Ullas skördeBlogg, hösten 2006

dag 31–40
31)    14 sep – rönnbärsdrink, nypondrink, äppeldryck, haricot verts
32)    15 sep – trumpetsvamp, päron
33)    17 sep – äpplen, äppelmust, björnbär, tayberrybär, plommon
34)    19 sep – mustning, äpplen
35)    20 sep – örter
36)    21 sep – trattkantareller
37)    22 sep – trädgårds- o. receptböcker
38)    23 sep – björnbär, rönnbär
39)    24 sep – äpplenmustlådor
40)    30 sep – plommon, päron, svarta fläderbär, slånbär, rönnbär



Dag   1–10:  1-22 aug
Dag 11–20:  24 aug–3 sep
Dag 21–30:  4 sep–13 sep
Dag 41–50:  7 okt–5 nov


31: torsdag 14 sep
Nu när träden är fulla med rönnbär så kan man göra en rönnbärsdrink, full av vitaminer.

Rönnbärsdrink
1 dl späda svartavinbärsblad
2 dl rönnbär
1 dl svartavinbär
1 msk lönnsirap
1 kvist pepparmynta
1,5 liter vatten.
• Allt mixas och silas sedan.

Man kan även göra Nypondrink
1,5 liter vatten
2 dl nypon – utan kärnor
1 msk lönnsirap
• Mixa allt och sila.

Om man inte har en råsaftcentrifug kan man mixa äpplen till en Äppeldryck:
1,5 liter vatten
3 äpplen
saft av 1/2 citron
1 msk lönnsirap
• Mixa. Sila.

ÄppelTräd

Haricot verts är färdiga att skördas – nya för varje dag. De behöver endast kort förvällning på någon minut. Goda att äta med olja och ett stänk örtsalt. Pröva även med lök. Finhacka 1 liten rödlök och strö över de kokta bönorna och häll över dressing. Man kan även fräsa 1 gul lök + 1 rödlök. Blanda med dressing och häll över bönorna.
Dressing:
1 msk äppelcidervinäger
1 msk citronsaft
4 msk olivolja
1/2 tsk örtsalt
2 tsk torkad dragon – eller färsk.

Ulla Troëng

Tillbaka upp >>

32: fredag 15 sep
Idag har jag plockat äpplen i lådor. Jag har haft mycket trumpetsvamp att ta vara på. Allt är nu rensat och ligger på tork på torkollor. Två stora korgar päron har jag förvandlat till päronmos och frusit in. Dessutom skurit lite fler päron i tunna skivor och lagt på tork.

Det har varit soligt och varmt idag men nu på kvällen känns det riktigt kallt. När jag kommer från jobbet vid 6-tiden om dagarna, hinns det inte med så mycket trädgårdsjobb innan mörkret faller. Jag får skynda mig att plocka in frukt/grönt i huset. Sedan när det är mörkt kan jag sitta och skära och rensa medan jag ser på en film eller följer en debatt på tv. Nu är klockan över midnatt. Jag ska krypa till sängs och läsa lite innan jag somnar.

Ulla Troëng

Tillbaka upp >>

33: söndag 17 sep
Ikväll känner jag mig lite ledbruten. Igår och idag plockade vi mer än 500 kg äpplen som vi har kört till musteriet. Vi var tvungna att dels ta ut baksätet för att få plats med alla äppellådor och dels att köra i 3 omgångar. Äpplena har redan pressats under eftermiddagen och ska nu tappas upp på flaskor och pastöriseras.

Ulla&Äpplen

Vi har fortfarande mycket äpplen i träden men de ska vi ha att äta av i höst och i vinter. Några lådor med nerplockade äpplen står för förvaring.

Jag har hunnit plocka lite mer björnbär och tayberrybär och även vara ute i skogen på 2 korta svampplockningsturer. Lite mer päronmos har jag kokat och lite mer plommon har halverats och frysts in till kommande plommonpajer.

BjörnBär

Måltiderna under helgen har fått bli lättlagade pga allt trädgårdsjobbande. Lördagens lunch blev tzaispett med ugnsbakad potatis, broccoli och kantareller. På kvällen veganpizza. Till söndagens eftermiddagsmåltid blev lasagne med mycket morot, broccoli, squash och svamp i såsen. På kvällen sojayogurt, knäckemackor med hommospålägg, färsk gurka och tomater.

Ulla Troëng

Tillbaka upp >>

34: tisdag 19 sep
Just nu pågår mustning av alla våra inlämnade äpplen. Det verkar bli otroliga mängder. Dessutom fortsätter jag att plocka ner äpplen som ska sparas att ätas av under höst och vinter. Jag bara plockar ner dem i äppellådor av kartong. Fyller med äpplen hela lådan upp.
Om man vill försäkra sig om extra hållbarhet kan man antingen lägga ner ormbunkar i lådorna eller lägga äpplena i plastpåsar och dra ut luften så att det bildas vacuum.

Ulla Troëng

Tillbaka upp >>

35: onsdag 20 sep
Härligt varmt väder. Pelargonerna i krukor på altanen ser extra kraftiga ut och blommar för fullt. Likaså hortensian och klematisen.
Jag plockar mer örter och lägger på tork, mest mynta, salvia och melissa.

Ulla Troëng

Tillbaka upp >>

36: torsdag 21 sep
Mer trattkantareller att förvälla och frysa in samt att torka på torkollor.
Plockar ner plommon att äta och frysa in. Halverar och lägger i plastpåsar.
Åker till Bokmässan i Göteborg på kvällen.

Ulla Troëng

Tillbaka upp >>

37: fredag 22 sep
Bokmässa i Göteborg. Mängder av trädgårdsböcker och receptböcker, hittar en ny vegankokbok som en tjej i Göteborg gjort. Fullt med blommor i rabatter och krukor i staden.

Ulla Troëng

Tillbaka upp >>

38: lördag 23 sep
Fortfarande kvar i Göteborg, åker ut till Brännö där jag vandrar runt och tittar på hus och växtlighet. Björnbären är mogna – de växer utefter murar och diken. Lika mycket rönnbär på träden som hemma. Tar en egen sväng på Brännö brygga. Fantastisk natur med öppet hav och släta klippor. Äter lunch på Café Mums nära Järntorget.

Ulla Troëng

Tillbaka upp >>

39: söndag 23 sep
Nu är huset fullt med äppelmustlådor. Det är mer än hela vår årskonsumtion.
Fortsätter att klättra på stegar och i träden för att plocka ner äpplen att äta av. Plockar mer plommon till grannar och vänner. Plockar ner päron. Tar hand om trattkantareller. Plockar de sista havtornen som jag fryser in. Plockar mynta och salvia liksom röd solhatt. Allt läggs på torkning.
Plockar in sallad, morötter, bönor till en lunchsallad. Plockar flera kilo tomater och gurkor från växthuset. Vattnar fysalisplantorna som bär mycket frukt. Skördar av jätteblåbären som jag har två plantor av i ett hörn av trädgården.

Ulla Troëng

Tillbaka upp >>

40: lördag 30 sep
Det är en lite mulen men ganska mild dag. De senaste dagarna har jag ånyå ägnat åt att plocka äpplen, päron och plommon. Plommonen har jag halverat och fryst in. Päronen har skivats och torkats. Mer bönor, squash, tomater, gurka, paprika, morötter, mangold har plockats. Det mesta äts upp på en gång eller läggs i kylskåpet för kommande dagar.
De sista havtornbären är plockade. Björnbären och Taybären fortsätter att mogna och ger nya bär varje vecka.

Idag var det Skördedag på torget. Dessutom kunde man utanför ICA fylla en hink med olika slgas grönsaker – allt för 40 kr. Jag proppfyllde en hink med purjolökar. Nu håller jag på och skivar purjolöken och lägger i påsar. De stoppas sedan i frysen, bra att ha när man ska göra wok eller att hälla i soppa.

Jag har även varit ute och plockat svarta fläderbär. Det blev en fylld plastkasse. Dem har jag repat och till större delen fryst in. En del är lagt på torkning. Fläderbär innehåller antocyaniner som fungerar ungefär som antioxidanter. De stimulerar produktion av lymfocyter i kroppen. Ett flertal forskningsrapporter har visat att konsumtion av fläderbär kan förebygga och bota influensa. Det har visat sig att bären även innehåller antiviriner som gör att influensavirus inte kan tränga genom cellväggen i människokroppen. Man kan äta bären som de är, det smakar gott. Man kan även frysa dem, torka dem eller göra saft på dem.

Slånbär finns det i stora mängder. Jag plockade en kasse som jag lagt i frysen. Längre fram ska jag ta fram dem och göra slånbärsdricka genom att 3 dygn i rad hälla kokande hett vatten över bären, dvs dag 2 och 3 är det slånbärsvatten som man kokar upp och slår över bären.

Jag har även plockat rönnbär som nu ligger på torkning. Nu är mina händer alldeles röda av alla bär och jag är trött.

Ulla Troëng

Tillbaka upp >>
Tillbaka >>

Copyright © anette. All rights reserved Hör gärna av dig med kommentarer