka, slånbärssaft
49)   5 nov – grönkål, pumpasoppa, pumpajuice



Dag   1–10:  1-22 aug
Dag 11–20:  24 aug–3 sep
Dag 21–30:  4 sep–13 sep
Dag 31–40:  14 sep–30 sep


41: lördag 7 okt
Jag har passat på att beskära mina plommonträd, det är något man ska göra på hösten. Om man gör det på våren, riskerar man att träden drabbas av sjukdomar.
Jag har även plockat de sista plommonen. Jag har fortfarande mycket äpplen på träden som ska plockas ner. Jag plockar i papplådor. Jag lägger inte papper runt varje äpple utan de läggs direkt ner i lådorna. Jag har varierat mig andra år med hur äpplena har förvarats, t.ex har jag lindat äpplen i tidningspapper. Jag har även lagt äpplen i ett lager,sedan en tidning över, därpå ett nytt lager äpplen osv. Jag läste ett år att man skulle lägga ormbunkar i äppellådan så det provade jag. Förrförra året prövade vi att lägga äpplen i 3-5 liters plastpåsar och sedan suga ut luften ur påsarna och slå knut på den. Det fungerade väldigt bra. Alla metoderna ledde till lång hållbarhet, kanske var plastpåsemetoden bäst. Detta år använder jag ingen särskild metod.

Jag är väldigt noga med att inga äpplen ligger på marken under träden. Rådjur och älgar lockas annars dit. Dessutom sprids eventuella sjukdomar lättare i fruktträden om frukten ligger och ruttnar på marken. Friska men fallskadade äpplen hamnar i komposten. Ruttnande äpplen i soptunnan.

Jag skär ner de största solrosorna och lägger upp i plommonträdet så att fåglarna ska kunna äta av fröna. Physalisplantorna är 2 meter höga och ger varje dag härliga frukter som jag äter till frukost.

Ulla Troëng

Tillbaka upp >>

42: söndag 8 okt
Jag plockar mer fläderbär som jag lägger på tork på torkollor. En del fryser jag in och en del mixar jag tillsammans med vatten till dricka. Vi dricker en liten slurk varje morgon eftersom många på jobbet är förkylda just nu.
Rönnbären som jag torkade tidigare är torra. De lägger jag i glasburk. De kan ätas i myslin eller man kan ta 2-3 bär varje morgon att tugga på. Vitamin och mineralrika liksom fläderbären. Varje dag plockar jag nya björnbär som ingår i frukosten.

Jag plockar en stor bunke bönor och många squash, både stora och små. De små är goda i sallad. De stora passar till grytor och gratänger. Rödbetor, goda att riva till råkostsalladen eller bara koka och äta med ett stänk olivolja och örtsalt.
Jag hinner med en tur till svampskogen, det blir en kasse trattkantareller som sedan ska rensas och läggas på tork. De större svamparna river jag i mindre bitar.

På kvällen kokar jag rosa äppelmos på mina godaste röda äpplen, det smakar underbart gott. En stor burk får stå i kylskåpet. Vi äter mos till gröten varje morgon. Resten hamnar i frysen. Givetvis ingår inget sötningsmedel i äppelmoset. Det smakar så sött och gott som det är.

Ulla Troëng

Tillbaka upp >>

43: måndag 9 okt
Efter en 1,5 timmes morgonpromenad, plockar jag de sista päronen. De är fasta och hållbara ett bra tag. Jag lägger dem bara svalt så håller de sig tills vi hunnit äta upp dem.
Plockar gurkor och tomater i växthuset. Hackar persilja som jag fryser in i askar. Drar upp jordärtskockor som jag kokar soppa på till lunch.

Ulla Troëng

Tillbaka upp >>

44: lördag 14 okt
Nu har jag klättrat upp till toppen på alla fruktträd och tagit ner de sista äpplena som klamrade sig fast där. Alla äppellådor nerburna i källaren. Alla morötter uppgrävda och förvarade i hinkar som står kallt.
Gjorde en god hirslåda på purjolök, squash och tomat. 3 dl hirs, purjo och tärnad squash i en form, över detta häller man 5 dl veg.buljong, spetsad med 2 pressade vitlöksklyftor, lite olivolja, lite curry. 25 min i ugnen i 225°. Mums vad det blev gott. Mera rosa äppelmos har tillverkats.

Ulla Troëng

Tillbaka upp >>

45: söndag 15 okt
Dagen inleddes med en tur till svampskogen. En hink i vardera handen. Klev in i skogen några meter, trattkantareller överallt. En kort stund senare var det bara att åka hem och rensa. Jag hade kunna plocka hur mycket som helst. Jag såg att butikerna säljer trattkantareller för 199 kr/kg.

Det var underbart väder. Jag satt i t-shirt och åt min lunch i trädgården. Där satt jag sedan och rensade svamp i solen. Sedan fortsatta jag med att plocka alla tomater och gurkor i växthuset och sedan riva bort alla plantor. Därefter tvättades växthusväggarna med varmt vatten och lite diskmedel. Dags för vila i växthuset. Det enda som står där nu är physalisplantorna, ett persikoträd, kryddor och grönkål...

Ulla Troëng

Tillbaka upp >>

46: måndag 16 okt
På måndagar är jag alltid ledig på förmiddagen, då brukar jag ge mig iväg på långpromenad. En bit av promenadsträckan går igenom ett skogsavsnitt. Naturligtvis hittade jag idag trattkantareller igen, som jag inte kunde motstå. Jag hittade även många blommor; baldersbrå, blåeld, vit- och rödklöver, blåklockor...

Hemma i trädgården plockade jag ihop ytterligare en bukett av ringblommor. Räfsade sedan löv och kvistar som jag la i komposten. Gräset klipptes.
Enligt väderprognosen ska det komma kallt väder. Det märktes inte idag, vädret var ganska milt och solen sken. Plockade mer fläderbär som räckte till en kanna dricka. Sedan var det dags att åka till jobbet.

Ulla Troëng

Tillbaka upp >>

47: lördag 21 okt
Inatt regnade det hela natten, men på morgonen var det uppehåll. Därför begav jag mig till till skogsbrynet, till slånbärssnåren igen. Nu har de flesta bladen fallit av buskarna men slånbären sitter kvar. De lyser så vackert blå. Jag får ihop en halv hink innan jag går hem för att äta lunch. Bären sköljs och stoppas i en plastpåse som åker in i frysen. Jag plockar ut en annan påse med frysta slånbär, som legat där någon vecka. De läggs i en stor kastrull. Hett vatten slås över bären. De ska stå på farstukvisten till imorgon. Då ska vätskan silas av, kokas upp och slås på bären igen.

Även om det inte regnar ute är det fuktigt och dimmigt. Jag tar ett varmt bad inomhus och ägnar resten av dagen åt att packa torkade svampar, frukter och örter på burkar och pappåsar.

Ulla Troëng

Tillbaka upp >>

48: söndag 22 okt
När alla äpplen är nerplockade och man ser ut över sitt hav av äppellådor, så kan man börja fundera över vad man ska göra med allt. Dessutom har man tid att försöka identifiera alla sina äpplen, om man inte tidigare gjort det.
Görel Kristina Näslund har skrivit "Äppelboken". I den kan man läsa fakta om äpplen i folktron, myten, konsten mm. Dessutom presenteras både olika äppelsorter och recept.
En bok som är riktigt bra och användbar är även Annelies Schönecks "Att ta tillvara äpplen". Den kom ut på åttiotalet så den går nog inte att köpa längre men den finns på biblioteken, så det är bara att låna. I den finns råd för den som vill spara, torka och konservera äpplen, bl.a finns beskrivet hur man gör sin egen äppelcidervinäger samt äppelhonung (som inte har något att göra med "vanlig honung").

Även om jag har äpplen i min trädgård så att det räcker och blir över, så njuter jag av att ströva i andras trädgårdar och betrakta fruktträden men även att smaka på andra sorter än de jag har hemma. Finns det något mer underbart än att vandra runt i en fruktträdgård en varm höstdag och bara betrakta den rika skörden. Härligt är också att gå runt bland torgstånd som säljer svenska äpplen. Jag brukar köpa mig några äpplen av de sorter jag inte har själv, äta och njuta.

Idag har jag fortsatt med min tillverkning av slånbärsdricka. Vanligtvis brukar man göra saft på slånbär. Man förfar på samma sätt som jag gör slånbärsdrickan.
Man häller alltså den uppkokta, heta slånbärsdrickan över bären 3 dygn i rad och låter det varje gång stå och dra över natten. Efter 3 dygn silar man bort bären. Jag dricker sedan drickan utan att söta den. Den som vill göra slånbärsssaft tillsätter 5 dl socker per liter dricka, låter saften koka upp och slår sedan saften på rengjorda, heta flaskor. Förvara svalt.
Jag brukar pytsa upp min dricka i små förpackningar som jag ställer i frysen. Engångsmuggar är bra att använda. Jag tar ut en förpackning i taget och den räcker några dagar. Jag dricker ca 1 dl slånbärsdricka varje dag.

Ulla Troëng

Tillbaka upp >>

49: söndag 5 nov
De senaste veckorna har jag kunnat plocka vackra blommor, både i trädgården och på mina promenader i skog och utefter fält. Röd- och vitklöver, blåeld,blåklockor, baldersbrå, gulsporre, kråkvicker, styvmorsviol och rölleka. Min trädgårdshortensia har ändrat färg från blått till rött. Mina rosor har fortsatt att blomma.
Plommon och körsbärsträd har släppt sina blad, men inte päron eller äppelträden. Jag har fortsatt att plocka björnbär och slånbär. I växthuset har jag skördat physalisfrukter.

1 november kom snöovädret. Det fick många av trädens blad att bli bruna, men än sitter de flesta kvar. Idag är all snö borta, istället är det grått och mulet, regnet hänger i luften.
Grönkålen växer stark och frodig. Jag har skördat en del till lunchsalladen liksom en hel del kryddor som har klarat ovädret bra. Idag ska jag räfsa löv och skörda maskrosblad till middagssalladen. En pumpa förvandlades till lykta igår och innanmätet blev soppa.

Pumpasoppa 2 vitlöksklyftor
2 gula lökar
3 potatisar
2 morötter
pumpa
buljong och 2 liter vatten

• Fräs hackad vitlök och lök i rapsolja. Rör ner tärnad morot, potatis och pumpa. Häll på vatten och buljong. Låt koka tills grönsakerna känns mjuka. Kör sedan med stavmixer tills soppan är slät. Servera med mycket finhackad persilja.

Pumpajuice
Kör bitar av pumpa i en råsaftscentrifug. Drick genast.

Ulla Troëng

Tillbaka upp >>
Tillbaka >>

Copyright © anette. All rights reserved Hör gärna av dig med kommentarer