Ullas skördeBlogg, hösten 2006

dag 21–30
21)    4 sep – ingefärsäpplen, bakade äppelhalvor
22)    5 sep – mandel äppelkaka, plommonäppelkaka, kryddad äppelkaka m fyllning
23)    6 sep – rödbetor, rödbetssoppa
24)    7 sep – havtorn, bondbönor
25)    8 sep – vitlök, blomsterlökar, tulpaner, odla i sand
26)    9 sep – äppelmust, sandodling, inför hösten, beskära träd, svarta vinbärsblad
27)  10 sep – päron, päronmos, trumpetsvampar, kantareller
28)  11 sep – havtornbär
29)  12 sep – grönsaksstuvning, linssallad, getingar
30)  13 sep – päronbröd, äppelkompott, libbsticka



Dag   1–10:  1-22 aug
Dag 11–20:  24 aug–3 sep
Dag 31–40:  14–30 sep
Dag 41–50:  7 okt–5 nov


21: måndag 4 sep
Idag har jag tagit hand om äpplen. Skivat och lagt på torkning. Som efterrätt kan man göra ingefärsäpplen:
Ingefärsäpplen Ta bort kärnhuset. Skiva äpplena, lägg i en kastrull med 1 tsk färskriven ingefära och äppeljuice. Koka äpplena mjuka. Servera med vaniljglass (Tofuline el. Oatly). Man kan även använda päron till detta recept.

En annan god efterrätt är Bakade äppelhalvor
Kärna ur några äpplen. Halvera sedan äpplena så att hålet är intakt. Fyll sedan hålet med hackade hasselnötter och kanel. Baka i ugnen 175° i 10-15 min. Servera med vaniljglass.

Ulla Troëng

Tillbaka upp >>

22: tisdag 5 sep
Idag när det blåser ganska hårt och kommer regnskurar är det gott med äppelkaka igen...

Mandeläppelkaka
1 dl malda mandlar
150 gr mjölkfritt margarin
1 dl råsocker
2 dl skorpsmulor
1 msk vetemjöl
7 grovrivna äpplen
• Blanda ihop en smet av alla ingredienser utom äpplena. Lägg hälften av smeten i en form. Sedan äpplen ovanpå och sist smet. Baka i 225° i 15 min.

Nu när Viktoriaplommonen har blivit klara kan man blanda dessa med äpplen...
Plommonäppelkaka
3 äpplen
2 nektariner
4-5 plommon
• Skär frukten i bitar och lägg i en form, blanda sedan till:
1/2 dl råsocker
3 dl havreflingor
75 gr mjölkfritt margarin
2 tsk kanel
• Strö smuldegen över frukten och baka i 225° i 20 min.

Varför inte prova en ovanlig äppelkaka:
Kryddig äppelkaka
3 dl vetemjöl
1 dl råsocker
1 krm salt
1/2 tsk bakpulver
1 tsk kanel
125 gr mjölkfritt margarin
• Blanda alla torra ingredienser. Smält margarinet och häll i. Tryck ut degen i en form. Förbaka i 225° i 8-10 min.

Fyllning
1 kg äpplen
1 tsk färskriven ingefära
2 tsk mango chutney
2 tsk kanel
1/2 dl kokos
1 dl råsocker
1 dl vetemjöl
• Grovriv äpplena och blanda med kryddor och mjöl. Baka i 225° i 20 min.
Glöm inte bort att man lätt kan spara äpplen genom att kärna ur dem och skära i klyftor som sedan läggs i påse i frysen för kommande pajer.

Ulla Troëng

Tillbaka upp >>

23: onsdag 6 sep
Idag på eftermiddagen fick jag besök av 2 kära veganvänner. Solen sken och vi kunde dricka te och njuta hommossmörgåsar på altanen. Sedan plockade vi ner päron och äpplen som de kunde ta med sig. För min del var det sedan bara att fortsätta plocka in örter för torkning och skära äpplen i skivor för att lägga på tork. Många röda tomater att plocka i växthuset och flera gurkor klara att äta.

ÄppelTräd

Jag plockade sedan upp rödbetor som jag sedan kokade till middagen. Jag kokade lite extra för att senare göra sallad av. När man kokar rödbetor går det lätt att få av skalet om man spolar rödbetorna i kallt vatten. Då kan man pressa bort skalet. Rödbetorna är goda att äta varma med lite olivolja och örtsalt. Man kan även slå över dressing och äta kalla nästa dag eller använda sojamajonäs istället för dressing.
God rödbetssoppa blir det på grovrivna rödbetor som kokas i buljong tillsammans med 1 hackad lök. Vill man göra soppan matigare så kan man lägga till finhackad vitkål och morot. Soppan serveras med en klick sojayogurt. Det är även gott att finriva råa rödbetor som ätes som sallad eller på en smörgås.

Gjorde en god lunchlåda att ta med till jobbet på kall kokt potatis, kikärtor och tomatskivor. Jag blandade sedan i Pistou som jag köpte på Bondens marknad. Pistou är en grön röra av basilika, smaksatt med vitlök, olivolja och kryddor. Min sallad blev härligt grön och smakrik.

Ulla Troëng

Tillbaka upp >>

24: torsdag 7 sep
Temperaturen sjunker i sjön, nu är det nere i 17-18°. Fortfarande badar jag varje dag och fortfarande är det skönt.

Idag har jag börjat plocka havtorn, de lyser intensivt gula och är mycket c-vitaminrika. Jag har flera plantor som jag satte för några år sedan. Man måste ha både han och honplantor. Mina heter Romeo och Julia. De ger mycket bär. Jag plockar i askar och fryser in. Sedan tar jag fram 1 dl i taget som jag mixar med vatten, silar bort kärnorna i en sil och sedan dricker. Bären är lite pillriga att plocka.

Jag plockade även de sista bondbönorna, plockade ut bönorna ur skidorna (jag tänker alltid på Elsa Beskows illustration av bondbönemamman som vyssjar sina bondbönebarn när jag gör det) och förvällde dem under 1 min. Sedan får man pillra bort den sega hinnan innan ljusgröna läckre bondbönor kommer fram. Goda i sallad eller soppa.
Varför odlas inte bondbönor i större skala så att man t.ex kan köpa dem frysta (som man köper ärtor). De är så goda och näringsrika. Om man köper bondbönor på torget så får man med de stora tunga skalen. I Malmö på Möllevångstorget är försäljarna föredömliga. Där säljs de utan skalskidorna – bara bondbönorna. Något för andra att ta efter.
Om man letar efter recept där bondbönor ingår så ska man läsa Lilly Johansons receptböcker (titta på biblioteket). Lilly tyckte bondbönor var bra och använde dem ofta.

Ulla Troëng

Tillbaka upp >>

25: fredag 8 sep
Nu är det dags att börja tänka på inköp av blomsterlökar och vitlök som ska planteras i september.

Vitlök
Bäst är att köpa kontrollerade vitlökar i plantbutiken, dvs. kontrollerade så att de inte bär med sig sjukdomar som sprids i din odlingsjord. Stick ner vitlöksklyftorna med roten neråt med någon decimeters avstånd. De ska sedan stå hela vintern och våren. Du skördar dem nästa sommar.

Blomsterlökar
De vårlökar du vill njuta av till våren måste du förbereda genom att sätta lökarna nu. Skynda dig till plantbutiken redan nu.
Varför det är bråttom beror på 3 orsaker:
1. För att de behöver komma i jorden och rota sig.
2. För att det är störst sortiment i början av försäljningssäsongen.
3. För att det är varmt i butikerna och om löken blir liggande länge där så blir den torr. Allra viktigast är att få små blomsterlökar i jorden, eftersom de är känsliga för uttorkning.

Tulpaner kan vara eftertraktade av rådjur. För att förhindra att de äter upp alla tulpaner kan man plantera narcisser och frattilaria tillsammans med tulpanerna.

Om du som jag har odlat i sand och har skördat potatis och morötter, är det bra att lägga nät över sanden, för att förhindra att katter använder sanden till toalett.

SolRos

Nu när nätterna blir kallare bör man plocka in sina krukväxter som står på altan eller balkong. Ta in dem på natten och sätt ut på dagen om det är soligt.

Ulla Troëng

Tillbaka upp >>

26: lördag 9 sep
Idag var det bara 14° i vattnet när jag hoppade i för mitt dagliga utebad. Men solen sken hela dagen. Till frukosten kunde jag plocka stora björnbär och tayberrybär, som är en hybrid av hallon och björnbär, kallas även boysenbär och kommer från Skottland. De brukar mogna i augusti och september.

Idag har jag fått frågor om hur man gör äppelmust. Man behöver en råsaftscentrifug. Sedan skär man äpplen i bitar t.ex 4 bitar/äpple. Man pressar ner bitarna i maskinen och ut kommer äppelmust. Drick bums. Den håller sig flera dagar i kylskåp. Har man plats i frysen kan man hälla upp den i burkar el. tomma sojamjölksförpackningar och frysa in.

En annan fråga handlar om sandodling. Jag har träramar som jag fyllt med vanlig sand. Ramarna är 25-30 cm höga. I sanden sätter jag på våren potatis – jag gräver ett hål och sätter potatisen 1 dm djupt. Lägger sedan sand uppepå. Jag vattnar då och då så att det inte är torrt. När potatisblasten sticker fram, vattnar jag med nässelvatten och lägger gräsklipp runt plantorna. Gräsklippet kommer från min gräsmatta. Jag ser till att sanden täcks av gräs hela odlingssäsongen och att sanden hålls fuktig, dessutom gödselvattnar jag regelbundet en gång i veckan med nässelvatten. När potatisen skördas är det lätt att krafsa i sanden för att ta fram dem, de är dessutom helt rena och smakar underbart gott. Jag sår även morötter i sand. Jag drar en liten fåra i sanden. Gödselvattnar i den och sår. Vattnar då och då. När blasten sticker upp gör jag likadant som med potatisen.

Nu när det blir kallare om nätterna kan det vara idé att sätta fiberduk runt bönorna, då klarar de sig längre och ger bönor långt fram på hösten. Jag brukar gräva upp grönkålsplantorna och sätta ner dem i växthuset när jag dragit bort de sista tomatplantorna. Det gör jag eftersom harar och rådjur annars äter upp min grönkål när det blir kallare. Jag har även prövat att bygga en stor bur av hönsnät runt min grönkål och då har jag fått behålla den.
Jag gräver upp några kryddörter och sätter i krukor. Krukorna tar jag in i köket och fortsätter där att skörda av dem. Jag passar på att borsta stammarna på fruktträden så att inte insekter slår sig ner där för att sedan i vår angripa mina frukter. Jag borstar med en grov borste och sätter även gnagskydd runt trädstammarna. Gnagskydd finns att köpa i plantskolor.

Nu är hög tid att beskära plommon- och körsbärsträd t.ex om en gren har vuxit sig för högt eller snett. Man ska inte beskära kärnfruktsträd på våren för då drabbas de av sjukdomar via snittytorna. Äppel- och päronträd beskärs på vintern eller våren.

ÄppelTräd

Nu är bästa tiden att plantera nya buskar och träd i trädgården så att de hinner rota sig innan kylan kommer. Jag passar även på att plocka svartavinbärsblad som jag både torkar och fryser in för att ha till gurkinläggningar längre fram.

Efter en långpromenad tar jag ett kvällsbad i sjön. Det är lite varmare än på morgonen. Kvällen avslutas med pizza, mörka kärnfria druvor och vitt te.

Ulla Troëng

Tillbaka upp >>

27: söndag 10 sep
Idag klänger jag i päronträden. Päronen på det ena trädet har börjat släppa ner lite päron vilket tyder på att det är hög tid at plocka dem. Jag har tagit fram mina torkollor. De ser ut som stora myggfönster på ben. Jag lägger det som ska torkas på nätet och kan trava flera ollor på varandra om jag vill. Päronen skalar jag och tar bort kärnhuset på. Skär sedan i tunna skivor och lägger ut på nätet. De får ligga där tills de är segtorra. Förvaras därefter i glasburk eller papperspåse. Gott som godis eller att ha i myslin.

Jag skär de päron som är snudd på övermogna i bitar, efter att först ha tagit bort kärnhuset. Skalet får vara på, förväller några minuter med lite vatten och kör sedan i matberedaren. När moset har svalnat, förpackar jag det i askar och fryser in. Det blir gott päronmos at ha till gröten. En del päron ska jag också skära i skivor och frysa in för att ha till paj.

Jag har även 5 stora bunkar med trumpetsvamp och gula kantareller att ta hand om. Trumpetsvampen rensar jag ren och river sedan i bitar på torkollor. De ska torkas. En del av de gula kantarellerna steker jag till lunchen. Jag har även majskolvar, brytbönor, kidneybönor och ris till.

Nu ska jag göra en paus och gå på ett Step-up pass och sedan ta en promenad som ska avslutas med bad i sjön innan jag fortsätter med mina päron. Det är en härligt solig dag, 20° varmt.

Ulla Troëng

Tillbaka upp >>

28: måndag 11 sep
Jag började min dag med att kl. 8 stavgå en timme tillsammans med en granne. Vi gick i hjorthagen, omgivna av 80-talet hjortar som undrande betraktade oss när vi hastade förbi. Sedan blev det ett snabbt bad i 15° vatten. Därefter var jag redo för mer trädgårdsjobb.
Skörd av tomater i växthuset, paprikor och 14 gurkor. Därefter sallad, morötter, squash och bönor. Jag fortsatte med att skörda havtornbär. Havtorn har gul-oranga mycket c-vitaminrika bär som mognar i aug-sep. Jag plockar och fryser in för att sedan ta fram 1 dl i taget som jag mixar med vatten, silar och dricker.

Härlig sallad åt jag sedan på salladsblad, gurka, tomater, paprika och puylinser innan jag åkte till jobbet. Tillbaka till Mariefred kl 20:00 och en rask promenad på 5 km innan förvällningen av kantareller påbörjades. Nu är allt klart. Klockan är 23:00 och det är dags att krypa till sängs med en bra bok och läsa en stund.

Ulla Troëng

Tillbaka upp >>

29: tisdag 12 sep
Jag kokar päronmos. Jag äter päron. Jag skär päron i tunna skivor och lägger på tork. Hela huset doftar av päron. Överallt har jag korgar och bunkar med frukter och grönsaker.

Pröva på denna kryddiga grönsaksstuvning på färskskördade grönsaker:
600 gr tärnade och förvällda grönsaker (morot, potatis, bönor, ärtor)
1 hackad lök
2 gröna chilifrukter hackas
2 tomater hackas.
• Fräs lök + chili + tomat i 2 msk rapsolja. Rör ut 1 tsk garam masala i 1 msk kikärtsmjöl (alt. vetemjöl) och lite vatten. Ta sedan i 1/2 tsk råsocker och lite örtsalt. Puttra någon minut. Ta sedan i grönsakerna.

Idag åt jag linssallad till lunch.
2 dl kokta puylinser, 1 jättenäve med sallad. 4–5 småtomater, 1 dm gurka. Dressing på rapsolja och balsamvinäger och mitt eget örtsalt.

Till efterrätt åt jag Oatlys blåbärsyogurt. Mums! Frukt som mellanmål på förmiddagen och knäckebröd med Tartex och egen mjölksyrad gurka i tunna skivor.

Nu har vi varma soliga dagar igen, glöm inte bort att vattna i krukor och växthus. Se till pelargonerna och plocka bort torra blad och utblommade blommor. Getingarna är alldeles tokiga när den varma dagen dalar och kvällen blir svalare. Häll upp vatten i en bunke till dem så tar de sig inte in i huset på jakt efter vatten.

Ulla Troëng

Tillbaka upp >>

30: onsdag 13 sep
Med mycket päron i träden så passar det att göra: Päronbröd
1 pkt jäst
5 dl ljummet vatten
1 tsk salt
1 msk rapsolja
2 urkärnade, grovrivna päron
50 gr hackade valnötter
ca 12 dl vetemjöl eller dinkelmjöl

• Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt olja+salt. Ta i päron och nötter. Därefter mjöl. Knåda ihop degen, låt jäsa i 30 min. Knåda igen och forma 5-6 baguetter som läggs på oljad plåt. Jäs i 20 min. Baka i 225– i 20 min.

Av äpplen kan man göra: Äppelkompott
800 gr äpplen
2 dl vatten
1 vaniljstång
1/2 dl råsocker
1 kanelstång
1-2 tsk potatismjöl

• Tärna äpplena. Skrapa ur kärnorna i vaniljstången. Lägg den + kanelstången, vatten, äpplen, råsocker i en kastrull. Koka i ca 5 min. Rör ut potatismjölet med lite kallt vatten och rör i. Låt svalna. Servera gärna med Oatlys vaniljsås el. sojagrädde.

Jag plockar ner äpplen som ska sparas att äta av. De plockas försiktigt och läggs luftigt i papp- eller trälådor. De ska sedan stå svalt.

Libbsticka finns fortfarande fin att plocka av. Den användes förr ofta i buljonger och kallas ofta för Maggiört. Man kan använda allt på den, frö, stam, blad och rot. Jag använder själv bara bladen.

Ulla Troëng

Tillbaka upp >>
Tillbaka >>

Copyright © anette. All rights reserved Hör gärna av dig med kommentarer